PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bestesel konulardaki çalışmalar

guitarcagatay
07-23-2008, 00:39
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır beste yapan birilerini bulmaya çalışıyorum. Sürekli önceden albümlerde çalınmış eserleri çalışmaktan biraz sıkıldım. Son zamanlarda da birşeyler yazmaya çalışıyorum.

Çalışmak istediğim eserler artık arkadaşlarımın da besteleri olsun istiyorum. Aranızda şöyle beste yapan var mı?

Birbirimizle paylaşsak şu bestelerimizi artık.

Benim Ankara'da yazdığım parçalar şunlar.

Çingenenin Dansı
Dandini Dandini Dastana (gitar düzenlemesi)
Sarhoş (Kolombiya'ya bir yolculuk gibi saçma sapan bir ismi değiştirmek istedim)

Siz de paylaşın yau, ben yarın (sizin okuma zamanınıza göre bugün) notaları buraya gönderirim. Siz de gönderin.

patheticmelody
07-24-2008, 22:14
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır beste yapan birilerini bulmaya çalışıyorum. Sürekli önceden albümlerde çalınmış eserleri çalışmaktan biraz sıkıldım. Son zamanlarda da birşeyler yazmaya çalışıyorum.

Çalışmak istediğim eserler artık arkadaşlarımın da besteleri olsun istiyorum. Aranızda şöyle beste yapan var mı?

Birbirimizle paylaşsak şu bestelerimizi artık.

Benim Ankara'da yazdığım parçalar şunlar.

Çingenenin Dansı
Dandini Dandini Dastana (gitar düzenlemesi)
Sarhoş (Kolombiya'ya bir yolculuk gibi saçma sapan bir ismi değiştirmek istedim)

Siz de paylaşın yau, ben yarın (sizin okuma zamanınıza göre bugün) notaları buraya gönderirim. Siz de gönderin.

Sevgili Çağatay,
Nasıl desem bilemedim, keşke beste yapabilsem, bu bana başka bir kulvar gibi geliyor, ve o kulvara hiç atlayabileceğime imkan vermiyorum. Yani ne bileyim, bazılarınız gibi müzik teorisi bakımından da tam donanımlı değilim, o hale gelmek için çok vakit gerek. Sanırım ben ebediyen çalıcı durumunda olacağım.
Bu arada Youtube'de rastladınız mı bilmem, "Paul Saywood" adında bir İngiliz var. Adam bir beste makinesi sanki. Bazı haftalar iki parça yazdığı oluyor. Bir ayda içinde 10 parça olan suit'ler filan bitiriyor. Kısıtlı bilgim ile bu adam 100-150 yıl sonra şimdi biz F.Sor için ne düşünüyorsak öyle olacak gibi hissediyorum. Youtube'de izlemenizi tavsiye ederim. Ayrıca delcamp.net forumuna üye iseniz, parçalarının notalarını orda paylaşıyor. (Notaya döktüyse tabi, bu biraz zaman alabiliyor)

Ehmm, şey tabi ki senin bestelerinin de notalarını isteriz, her ne kadar benim seviyemi aşacak olsalar da bir gün sırası gelir belki :)

guitarcagatay
07-24-2008, 22:55
Evet çalması zevkli parçaları var gerçekten. Kendine ait bir stili olduğunu da söyleyebilirim. Hiç teknik gösteri yok, tamamen tatlı melodilerden oluşan müzikler yazıyor. Gerçekten de tatlı müzikleri var. Bestelerini seviyorum ben, majör 7'li akorunu da seviyorum tabii =)))

guitarcagatay
07-24-2008, 23:18
Üst üste mesaj yollamak istemem ama söylemeden geçemeyeceğim.

Selçuk Abi ben beste yapmaya şu an Viyana Konservatuarı'nda kompozisyon üzerine doktora yapan ilk gitar hocamın bana "asla beste yapamazsın" demesi üzerine başladım. Tabii ki ilk besteler böyle atari müzikleri gibi oluyor. Gitara başlayalı 6.5 yıl oldu ve hala kendi kimliğimi bulabilmiş değilim. Ancak zamanla olacaktır. Ve inan o zamanlarda teoriyle ilgili bildiğim tek şey notaların dizek üzerindeki yerleyi, yani ebede übüdü solfej kabiliyetimdi. Ama gitar 3'lüsü yazmıştım ilk olarak.

Demek istediğim şu, gerçekten kompozisyon da çalışılarak öğrenilecek bir şey. Öyle birden bire bir kıvılcım çakmasıyla koca bir orkestra çıkması falan yok. Şöyle bir baktığımız zaman eserlere, ilhamdan değil, tasarım kabiliyetinden o şekillere geldiklerini görebiliriz. Birden gelen bir durum değil. İyi bestecilerin yapabildikleri akıllarına gelen tasarımları çok iyi bir şekilde hayal etme kabiliyetleri. Çünkü duyamadığın zaman gerçekten eser bir şeye benzemiyor.

Şunu da söylemeliyim ki besteyi duyma olgusu gerçekten önemli. Çünkü ilk bestemi yazarken Sibelius programını kullanmıştım. Sonra sonra hayal etmem gerektiğini düşünüp Sibelius kullanımını başka işler için kullanmaya başladım. Şimdi yazdığım her şeyi hayal edebilmeye çalışıyorum. Böylece gitar bile kullanmaya gerek olmadan beste yapabilirim sanırım ilerde. Ve bu gittiğim her yerde yazacağım müziği düşünmeme yardımcı olacaktır bence.

Başlamak için geç değil kimse için, kanımca. Elimden gelse konservatuarlarda kampanya başlatırım. Çünkü sadece çalıcı olmak gerçekten müzisyenlik durumunda yetersiz kalıyor. Sen tutup bir parçayı çalıyorsun. Ama bu zamana kadar öyle adamlar gelmiş ki dünyaya, onlardan daha iyi çalmak, daha mükemmel olmak imkansız. Mesela Julian Bream Granados'un Valses Poeticos'unu çalmış. Şimdi orijinali olan piyano kaydını bile dinleyemiyorum. Ya da Göran Söllscher ve Stephan Schmidt öyle çalmışlar ki Bach müziğini, daha ötesine geçmek gerçekten mümkün mü, bilmiyorum. Bu durumda mükemmelin de ötesinde yetenekli olmadığımız sürece sanatın benim için temel kuralı olan müzik için de doğal olarak geçerli olan "ilerleme" olgusunu sağlayamayız. Daha ileri götürmek istiyorsak bence deli gibi gitar çalışıp bütün Japonlardan daha hızlı ve Bream'den daha güzel gitar çalmamız veya müziğe farklı bir yönden, yani beste yaparak katkıda bulunmalıyız. Aksi takdirde müzik yapmak ne kadar kıymetli olur ki? Birçok gitarcının gitar müziğinden zamanla sıkılmasından şaşmamak lazım sanki.

İlk yazdıklarımız gerçekten komik eserler oluyor. En temel akorları ve en temel müzikleri kullanıyoruz. Daha önce duymuş olduğumuz müziklerden etkileniyoruz. Hatta bazen önceden bildiğimiz melodileri kopyalıyoruz kendi eserlerimize. Ancak kim birilerini taklit etmeden kendi kişiliğini oluşturmuştur ki bugüne kadar? Taklit ederek başlıyoruz hayatımızda her şeye, başarıysa zamanla farklı birşeyler yaparsak geliyor bize. Sıradan bir başarılı insan görmek mümkün değil. Basit ve hatta saçma sapan bile olsa o eserleri paylaşmak en önemli şey bence. Kötü diye utanıp sıkılmaya gerek yok. =)

İlham ve yetenek tabii ki rol oynuyor bu konuda. Ama biraz çalışarak ve çok fazla düşünerek -sadece düşünerek- gerçekten güzel eserler ortaya çıkarmak. Beynimiz, yeteri kadar düşünürsek, zaten gerekli yeteneği bir şekilde yaratıyor.

Bütün bunları düşündüğümüzde beste yapmaya çalışmamak için bir neden yok bence. =)))

Bahsettiklerim biraz kişisel gelişim kitaplarındaki yazıları andırdı sanki ama gerçekten düşüncelerim bunlar.

patheticmelody
07-25-2008, 19:27
İlham ve yetenek tabii ki rol oynuyor bu konuda. Ama biraz çalışarak ve çok fazla düşünerek -sadece düşünerek- gerçekten güzel eserler ortaya çıkarmak. Beynimiz, yeteri kadar düşünürsek, zaten gerekli yeteneği bir şekilde yaratıyor.

Bütün bunları düşündüğümüzde beste yapmaya çalışmamak için bir neden yok bence. =)))

Bahsettiklerim biraz kişisel gelişim kitaplarındaki yazıları andırdı sanki ama gerçekten düşüncelerim bunlar.

Çağataycım, düşüncelerinin hemen hepsine katılıyorum. Hatta itiraf ediyorum, 3-4 ay önce çalışırken, tesadüfen gitarımda değişik bir melodi yakaladım, çok kısa bişi, birden benim de beynimde bir kıvılcım çaktı, keşke bunu geliştirip ufak bir parça haline getirsem diye. Benim bir sorunum da çaldığım parçayı ağzımla mırıldanamıyorum, hocam çok uğraştı mırıldanmam için ama nafile. Düşünceden mırıldanmaya, ordan da gitar üzerinde deneyip notaya doğru bir akış olabilir pekala.

Dediğin gibi bu besteciler doğar doğmaz bu yeteneğe sahip olmadılar, çalışmayla ve bazı teknikleri öğrenmekle de beste yapılabilir gibi gözüküyor. Amazon'da Song Writing diye arayınca 3 sayfa kitap çıkıyor. Amerika'da yaşayan bir arkadaşım da merak sarmıştı konuya ve bir kitap bitirdi vs. Fakat ben ve benim gibi esas mesleği (geçinebilme kaynağı) farklı bir iş olup da hobi olarak müzikle ilgilenenlerin buna vakit ayırabilmeleri çok zor.
Diyebilirsinki Türk Sanat müziğine sayısız besteler kazandırmış ve mesleği Doktor olan epey bir kişi var. Ben de diyorum ki mazide kalmışlar, bu devirde olup beste yapan doktor ben pek görmedim. Eskiden insanların müziğe ve sanata bakış açısı, ilgilenmeleri farklıymış anlaşılan.

Uzun lafın kısası ben de isterim ama şimdilik ertelemek zorundayım, ancak sizlerin azimle ve çok çalışmayla birşeyler ortaya çıkarması bizi çok mutlu edecek, sizlerle gururlanacağız.

Sevgiyle.

fernando
07-26-2008, 14:49
Çağatayım seni özlemişim kanımca:)

guitarcagatay
07-26-2008, 14:56
Bahsettiğin şeyler çok doğru Selçuk Abi. Bu konuda gerçekten birşey söylemem zor olur. Hayatın içinde sadece yaşayabilmek için yapmamız gereken şeyler kafamızı yeterince dolduruyor. Bunlarla beraber bir de müzik düşünmek gerçekten zor olmalı. Henüz içinde bulunduğun durumu anlayabilmiş değilim, zira daha 20 yaşındayım. Hayata ne kadar atıldığım fazlasıyla tartışılabilir. =)))

Selçuk Abi hadi sen meşgulsun. Hakkın var eser yazmamaya. Yau hiç mi genç yok derdi gücü müzik olan? =)))

Fernando'cum gelecem yengecini yemeye. =))

MOSAD
07-26-2008, 23:26
Yazılanları zevkle okudum.
Müzik ile ilgilenmeye geç başladım ama sonunda başladım ucundan köşesinden. Ufakken blog flüt çalardık. O zamandan kulağımın iyi olduğunu hatırlarım. Pop parçaları bile flütle çalardım. Okuldaki parçaları hep ezbere çalardım sonra nota okumayı bilir gibi kitaba boş boş bakardım.
Daha sonra kardeşim org kursuna başladı o ne çalsa bende kulaktan çalardım hatta yine duyduğum şeyleri orgda çalardım. Bi keresinde hiç unutmam orta okulda yada 5. sınıfta falanım yan komşumuz vefat etmişti dualar falan okunuyordu bende kulak misafiri olmuşum aklımın kenarına işlemiş o duaların melodisi. Bi kaç gün sonra annem ütü yaparken ben gene kendimce org çalarken o dualardan bir kaçını çıkarmıştım annem şaşırmıştı çalma öyle şeyler demişti :D
Daha sonraları spora başladım ve tüm hayatım spor oldu müzikle falan ilgilenmez oldum eğlencesinede olsa. Ama bi ara armonika almıştım ondada duyduğum şeyleri çıkarmaya çalışıyordum notaları falan kendimce çıkarmıştım çalıyordum anlamlı bir kaç şey.
Gitar her zaman heves ettiğim bir şeydi ve taki 21 yaşına kadar elime dahi almadım gitarı. Hep çok zor bir çalgı olarak görmüştüm ve çalanlara hayranlıkla bakardım.
Sporu bıraktıktan sonra o boşluğu doldurmak için gitara başladım ve geçirdiğim o zor dönemlerimde en yakın dostum herşeyim gitar oldu.
Günde 6-7 saat aralıksız çalışır parmaklarım morarıp artık titrer duruma gelinceye kadar çalışırdım. Bu düzenli çalışmalarım yaklaşık 1 sene sürdü ve 1 senede iyi denebilir bir yol katettiğime inanıyorumki hocamda flamenko çalışmalarına başlattı çok geçmeden. Şimdi işten dolayı eskisi gibi vakit ayıramıyorum ama yinede yavaş yavaş flamenko etüdler..vs çalışıyorum.

Gitara başladığımdan beri kendimce melodiler türetiyorum ve sık sık notalara döküp hocalarıma dinletiyorum. Yada ne bileyim bazı türkü..vs düzenlemeri yapıyorum en basit haliyle. Kendi çapımda yapıyorum tamamen profesyonellikten uzak.
Hocalarım fikirler veriyorlar işin matematiğini kavramama yardımcı oluyorlar armonik bilgiler falan veriyorlar ama tabi karışık işler ve yıllar isteyen bir tecrübe bilgi birikimi isteyen bir iş.
Çok canım sıkkın olduğunda genellikle gitarımla o anı değerlendirir ve kendimce melodiler türetirim.
Beste yapmak diyemem ama şöyle bir şey hissediyorum çoğu zaman. Beste yapma frekansı diye bir şey olduğuna inanıyorum :D Açıklayayım; yani sanki dünya üzerinde havada frekanslar halinde müzikler dolanıyor ve siz o frekansa kendinizi ayarladığınızda (duygusal...vs ne bilim öle bişi) o müzikler kafanızın içinde çalıyor ve bir beste yapıyorsunuz, daha doğrusu vahiy gibi geliyo. Ama bu müzikler teknik beceri gerektiriyor ve o düzeyde olanlarda güzel besteler yapabiliyorlar.

Yıllar sonra çok basit ufak tefek besteler yapabileceğime inanıyorum.

Uzun ve karışık bir yazı oldu. Fikirlerimi tam beyan edemedim kusura bakmayın.
Saygılar.

guitarcagatay
07-29-2008, 03:19
Erkin, yazdığın inanyazıdan yola çıkarsak, bahsettiğin o beste frekansına girmek bilinçsizce olmuyor. Bir beste yapayım yahu demesi gerekiyor insanın. Sonra da düşünmesi. İnan ilk zamanlar saçma sapan şeyler çıksa da zamanla gelişiyor her şey. Önemli olan sadece istemek ve düşünmek.

Haydeyin arkadaşlar. Bu kadar gazın üstüne ben bile beste yaparım şerefsizim.

Dudağımı köpek ısırdı bu arada. Sizce bunu anlatan bir beste yapabilir miyim? nihahahhaah!!!!!

MOSAD
07-29-2008, 09:10
Dudağını gerçekten köpek mi ısırdı? :S Geçmiş olsun Çağatay.
Süt içim dilim yandı tarzında bir şey yazabilirsin bu olay üzerine :D

sologitar
07-29-2008, 11:30
Geçmiş olsun Çağatay hangi köpek o ısıran kuduz falan olmayasın:p ya bu arada yazdıklarınızı okuyorum birşeyler yazıyim diyorum vazgeçiyorum, Çağataycım senle biraz armoni çalışmıştık ama yetmedi ee tabi üzerine gitmeyince unutuluyorda. Senle gene bi üzerinden geçsek mi söz bende beste yapıcam berbat bile olsa sana ithaf edicem ilk bestemide:)) heheh rüşvet gibi oldu, hı hıı aynen öyle aslında. ;D:D;D

guitarcagatay
07-29-2008, 20:04
Hehe, gerçekten köpek ısırdı. Teşekkür ederim. Kuduz olmayacağım =))) Yani umarım.

Köpeği öptüm dudağım gitti of amanın ammaannıınn... gibisiden bir türkü yazıp çığıralım bence =)))

Sevgi sen beste yapmaya başla şimdiden, ben gelince bakarız. Ne dersin?

mavinehir
07-29-2008, 20:30
geçiş olsun çağatay,önemli birşey yoktur umarım.gitar veya müziğe erken başlamayı çok isterdim bende ,belli bir yerden sonra bişeyler yapmak zor gerçekten...

guitarcagatay
07-30-2008, 13:00
Teşekkür ederim mavinehir. =))) Biraz yaralandım sadece.

Bu arada birşeyler yapmanın zorluğundan bahsetmisin. Katılıyorum, zor gerçekten. Ama imkansız değil =))))

fernando
07-30-2008, 13:15
Bu acı olay sonrası güzel bir beste yapılabilinir:))
geçmiş olsun..:)