PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gitar almak

gitaristadayadayi
05-09-2008, 13:11
Merhaba arkadaşlar,

Bu foruma yeni üye oldum ve merak edip de soracağım bir sürü soru arasından bir tanesiyle başlayayım dedim.

Adımdan da anlaşılabileceği gibi gitar çalmak konusundan aday adayı konumundayım. İlk önce nereden başlamam gerekir derken aklıma "önce bir gitar alsam fena olmaz aslında" şeklinde özetleyebileceğim bir fikir geldi(Çok orijinal değil mi? :)).

Aslında gitara yabancı değilim. 1998 senesinde İzmir'deki sarhoş bir satıcının "çok güzel gitar, çok güzel" diye kanıma girmesiyle kardeşim için 50$ tutarında bir gitar almıştım. Kısa süren bir hevesi olmuştu. Kendisi çalmayınca o kötü gitarı resmen gaspettim. Haftada bir gitarı elime ala ala biraz akor basmayı öğrendim, eh sahil gitaristi kıvamına geldim.:) Gitarı oraya buraya çarptım, çatlattım, plastik akort kulakçıklarının hepsini kırabilmeyi başardım, velhasıl o gitarı 2 sene önce tamamen hurdaya ayırdım ve elime başka bir şekilde gitar değmişliği de olmadı.

Bir süredir gitar çalmaya gerçekten başlamak üzerine ciddi biçimde düşünüyorum. Buradaki "ciddi" sözcüğü, "bilimsel olarak, metodlu ve yoğun biçimde çaba göstererek" anlamına geliyor. Başlamışken de çok kötü bir gitarla değil de, müzikten alacağım şevki alt üst etmeyecek bir gitarla başlayabilmek istiyorum. Şu an Ankara'da oturuyorum ama Ankara'daki enstrüman satan yerleri bilmiyorum. Web üzerinden mağazalara baktığımda da çok fazla markanın çok sayıda modelini görüyorum. Bunlara yazılan yorumlar çok değişken, fiyatlar çok değişken, modeller çok değişken. Bir açmaza düştüm ve çıkamıyorum. Bununla ilgili sorularımı sizinle paylaşmak istiyorum.

1- 400-500 YTL şu anda bir gitara verebileceğim maksimum paradır. Taksitle de alabilmem gerekiyor. Bu fiyatlarda ve beni üzmeyecek bir gitarı Web üzerinden ya da Ankara'da nereden bulabilirim?

2- "Cutaway" olarak tabir edilen(Türkçe'sini bilmediğimden yazamadım, özür dilerim.) bir gitar almanın ne gibi bir avantajı vardır, gerekli midir?

3- 1.90 boyundayım ve kollarım da çok uzun. Orangutandan halliceyim. :) Modellere baktığımda gitarların boyutlarının da değişiklik gösterdiğini görüyorum. Benim en rahat çalabileceğim gitar büyükçe bir gitar mıdır? Yoksa tutuş şekliyle alakalı olarak her gitarı rahat çalabilir miyim? En önemlisi de bu boyut meselesinin bir standardı var mıdır?

4- Bazı modellerin gövdeleri daha derinken bazıları daha dar, ince gitarlar. Bunun ses üzerindeki etkisi nedir? Teorik olarak düşündüğümde, ince bir gitarda tele vurulduğunda sesin kalın gitara oranla daha az uzayacağını tahmin ediyorum. Yoksa bununla hiçbir alakası yok mudur?

Şimdilik sorularım bu kadar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.