PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ankara'da Bir Kitapçı Kapanıyor...

ahmetgitar
02-16-2008, 21:49
Ankara'nın çok bilinen saygı duyulan, nispeten küçük ama içinde aradığınız herşeyi bulabileceğiniz bir kitapçısı.

Gözünüze kestirdiğiniz bir kitabı elinize alır ve kenarda herzaman boş duran kahverengi tahta masaya koyar ve yine o masanın takımı olan tahta sandalyeye oturur ve hayallere dalarsınız. Evinizin çalışma odası gibi sıcaktır,kimse sizle konuşmaz;rahatsız etmemek için konuşmaz ama sorduğunuz bir soruya bilgi dolu gözlerle cevap verirler. Dedim ya "ev gibi";bazen de şen şakraktırlar nedensiz. "Abi, satranç kitaplarına mı bakıyorsunuz? Akşam kapının önünde bir adam tezgah açar,tavla mavla satar; bir de satranç takımı;hem de cam,süpper bir şey abi: Tavsiye ederim." "Yok,ben camda oynamam,kafa karıştırır,oynamak için böyle standart tahta olmalı." Neden ki bu ukalalığım acaba?
"Vallaha abi 10 liraya satıyor,tavsiye ederim." İyilikle bakarım bir anda,ne de güzel bir adamdır bu kitap satan eleman,"Tamam alacağım söz."
Sosyal bilimlerde,kültür-sanat kitaplarında ne ararsanız vardır ama bazen müzik kitaplarında aradığınız şey pek bulunmaz ama sorun değil ki?
"Var mı 'Müziği Okumak' ın tüm serisi?" "Yok abi ama getirelim, yarına gelir" sonra kısık gözlerle bakar "abi neydi adın?" "Ahmet"
Yıllar boyunca kitaplarımı oradan aldım,severdim orayı,bir çaylarını bile içememiştim hep demli olan ama severdim,aradığımı rahatça bulmak için 'Dost'a girer ama sonrasında satın alma işini hep oradan yapardım. Onlar kazansın değil mi? Başka nerede var ki o kadar sıcak sevgi dolu ev gibi bir kitapçı?

Üyeydim de zaten oraya,kefilsiz üye yapmışlardı beni nedense,sonra bir arkadaşımı götürmüştüm üye olsun diye ama onu üye yapmamışlardı üstelik de ben kefil olacaktım,dedim ya 'ev gibi', bazen biraz tuhaf. Alırsın bir kitabı,aylık taksitlerle altı ayda ödersin. Tabi ben pek tutturamazdım ay olaylarını, alırdım bir kitabı yedi ay sonra gider, direk tek seferde öderdim. 'Seni gidi seni' der gibi bakarlardı hepbirden ama sonra eklerlerdi o çocuk"Çay var","Başka zaman,şimdi acelem var,sağolun" Hep aynı yalan,acelen yok Ahmet işte,gidip dolanacaksın,zaten Kızılay'a inme günün senin boş olan günündür,ne olur bir çaylarını içsen? Onbeş yıllık kitapçın işte. Yok inadım ya.

Bugün yine gittim oraya,girecek olmak eksilmeyen bir heyecandı. Ne güzel yazı ya öyle "Bilim ve Sanat" işte benim kitapçım.
"Almanca seti var mı?" "Hımm abi bir Fono'nun bu seti var" "Hımm başka setler ne olabilir,getirin" "Yok abi getiremeyiz" Şaşırıyorum; "Acelem yok,yarın öbürgün" "Yok abi" Tebessüm ediyorum; "Bir hafta-bir ay?". Başını sağa sola sallıyor,gözleri hüzünleniyor; "Kapatıyoruz abi,o sebeple getiremeyiz" Donakalıyorum,"Şaka mı bu?" Bakıyor boyun büküyor dudaklarını kasarak,ekliyorum korkarak;"Neden ama?" "Çünkü" diyor, "kitap satamıyoruz,ekonomik sebepler işte;mecburuz." Karşılıklı bekliyoruz birkaç saniye ama bakamıyoruz yüzlerimize;o kitapçısını kapattığından utanmış, ben ise bir okur olarak yeterli kitap almadığım için; onları buna mecbur ettiğimden utanmışım. "Ne olacak şimdi?" diyorum; halen yere bakarak, "Kafe olacak,gidişat bu yönde diyor" ardından yavaşça oturuyor, kitaplara bakıyorum acı gözlerle,tüm raflara bir daha bakıyorum bir daha bakamayacağımı bilerek. Sonra hep baktığım ama yaklaşmadığım çay köşesine ilişiyor gözüm;"Bu sefer içeceğim bir çay" diyorum ama çayın demlenmediğini görüyorum ve bir daha demlenmeyeceğini.

goksenincelikkanat
02-16-2008, 22:09
Düşündüklerini yazıya sanatlıca aktabilmene mi dem vursam, kitapçının kapanmasına mı üzülsem..

humar
02-16-2008, 23:02
Bilim Sanat Kitabevi'den çok kitap almışlığım yok ama benim için önceden o çok özel olan cadde içinde şirin bir renkti.Birkaç ayrıntıda benden;

Bu kitabevinden kitap aldığınızda size bir 'kağıt çanta' verirlerdi halen veriyorlar mı bilmiyorum.Çantanın üzerinde kızılay ve civarını gösteren bir harita vardı.Haritada sanat merkezleri,parklar,önemli cadde ve sokaklar gibi ayrıntılar vardı.
Birde ücretsiz alabildiğimiz not defterlerini hatırlıyorum.Öğrenciyken çok kullanmıştık.
Geçen yıl Tokat'ta bir yatılı bölge okulunda öğretmenlik yapıyordum.Türkçe öğretmeni arkadaşımın katkılarıyla okulumuza bir kütüphane kuruldu.Çocukların o kütüphaneyi sahiplenmeleri hoşuma gitti.Bende Ankara'ya geldiğimde Bilim Sanata uğradım ve durumu anlatım ve çocukları birlikte nasıl sevindiririz diye sordum.Onlarda bana yığınla kitap ayracı verdiler.Ertesi hafta her çocuğun elinde farklı bir kitap ve ayraç vardı.
Ahmet bu arada İngiliz Kültürdeki dinletin güzeldi.Teller biraz sıcaklığa kurban gitsede müzik vardı.Teşekkürler Çankırı'dan Sinan.

ahmetgitar
02-16-2008, 23:53
Evet bizim ev de o kağıt çantalarla doludur. Son yıllardaki karanlık zaten içimi ürpertirken bir kitapçının kapanması benim için "bir işletmenin kapanmasından" çok öte oldu. Kızılaya artık neden girilir? Kafeler,lokantalar,pideciler,kahvehaneler... İlkel insan örtünür ve karın doyurur,sonrakiler ise bilime,sanata ve kültüre yelken açar. Bu bağlamda aşkınlığa yelken açacak bir limanımız suya gömüldü. Yeni limanlar yaratmak,olanları da korumak bizim elimizde...

Teşekkürler yorum için, evet o akşam 3 ayda yapmadığım kadar çok gitar akordu yaptım,sıcaktan mı, bence değil; nem dengesizliği imiş ilk duyumlarıma göre akor tutmama sebebi. Hayatımın tek, gitarla mücadele ettiğim resitali oldu bunu da dinleyicilerle payaştım. Gitar dışında bir kusurum olduysa da affola.

Sevgiler...

humar
02-17-2008, 01:05
Sevgili Ahmet kusur yok paylaşım devam ediyor.:)

sologitar
02-17-2008, 13:59
Üzüldüm keşke kapanmasa, artık herşey öyle büyük bir hızla değişiyor ki, duygusuz hızla tüketen insan ordusu olmaya başladık. Samimiyet, içtenlik, karşılıksız çıkarsız ilişkiler kalmadı, herşeyin sonu dönüp dolaşıp maddiyata geliyor, maddi beklentilerimiz çoğaldıkça maneviyatımızın bir kısmını her seferinde bir tarafa koyup maddi beklentilerimizi hızla karşılama telaşına düşüyoruz. Etrafımıza bakamayacak hale geliyoruz, kaç kişi acaba o kitapçı kapandığın da senin gibi hissedecek, öyle güzel anlatmışsın ki hislerini, keşke alıştıklarımız sevdiklerimiz sonsuza kadar aynı kalabilse. Biz kalabiliyormuyuz :rolleyes: oda ayrı bir konu...

humar
02-29-2008, 21:57
Sevgili Ahmet salı günü Ankara'ya geldiğimde Bilim Sanat Kitabevi'nin son durumunu merak ederek uğramaya karar verdim.Uğradım da...:(

ulaskendal
08-14-2008, 18:13
Aslında her insanın hayatında bunun gibi anılar vardır.
önemli olan o anıların o insana ne verdiği ve ne aldığıdır
Bazı ortamlarda ailemizde bile görmediğimiz sıcaklığı görürüz
belki de hayatımızda eksik olan yanları yamayan yerlerdir bunlar
o sebeple fazla sevgi her zaman acı verir oldu...
benim hayatımda da ahmet kardeşimin ki gibi kendimi akışına bırakacağım bir ortamım olmuştu...
ama ben bu ortamın müdavimi değil çalışanıydım...
belki dışarıdan gelen insanlar kadar ortamın gizemini soluyamıyordum çünkü hep koşturuyordum...
ve en sonunda patronum 1999 da devir etti...
neden ni kendisine göre para kazanamamak bana göre kaçış belki kendinden belki ailesinden belki de kendisini sevdiğini zanettiği insanların samimiyetsiz sırıtışlarından...
9 yıl oldu aramıyormuyum sizce bazı bazı düşlerimde kendimi oranın tozlu kitap raflarında gezinirken görüyorum...
her güne özel etkinliklerimiz olurdu...
bizde her gün değerliydi ve anlamı vardı yani bize sadık müdavimlerimizin dışında her gün için oluşturduğumuz etkinliklere ait müdavimlerimiz de vardı...
şiir dinletisi,edebiyat sohbetleri,felsefe toplantıları,gitar resitalli
bağlama resitalli,tiyatro,canlı müzik,yazarlara ait imza günleri...
sizcede böyle bir yerde bulunmak herkesin rüyası değilmi...
çoğu zaman eve gitmez orada uyurdum. bazen de patronum kalırdı
yaptığımız nöbetleşe bekçilik değildi o kendine göre dejarz olurdu bende kendime göre belki bazı duyguları ortak yaşayanlar gibi bizimde hisettiğimiz birdi...

neyse arkadaşlar kafanızı ağırtmayayım ahmet kardeş kitapçıyla olan anısını anlattı...
benimde çalıştığım yerle ilgili beni anlayabilecek düşüncelerimi şizofreni algılamayacak
insanlarla bu konuda konuşmak istemiştim çünkü toplumda duygusal bir sohbet yaptığında ya seni zayıf görürler yada tekerleğe koyar sürerler...