PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gitar çalmayı öğrenmek???

MOSAD
03-28-2008, 23:29
Ufaklıktan beri çevremde hep enstruman çalan insanlar olmuştur ve özellikle gitar çalıyorum diyen insanlara özenmişimdir. Orta okulda bir gitara başlama hevesi gelmişti fakat o zamanlar spora yatkındım ve atletizme seçilmiştim ve ardından ufak yaşta gelen başarılarla spora yönlenmeye karar verdim ve 10 sene profesyonel olarak atletizm sporu ile uğraştım.
Çevremde hep insanlardan duyardım çok iyi gitar çalıyor falandı filandı. Bazı arkadaşlarım 2 akor vururlardı şarkı söylerlerdi bende birşey sanırdım o zamanlar ve elime 1 kez bile gitar almamıştım 21 yaşıma kadar. Hep korkmuştum nasıl çalınırdı o garip alet ve 6 tel nasıl olurda parmaklarla çekilirdi.
21 yaşında sporu bırakmaya karar verdikten ve bazı olaylardan dolayı bunalıma gireceğim sırada gitar eğitimine başlamaya karar verdim ve ilk kez o zaman gitarı elime aldım.
Çevremdeki herkes 2 gün sonra sıkılıp bırakacağımı düşündüler fakat ben bırakmayacağımı biliyordum. Çünkü hep istediğim birşeydi ve birşeylerle uğraşmazsam bunalıma doğru sürüklenecektim.
Başladım ve daha haftasında dersanedeki gitar çalanları gördükçe daha önceden çevremde çalanların hiç birşey olmadıklarını anladım. Akor çalmak gitar çalmak değilmiş meğersem. Aslında bunu biliyordum az çok takip ederdim ve klasikle pop gitarın farkını..vs bilirdim ama işin içine girince zorluk derecesini yavaş yavaş ayırt etmeye başlıyor insan.
Daha dün gibi ilk gitarı elime aldığım günü hatırlıyorum ve 1 hafta boyunca sadece boş tel çalışması yaptığımı hatırlıyorum. O boş tel çalışmalarını yaparken bile geleceği düşlüyordum. Sabırsızlıkla ilk klasik eserimi çalmayı bekliyordum. Günler birbirini kovaladı ve ben hayatımda sporun eksikliğini aratmayacak ve fazlasını katacak birşeyle uğraştığımın farkındaydım ve bazı günler 6-8 saat aralıksız çalıştığımı ve parmaklarımın mosmor olduğunu hatırladığım günler var. Normal bir öğrenciden biraz daha sıkı çalışıyordum ve doğal olarak biraz daha hızlı ilerlediğimi düşünüyorum.
İlk başladığımda bir ölçüyü 10dk'da deşifre ederken aradan 1.5 sene geçti şu anda baktığım gibi notanın gitardaki yerini biliyorum ve elim otomatik gitmeye başladı notalara.
Bunları yazma amacım ben süperim, ben mükemmelim gibisinden birşey sergilemek değil kesinlikle. Aksine yeni başlayanların korkmaması gerektiğini söylüyorum. Herşey Size bağlı. Ne kadar çalışırsanız o kadar verim alırsınız o kadar ilerlersiniz.
Şimdi geride bıraktığım yola bakıyorumda daha hiç birşey. 1.5-2 seneye yaklaştım ve içimde yanan flamenko ateşiyle flamenko çalışmalarınada başladım ve günden güne yeni hedefler belirleme sevinciyle devam ediyorum. Eskisi gibi saatlerimi ayıramıyorum belki ama yavaş ve doğru adımlarla ilerlediğime inanıyorum. Bir kaç sene sonra profesyonel anlamda olmayacak tabiki ama iyi bir düzeyde flamenko çalacağıma inanıyorum.

Ve gitar çalmak kolay diyenlere, ben gitar çalmayı biliyorum diyenlere gülüyorum. Herhalde bi 30 senemi bile versem öğreneceğim hala birşeyler var derim. En azından benim düşüncen bu. Daha nota bilmeyen, 2 akor vurup akdeniz akşamları söyleyen, 2 ritim atan insanları gördükçe üzülüyorum. Aslında üzülmek değil ama klasik&flamenko çalan bir insan 1 esere haftalarını, aylarını harcasın ve 2-3 kişi dinlesin gerisi "bu ne be 2 şarkı çal söylede kendimize gelelim" desin sinir bozucu. Dünyanın heryerinde böylemi bilmiyorum ama basit işlerden hoşlanıyor toplumumuz galiba.

Konudan konuya atladım galiba baya ama içimden yazmak geldi Sizlere. Özellikle bende hala daha yolun başında biri olarak yeni başlayan arkadaşlarıma, abilerime, ablalarıma, kardeşlerime... kesinlikle yılmayın ve kendinize ufak hedefler belirleyin. Ne bileyim ilk başladınız bir basit romance hedefleyin, speak softly love (godfather)..vs gibi ufak hedefler belirleyin. Her hedefinize ulaştığınızda yakın bir zamanda çalabileceğinize inandığınız bir hedef daha seçin ve zamanı geldiğinde o basamağa çıkın.
Nota okuma konusunda sıkıntı çekiyorsanız nereye gidiyorsanız koyun cebinize o haftaki ödevinizin nota fotokopisini ve yolda, çayırda, dağda her fırsatta açın kağıdı üstüne herhangi bir nota ismi yazmadan ve tel numarası falan yazmadan notanın ismiyle okuyun ve gitarda hangi perdededir kafanızda canlandırın.
Hergün düzenli olarak en az 1 saatinize gitarınıza ayırın. Unutmayınki gitarınız sizin en iyi dostunuz, sevgilinizdir. Ne kadar ilgi gösterir saçlarını okşarsanız oda Size o kadar sevgi gösterir ve güzel sözler söyler içinizi rahatlatır ruhunuzu okşar. Bana göre gitar çalışmak bir meditasyondur. Ne zaman sinirlensem birşeylere canım sıkılsa alırım elime gitarımı çalışmaya başlarım ve vücudumdaki negatif enerjinin parmaklarımdan tellere aktığını ve müzik olarak o negatif enerjinin pozitife dönüşmesine tanık olurum. Seviyeniz ne olursa olsun boş tel bile çalışıyorsanız bu meditasyonu yapabilirsiniz. Önemli olan hissetmek. Önemli olan tek bir telde tek nota çalıyor olsanız bile onun ruhunuzu okşaması ve Sizi rahatlatmasıdır BANA göre.

Gerçekten müzikle uğraşıyorsanız kişiliğinizede çok büyük katkıları olacaktır bundan emin olun. Daha zor sinirlenecek, olaylara bakış açınız daha pozitif olacak, zorlukların üstesinden gelme konusunda daha başarılı ve sabırlı olacaksınız. Bir esere saatlerinizi, günlerinizi, aylarınızı ayırırken sabrı, hissetmeyi, çalışmanın inceliklerini öğreniyor ve bunu hayatına yansıtabiliyor insan.

Bu kısacık müzik hayatımda bir enstrüman bana çok şey kattı ve çok olgunlaştırdı beni.

Çok uzattım ve konudan konuya atlayıp yazdıklarımı anlamsızlaştırdıysam özürdilerim. Kendi fikirlerimi paylaşmak istedim.
Saygılar
Erkin Azcan

ahmetgitar
03-29-2008, 00:00
Erkin kardeşim çok içten yazmış.
Teşekkür ederim; bu kadar duygusal ve azimle gitara yaklaşan insanları görmek mutluluk verici.
Devam et Sevgili Erkin, asla yılma;
yılacak bir iraden de yok zaten.
Ne de olsa alışmışsın küçükken gelen spor başarılarına,sanatta ise başarı biraz daha geç geliyor ama sana daha erken gelecek.

Sevgilerimle...

sologitar
03-29-2008, 09:29
Erkin,
Yazdıkların öyle içten ve manalı ki, aklına "uzattıkça manasızlaştırdım mı acaba?" diye bir düşünce gelmesin. Öyle güzel cümlelerle tarif etmişsinki içindeki aşkı. Evet yol uzun ve engebeli ucu bucağı yok, aynı zamanda da bunu bilerek her geçen gün biraz daha büyüyen bir aşkla yürümeye devam, bu yolculuk hayat yolumuzda ki yol arkadaşımız olsun ve hiç yanımızdan ayrılmasın:)

Ayrıca yazmış oldukların yeni başlayanlar için çok faydalı, atılmak istedikleri yola başlarken onlara klavuz olacak nitelikte. Seni bu niyetinden ve paylaşımcılığından dolayıda tebrik etmek istiyorum ruhu güzel insansın sen, hayatta herşey gönlünden geçtiği gibi olsun.
Sevgiler

MOSAD
03-29-2008, 17:57
Çok teşekkür ederim yazdıklarınız için. Yalnız en önemli noktalardan birini yazmamışım özürdilerim. Buradaki Hocalarım, Arkadaşlarımın çok büyük destekleri oldu ve oluyor her zaman. Kayıtlarımı paylaşmam ve yapılan olumlu olumsuz yorumlar her zaman daha çok çalışma şevki verdi bana ve veriyor.

ayfer
03-29-2008, 22:59
Gitar aşkının nasıl bir şey olduğunu gitar için neler yapılabildiğini kendi hayatımdan anlatsam eminimki bir çok kişi (vayyy!);(yuh!)yada(kesinlikle inanmam)diyecektir...Sonuç mu?ders veriyorum.Fakat çok daha iyi durumda olabilirdim daha farkı konumda...başarı tek kişilik değil malesef siz istediğiniz kadar çok çalışın çırpının,öncelikle karşınıza çıkan ders aldığınız insanlar maddi manevi problemler ilerlediğiniz yolda sizi sürekli yavaşlatır yada gerçekten istikrarlı değilseniz pes etmenize neden olur...
İlerlediğiniz yolda sizi daha ilerilere götürebilecek insanlarla çalışın o kişiyi bulmak çoook zor bulduğunuzda istikrarlı devam edin o kişiyi bırakmayın.
dediğim gibi başarı tek kişilik değildir.Başarıya iyi bir hocayla ulaşılır...

MOSAD
03-29-2008, 23:09
kesinlikle iyi bir hoca olmazsa zaten olmaz bunuda yazmayı unutmuşum galiba en önemli nokta :)

ayfer
03-29-2008, 23:33
EVET MOSAD
Demeye çalıştığım bu ben sekiz yıl önce gitarla ilgili kararlar alıp mücadeleye başladım zaman problemi maddi problem daha birçok sorunun altından kalkabildim tek başıma fakat hep sorunum hoca oldu..
İstediğim hocayı buldum sonunda 1 yıllık bir çalışmayla da benim çok hızlı yol almammı sağladı;ama yine hedefler için çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kaldık. 4 yıldır da kimseyle çalışmıyorum malesefki buda gerilemek için çok uzun bir süreç..
Tek başımıza AŞK olmuyor malesef dediğim gibi..kendimizi disiplin etmek adına motive olabilmek güç alabilmek adına iyi bir hocanın gözetiminde olmamız gerekir 15 günde de olsa ayda 1 de olsa mutlaka hoca eşliğinde çalışmak lazım.
kesinlikle iyi bir hoca şart:)

firkenosma
03-29-2008, 23:44
Ayfer arkadaşıma kesinlikle katılıyorum.Hoca cok önemli. ben kendimi cok şansli sayıyorum Trabzon gibi küçük bir şehirde ve klasik gitar çalan cok az sayıda olmasına rağmen cok iyi hocalarla çalışdım.Şimdiki öğrenciler benim kadar şanslı değiler cünkü klasik gitar hocası inaninki yok.gitar eğitimi almak için kursa giden öğrencilere cok üzülüyorum ritim eğitimi ile öğrencileri geçişdiriliyorlar
sevgilerimle

MOSAD
03-30-2008, 00:33
EVET MOSAD
Demeye çalıştığım bu ben sekiz yıl önce gitarla ilgili kararlar alıp mücadeleye başladım zaman problemi maddi problem daha birçok sorunun altından kalkabildim tek başıma fakat hep sorunum hoca oldu..
İstediğim hocayı buldum sonunda 1 yıllık bir çalışmayla da benim çok hızlı yol almammı sağladı;ama yine hedefler için çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kaldık. 4 yıldır da kimseyle çalışmıyorum malesefki buda gerilemek için çok uzun bir süreç..
Tek başımıza AŞK olmuyor malesef dediğim gibi..kendimizi disiplin etmek adına motive olabilmek güç alabilmek adına iyi bir hocanın gözetiminde olmamız gerekir 15 günde de olsa ayda 1 de olsa mutlaka hoca eşliğinde çalışmak lazım.
kesinlikle iyi bir hoca şart:)

Yanlış anlaşılmasın ama aslında tek başına aşk olabilir BENCE. Sonuçta dünya çapında bir çok gitarist hocadan ders almamış kendilerini geliştirmişler. Olmayacak bir şey değil Bence. Ama tabiki bir hoca ile tek basamak çıkacağımız yeri 3 basamak çıkarız ve hatalara düşmemize neden olmaz o insanlar.

ayfer
04-01-2008, 01:14
ben de kesinlikle olmaz demiyorum zaten..
mutlaka dünyada çok örnekleri vardır tek başlarına çalışıp biryerlere gelmiş başarmış insanlar..
bu insanların ayrıcalıklı insanlar olduğunu düşünmüşümdür hep...
asıl aşk onlarda mı tartışılır...
bana göre kendi kendilerine yetebilen insanlar onlar çok güçlü yapıları psikolojileri olan belkide..
ama insan doğası gereği sosyal yaşayabilen yanlız birçok şeyi yapamayan varlıktır
bazıları tek başına sabah erken kalkıp spor yapmak zor geldiği için spor salonlarına başvurur
bazıları öss vb sınavları başarabilmek için dershanelere giderler asıl amaç öğrenmek değildir asıl amaç sürekli düzenli yapabilecekleri ortamı oluşturmaktır
mesela birkaç arkadaşım varki müzikte çook başarılılar yetenek çok iyi kendilerini daha da geliştirebilmeri için çalışmaları gerekli ama evde yanlız yapamıyoruz diyorlar yine aynı konu dış etken lazım..
tek kişilik aşk olmuyor dedim çünkü emek verdiğimiz çok sevdiğimiz uğruna savaş verdiğimiz şeylerin karşılığını bekleriz mutlaka alamadığımı hisseder veya görürsek o aşk ta biryere kadar herkesin zorluklara dayanma gücü biryere kadardır
yine de başarının tek kişilik olmadığını düşünüyorum hani sahnede bile solistin sesi ne kadar süper olursa olsun ama ekibi kötüyse solist kendini sesini gösteremez hatta detone okur durur..ama çalıştığın insanlar çok iyiyse profesyonelse kötü sesli olan bir solist bile kendini öyle geliştirirki ...
(neyse uzatmayayım:))ekip işi gibi geliyor bana ...
tabiki en başta aşk azim istikrar olacak,sonra birlikte çalışılan insanlar,şartlar vs vs
umarım çok dağıtmamışımdır konuyu gece gece bu kadar oluyor kusuruma bakmayın:D

leonidas
04-01-2008, 17:42
arkadaslar klasik gitara baslamaya karar verdigimde dogal olarak ilk isim iyi bir hoca aramak oldu.En az 20 kisiyle gorustum , bu arkadasların en az yarısı bana cevap olarak "notaların yerlerini biliyoruz ama "pami" calamayız dediler."pami" den kastettikleri klasik gitar.Digerleri ise calıp calıp soyluyorlardı. tam komedi.
inat ettim hic anlamadıgım halde cesaret edip kendime uygun oldugunu dusundugum bir gitar aldım.Yanılmadıgımı simdi anlıyorum sans eseri iyi bir gitar secmisim.buldugum butun method kitaplarını aldım.internetten bulabildigim egitim ile ilgili videolar indirdim.apayando tirando vurusu videolarda bulmak gormek icin tırmaladım durdum.
inanamıyorum ama simdi caldıgım bir kac basit eseri arkadaslarıma dinletebiliyorum ve yuzlerindeki ifadeden hoslarına gittigini hissediyorum.

ayfer
04-03-2008, 01:50
leonidas
hani sende yazmışsın çaldığım birkaç kolay eseri dinlettirebiliyorum diye..birkaç kolay eser...
işte insanın ne istediğiyle ilgili kendi başına alt yapın yeterli değilse götüremezsin klasikte o kadar çok teknik varki bunları ancak iy bir hocadan öğrenebilirsin...kendi başına yapacakların sınırlıdır
klasikte temeli iyi olan nota deşifresi iyi belli bir seviyeye gelmiş insanlar sonra işi tek götürebiliyorlar...

ama benim bahsettiğim de bu değil di zaten:)

leonidas
04-03-2008, 11:15
ayfer
cok haklısın.ancak ben gercekten hoca bulamadım.ya bu hevesimden tamamen vazgececektim ya da kendi basıma bir seyler yapmaya calısacaktım.biliyorum diye gecinenen o kadar abuk abuk insanla konustumki yoruldum.sanıyorum sen bursadasın. eger orada olsaydım dun yanına gelmistim bile...(calma arzumu anlatabiliyormuyum?)

ayfer
04-03-2008, 20:33
şöyle söyleyeyim leonidas
gitara ilk başladığım zaman bende hoca sıkıntısı çok yaşadım yönlendirecek kimse de olmadı için gitar bildiğini sanan (o zaman bende sıfır olduğum için anlamıyorum tabi:))abuk sabuk insanlara çok param gitti...
sana tavsiyem bulunduğun şehirde konservatuar,müzik eğitim fakültelerine öğrenci hazırlayan ciddi okul tarzı müzik evleri olur orada yada
güzel sanatlar lisesi varsa oranın gitar hocasını bulabilirsin
o da yoksa bulunduğun şehirde müzik eğitim fakültesi varsa oranın gitar hocalarını bul onlardan ders alabilirsin yada seni yönlendirebilirler yardımcı olurlar
pes etme ama gerçekten sende isteği heyacanı gören iyi bir hoca seni asla geri çevirmez emin olabilirsin...
yalnız da çok şey yapma bence çünkü ciddi iyi şeyler yapmak istiyorsan..
yanlış oturttuğun tekniği düzeltmede çok zorluk çekersin,yanlışı düzeltmek çok zordur..
bu sitede benden çok daha iyi olan insanlar var elbet onlara da sorabilirsin..

gitarist_baho
04-16-2008, 14:25
arkadaşlar benim çok iyi bir hocam var ancak ben aramadım şans eseri denk geldi bana gitarı sevdiren hocamdı hocam a çok teşekürlerrrrr iyi bir hoca ve biraz da gayret edersewniz yapabilirsiniz