Orijinalini görmek için tıklayınız : Barok Donem Eserlerini Yorumlarken
Foruma soyle bir goz gezdirdim fakat eserlerin nasıl yorumlanmasıyla ilgili pek az baslıga ve yoruma ulasabildim. Forumda bilgi dagarcıgı bir hayli fazla olan insanlar bulundugunu dusunerek su soruyu sormaktan cekinmiyorum: Barok donem eserlerini yorumlarken nelere dikkat edilmesi gerekir?
su konuya bir kisinin bile cevap vermemesi bende kuskulara yol actı, acaba su forumda soyle genel bi soruya iki satır dokecek insanlar yok mu, ya da biliyorlar da yorum bilgilerini paylasmak istemiyorlar mı ya da useniyorlar mı, ama hayır var biliyorum, gozden kactı herhalde ya da herkesin mesgul zamanına denk geldi, biliyorsanız en azından bu konuda turkce bir kaynagın olup olmadıgını soylemeniz bile cok ciddi bir bilgidir benim icin. ayrıca forum artık link paylas nota paylas kayıt paylas konser paylas paylas da paylas kıvamına gelmistir, bilgi ve kultur aktarımı yok denecek azdır. ey monitorun diger ucundakiler sizi gitarın kulturunu paylasmaya cagırıyorum, eninde sonunda soyle ya da boyle calısılarak teknigimiz yukselebilir, ama bilgiyi paylasmadıkca, aramadıkca biz bir eseri ne kadar kusursuz calarsak da calalım onun bir degeri yoktur, bunları zaten bilen sizleri bu kulturel etkilesime cagırıyorum.......
ahmetgitar
05-05-2008, 22:46
Kendi adıma söylersem, geçenlerde bu konuya bakmıştım ama ne oldu bilmiyorum cevap yazmadım,zaten bu sıralar bir meşguliyet var bende( ya da şu an ikinci iletin bende itici güç oluşturdu da bu sefer cevap vermeden geçemeyeceğimi düşündüm bilemiyorum) herneyse.
*Barok eserleri(sanırım gitar için soruyorsunuz) yorumlarken en çok ikinci(hatta üçüncü) melodilerin düzgün bir biçimde gitmesine dikkat edilmeli.
*Süslemeler Barok eserlerde çokça kullanılır(morden,trill,grubetto vb) bu süslemeleri melodinin akışını ve nüansı bozmadan ortaya çıkarmalıyız. Özellikle süslemeler fazla da olsa bunları yaparken akıcılığı bozmak tam tersi olumsuz bir hava verir esere.
*Yatay hareketin fazlalığının yorumda dezavantajı; bir hatanın fazlaca ortaya çıkması sonucudur. Bu da ayrı bir husus; eserlerde her nota dikkatlice duyurularak ve ağır bir biçimde çalışılmalıdır(Barok eserlerde bu nokta daha da bir önem taşır).
Benim öncelikle söyleyeceklerim bunlar; ayrıca besteciyi tanımak, dönem müziğini fazlaca dinlemek vb. edimler de yorumun daha bir sağlam temel kazanmasında etkili olabilir.
Yukarıda değindiğim hemen tüm noktalar diğer dönem eserlerinde de gözardı edilmemelidir diye düşünüyorum. Ancak benim de hayranı olduğum Barok Dönem Müziği'nde bunların biraz daha önplana çıkarılması kanaatindeyim.
Benden bu kadar, her eser ayrıca konuşulabilir ama temel ilkelerimi paylaştım.
Sevgilerimle...
ahmetgitar duyarlılıgınızdan dolayı tesekkur ederim.
ahmetgitar
05-05-2008, 23:04
Ayrıca Glenn Gould'un 1981'de yaptığı "Bach, Goldberg Varyasyonları" albümü gerçekten önemli bir yorum öğretisidir bence, Barok Eser Çalımı konusunda.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.