PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : müzik de ileri beyinler

gitoçömez
03-06-2008, 12:10
1. otizm hastaligina yakalanmis kisi.
cok ilginctirler; saatlerce hicbir sey yapmadan durabilirler, en olmadik yerlerde degisik sesler cikarabilirler hatta normal insanlarin kullandigi dil yerine bu seslerle konusabilirler (ya da konusmaya calisirlar) fakat yine de iq lari normal bir insandan fazladir. (bkz: istisnalar kaideyi bozmaz).

2. (bkz: otizm)

3. ilginç bir şekilde otomatik davranışlardan ötürü otomatik sözcüğünden türetilmiş sıradışılık. hastalık olmadığı sadece algı farklılığı olduğu savlanıyor.

4. bazı geri zekalıların geri zekalı şeklinde tanımladığı kişilerdir. geri zekalı olmayıp özel insanlardır.

5. hafızalarının çok kuvvetli fakat muhakeme yeteneklerinin sınırlı olmasından ötürü bazen "aptal dahiler" olarak tanımlanırlar.

6. (bkz: otisabi)

7. acayip insanlardır ve asla gerizekalı değillerdir. kafalarında az düşünce vardır ve onlara kilitlenirler.örnek vermek gerekirse;
gitar meraklısıdır. sadece gitara yoğunlaşırlar. dünyadaki en iyi gitaristlerden birisi olabilirler...

ya da televizyoncu olmak istiyordur, zamanının %90'ını trtnin internet sitesinde geçirebilir,ışıkçısından reji görevlilerine kadar hepsini okur falan*.
vel hasıl ilginç insanlardır...

8. belli alanlara çok yetenegi oldugu söylenilen kişilerdir. * * tedavisi olmayan bir hastalıga sahiptirler. * terapi seansları ve özel egitimle yasamlarını tek baslarına sürdürebilecek duruma gelebilirler. bazı nesnelere karsı asırı baglılık gosterirler.

bir arastırmada resme kabiliyeti olan otistik çocukların* * * durumları iyiye gittikçe yeteneklerinin körleştiği gözlemlenmiştir.

9. rain man (yağmur adam) (1988) filminde çok güzel anlatılan bir hastalıktır. dustin hoffman çok güzel oynamıştır.
yönetmen: barry levinson

otistik insan, yağmur yağarken şemsiye alması gerektiğini düşünemez belki ama, 8 destelik bir iskambil yığınında, kendisine gösterilen tüm kartları tek tek hafızasında tutabilir !

fUAt_kirisci
03-06-2008, 17:03
ÇOk güzel bir paylaşım teşekkürler.

fUAt_kirisci
03-06-2008, 17:07
Çok güzel bir paylaşım gerçektende bir şeye iyice yoğunlaşmaları çok ilginç ve engellenemeyecek bir durum onlar için gerekende o zaten gerisi geliyor:)

MOSAD
03-06-2008, 17:17
ek$i sözlükten mi alıntı acaba?

gitoçömez
03-06-2008, 18:05
evet bi siteden alıntı yaptım yoksa ben ne bilirim sizlerle paylaşıyım dedidim ha bi de youtobe da bi şey izledim otistik çoçuk rock müziği dinliyor hemen ardından aynısını çalıyor gitarda o kadar olasılık var nası çıkarıyo hemen çok hayret allahın bi hikmeti işte

beneklihoroz
03-06-2008, 18:11
Dün akşam belgeseli vardı bunun national geographic te bunun;D
O belgeseli birahaverir yakında. İzleyin derim.

ahmetgitar
03-06-2008, 18:38
Bu kadar ciddi bir konunun bilimsel bazda referans olamayacak bir siteden alıntı yapıularak paylaşılmasını çok doğru bulmuyorum.
Müzik konusuna gelince;
otistik insanlar müzikte kimi zaman heyecan verici örnekler sergileseler de bunlar çokça istisnai durumlardır. Çünkü genel anlamdaki otistikler duygulardan pek anlamaz, anlayanlar ise Yüksek Fonksiyonlu Otistikler olarak gösterilen "Asperger Sendromlu" kişilerdir.

Ayrıca başlığın konusu başlığın adıyla doğru orantılı değil kanımca, çünkü otizm konusunun "Müziğin İleri Beyinleri" tümcesiyle bir ilgisi yoktur. Zaten ilişkisi olsa bile(tüm otistikler müzik becerisi gösterse bile) yine bu bir "Müzik Yeteneği" olamaz. Çünkü her nekadar "çalıcılık" bir fiziksel yetenek ve beceriyi gerektirse de yeteneğin gerçek varlığı müziği hissetme,içselleştirme ve müzikle hayata bir anlam katabilme senteziyle ilgilidir. Bu da ilk paragrafta belirttiğim "genel anlamdaki otistikler duygulardan pek anlamaz" sözcüğümdeki yargımla birleştirilirse Müzik ve Otizmi çok da yaklaştıramayacağımızı en azından otizmi müzik yeteneği ile birleştiremeyeceğimizi anlayabiliriz.

Sevgilerimle...

zeynocuk
03-11-2008, 19:11
Bu kadar ciddi bir konunun bilimsel bazda referans olamayacak bir siteden alıntı yapıularak paylaşılmasını çok doğru bulmuyorum.
Müzik konusuna gelince;
otistik insanlar müzikte kimi zaman heyecan verici örnekler sergileseler de bunlar çokça istisnai durumlardır. Çünkü genel anlamdaki otistikler duygulardan pek anlamaz, anlayanlar ise Yüksek Fonksiyonlu Otistikler olarak gösterilen "Asperger Sendromlu" kişilerdir.

Ayrıca başlığın konusu başlığın adıyla doğru orantılı değil kanımca, çünkü otizm konusunun "Müziğin İleri Beyinleri" tümcesiyle bir ilgisi yoktur. Zaten ilişkisi olsa bile(tüm otistikler müzik becerisi gösterse bile) yine bu bir "Müzik Yeteneği" olamaz. Çünkü her nekadar "çalıcılık" bir fiziksel yetenek ve beceriyi gerektirse de yeteneğin gerçek varlığı müziği hissetme,içselleştirme ve müzikle hayata bir anlam katabilme senteziyle ilgilidir. Bu da ilk paragrafta belirttiğim "genel anlamdaki otistikler duygulardan pek anlamaz" sözcüğümdeki yargımla birleştirilirse Müzik ve Otizmi çok da yaklaştıramayacağımızı en azından otizmi müzik yeteneği ile birleştiremeyeceğimizi anlayabiliriz.

Sevgilerimle...

Bildiğim ve tanıdığım kadarıyla otizm, down sendromu vb. rahatsızlıklara sahip olan çocuklar sizden, bizden çok daha duyarlı ve duygusallar. En ufak bir şeyde bir anda üzülebilir veya mutlu olabilirler. Her ne kadar bunu çevrelerine çok belli etmeselerde konuşmayı başardığınız zaman gerçekten çok farklı şeyler hissettiklerini fark edersiniz. Bu nedenle "duygulardan pek anlamaz" tanımını doğru bulmuyor. Sadece duygularını belli edemiyorlar. Ayrıca bu çocuklar doğru yönlendirildikleri zaman öncelikli olarak sanat dalları olmak üzere özel yetenek isteyen etkinliklerde gerçekten çok başarılı olabiliyorlar. Belki otizm ve müziği birbirine çok yaklaştıramayız ama otistik çocuklar hatta genel olarak fiziksel değil fakat zihinsel engelli çocukların çoğunun doğru eğitildikleri zaman müzik gibi sanat dallarında çok yetenekli olduğunun ortaya çıkabileceğini ve aslında otizmi ve müzik yeteneğini en azından bu çocuklar için bağdaştırabileceğimizi düşünüyorum ve birçok örnekte görüyorum.

ahmetgitar
03-11-2008, 19:35
Benim yazıma tam bir cevap değil bu yazınız,
"duygulardan pek anlamazlar" ifadesi de bana değil bir profesyonele aittir.
Ayrıca da "duygu" dan ne anlaşılması gerektiği de konu başlığıyla ilgili bir ifadedir.
Her nekadar bir psikolog olmasam da biraz bilimsel bilgiyle kendimce bir yorum katmıştım ancak sizin "sizden bizden çok daha duyarlı" ifadeniz de pek ispata dayalı olmadığı kanaatindeyim.

Sevgilerimle.

zeynocuk
03-11-2008, 19:46
Benim yazıma tam bir cevap değil bu yazınız,
"duygulardan pek anlamazlar" ifadesi de bana değil bir profesyonele aittir.
Ayrıca da "duygu" dan ne anlaşılması gerektiği de konu başlığıyla ilgili bir ifadedir.
Her nekadar bir psikolog olmasam da biraz bilimsel bilgiyle kendimce bir yorum katmıştım ancak sizin "sizden bizden çok daha duyarlı" ifadeniz de pek ispata dayalı olmadığı kanaatindeyim.

Sevgilerimle.

Lütfen yanlış anlamayın. Ben gerçekten o ifadeyi bir şeyler ima etmek için kullanmadım. Otistik çocukların bulunduğu bir çok spor konulu festivale katıldım, ailemle birlikte bu konuda seminerlere katıldım bu festivaller kapsamında ve dinlediklerimden ve gördüklerimden aldığım izlenim bu. Örnek olarak; sizin aslında hiç üzülmeyeceğiniz bir şeye onlar gerçekten çok farklı bir bakış açısıyla çok aşırı tepki vererek bir anda hüngür hüngür ağlamaya başlayabiliyorlar. Ama tabi ki bunu müziğe yansıtma konusunda sorun yaşıyorlardır.
Ben hem zihinsel hemde bedensel engelliler konusunda biraz hassasım. Onun verdiği heyecanla sanırım biraz eleştirisel olmuş yazdıklarım. Sizi kırdıysam gerçekten çok özür dilerim. Kesinlikle böyle bir amacım yoktu.

Sevgilerimle :)

ahmetgitar
03-11-2008, 19:56
Rica ederim kırılmak olur mu hiç,
biraz zor ama olaylara doğru mantıkla yaklaşmak önemlidir,kimi zaman gerçekler de acıdır.
Bir doktor hastasının kanını alması gerekiyorsa duygusallığa yer vermeden kanını almalıdır.
Gerçekten de otistikler "duygulardan pek anlamaz" ya da başka bir ifadeyle "bizim anladığımız (ya da konu başlığındaki ifade) biçimiyle anlamazlar"
Ayrıca ASPERGER SENDROMU ve normal OTİZM arasındaki farkı ilk iletimde belirtmiştim, dolayısıyla sizin örnekleriniz ASPERGER e girebilir. Bu açıdan daha iyi değerlendirmenizi dilerim.

Bedensel ve zihinsel engelli insanlar için ben de mücadele veriyorum elimden geldiğince, ayrıca sizi ve ailenizi de bu duyarlılığınızdan dolayı kutluyor; size ve ailenize sevgilerimi iletiyorum.