Orijinalini görmek için tıklayınız : Konserde çalmak üzere bir repertuar oluştururken neye dikkat ediyorsunuz?
Merhaba sevgili forum sakinleri,
Ne zamandır bu konu kafamı kurcalıyor, nihayet sizinle paylaşıyorum: “Konserde çalmak üzere bir repertuar oluştururken neye dikkat ediyorsunuz?” ve “Ne gibi ölçütleriniz var?” Örneğin, “her dönemi örnekleyen birer eser seçeyim” gibi düşünceleriniz var mı, ya da “mutlaka falanca besteci olsun”, “bir Latin eser de olmalı”, “bir etüt de çalmalıyım”… gibi kendinizce oluşturduğunuz kıstaslarınız var mı? Açıkçası, bu konuyla ilgili düşüncelerinizi ve yaşadığınız deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler...
Sevgili Efgan çok güzel bir başlık,konser deneyimi yaşamış arkadaşlardan düşüncelerini almak doğrusu benim gibi henüz ciddi bir deneyimi olmayan arkadaşlar için de çok önemli.:)
ahmetgitar
06-09-2008, 16:19
Acizane bir kaç görüşümü söyleyeyim,
resitaller her dönemi kapsayacağı gibi belirli bir düşüncenin ürünü de olabilir (tematik), mesela Barok Resital, Ponce Üzerine bir resital vb. gibi.
Eğer sözkonusu gitar ise şunu söylemeliyim ki kimi eserler gitarda iyi tınlamaz ve gitarın saygınlığına gölge düşürebilir. Mesela bir Für Elise çalındığında bir piyanistin gözünde gitar saygınlığını yitirebilir. Elbette ki uyarlama yapmak kötüdür diye bir söz söylemiyorum yoksa Scarlatti'yi de dağardan atmak gerekirdi. Ancak gitarın içten tınlaması, farklı ses renklerini elde edebilmek bu çalgıyı daha çok hak ettiği yere ulaştırabilir diye düşünüyorum.
Ayrıca bir düşüncem de eserlerin "tam olarak" seslendirilmesi üzerine olacak. Eğer bir sonat dört bölümlü ise kesinlikle tüm bölümleriyle çalınmalı ki bestecinin istediği bütünlüğe ulaşılabilsin. Ya da bir süit vb... Yoksa aynı bir romanın bir bölümünü okumak gibi olur ki geçici bir tat - heyecan olur ama kalıcı olamaz. Elbette ki "tam olarak seslendirme" tanımımda etüt ya da fantezi gibi birbirinden bağımsız eserleri bu bağlamda değerlendirmiyorum. Mesela bir Villa-Lobos etüd çalınıyorsa bu demek değildir ki, onikisi birden çalınmalı. Ancak sonatlar, süitler (oda müziğiyse konçertolar vb.) bestecinin genelde çok bölümlü ama belirli anlam bütünlüğü ve düşüncesini yazdığı "Tek eserlerdir" bu bağlamda buna dikkat edilmelidir diye düşünüyorum.
Yine bir düşüncem de çalınacak eser seçiminde farklı tonlar kullanılmasının daha iyi olacağı yönündedir.
Bunlar benim bir resital planında hemen herzaman uyguladığım ilkelerim. Düşüncelerime katılan ya da katılmayan olabilir o da ayrıca tartışılır.
Sevgi ve saygılarımla...
Değerli düşüncelerin için teşekkürler sevgili Ahmet. Programı hazırlarken sırayı neye göre belirliyorsun? Ben ilke olarak kronolojik sırayı tercih ederim. Ama performansımı etkileyecekse bunu gözardı edebiliyorum. Tabii ki John Williams gibi çalsam, programa Bach ile başlamaktan çekinmem. Ama maalesef... Önce rahat eserleri çalmakla başlıyorum. Yani sırayı belirlerken
performansımı en güzel yansıtabileceğim bir sıra oluşturuyorum.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.