PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gitar yorumculuğu

gitarofs
08-30-2008, 12:11
Merhaba.imi size sorum olacak?Gitar kursunda hoca bana Romance dan bir parça verdi.Ve hızlı bir şekilde çaldı.Ama ben yavaş ca ruhuma katarak tellerın titreşmesini yüreğimin zerresine kadar hissederek çalmak ve yorumlamak istiyorum.Ama şarkı anonim olduğundan da orjinalliğinide bozmak pek isemiyorum.Sizce kendi ruhumda hissederek mi çalmalıyım yoksa hoca gibi hızlımı çalmaya çalışıyım.Bide ben yeni başlıyorum ve gitarım çin malı Lugana çıktı.Ama sesi hoşuma gidiyor.Ve tınısı tam bana göre çıkıyor.Sizce çin malı oldğu için değiştirmelimiyim?

guitarcagatay
08-30-2008, 13:56
Sesi çok hoşuna gidiyorsa değiştirmene gerek yok. =))) Zaman içinde güzel gitarları görüp seslerini duydukça ve seviyeni ilerlettikçe zaten bütün bu tercihlerin değişecek. Çalması çok zor bir gitarsa değiştirmeni öneririm sadece, bunun dışında bir sebebe gerek yok. Sesini de seviyormuşsun zaten, harika!!!

Hocanın ve senin hangi hızlarda çaldığını bilmiyorum. Bu yüzden ne söylesem anlamsız olur. Ancak müzisyenlerde şöyle bir şey var. Parmaklar yeterince hızlı hareket edemiyorsa, bir şekilde çalınan eserlerin yorumu ona göre düzenlenir ve yorum o haliyle sevilir. Çok üst seviyelerde bu durumu, konseri veya albüm kaydını kurtarmak amacıyla yapılabilir. Zaten pek çok müzisyen bunu uygular. Senin seviyene baktığımızda ise yolun daha başında olduğunu görüyoruz. Yani şimdilik çok da yavaş çalma. Yine hoşlanacağın hızda çal ama bu senin hoşuna giden limitin en üst noktası olsun. Parmak gelişimin çok önemli çünkü.

Bu arada parça anonim. Orijinalinin ne olduğunu bilmemiz muhtemelen imkansız. Kim bilir bize gelene kadar nasıl değişmiştir... =)))

mavinehir
08-30-2008, 16:26
selam çağatay.parmak gelişimi için parçalar yavaş çalınmalı diye bir laf var.sence bu doğrumu.veya tam olarak nasıl olmalı ve gelişim için önereceğin başka birşey varmı?

guitarcagatay
08-30-2008, 16:59
Yavaş çalışmanın faydası parmakların gelişmesi değil sevgili Mavinehir. =))) Yavaş çalışmak senkronizasyonun ve esere hakimiyetin mükemmele doğru yol almasına yarar. Kondüsyon veya hız kazandırmaz. Bunun önemsiz olduğundan bahsetmiyorum. Lütfen böyle anlaşılmasın. Kesinlikle bunu demek istemiyorum. Demek istediğim şey şu, nasıl vücuttaki kasların gelişimi için kasların abartı olmamak koşuluyla zorlanması gerekiyorsa parmakların da zorlanması gerekir. Yani sürekli yavaş çalışıldığı zaman ancak mükemmel hakimiyet olur. Ancak hızlanma çalışması olmadan kimse 200 metronomda çok hızlı bir eser çalamaz sanırım. =) Bu arada parmak gelişiminden anladığım ve düşüncelerimi söylediğim şey parmakların fiziksel gelişimi. Yani hız ve dayanıklılık gibi olgular.

Bence çok yavaş bir çalışmadan sonra yavaş yavaş hızlanarak maksimum hıza gelip, ondan sonra istenen hızda eserin çalnması en güzeli olur. Hem hakimiyet, hem de parmakların gelişimi açısından yararlı buluyorum bu çalışmayı. Ancak bu tamamen benim düşündüğüm birşey. Doğruluğu konusunda kesin bir yargıda bulunamam. Yanlış düşünmüş olabilirim. =))) Bence bu konuyu tartışmalıyız.

gitarofs
08-30-2008, 18:04
cevaplarınız için sağ olun

ahmetgitar
08-30-2008, 20:54
Ama şarkı anonim olduğundan da orjinalliğinide bozmak pek isemiyorum.
Anonim bir eserin orijinal çalımının nasıl olacağı tamamen hislere-düşüncelere bağlıdır. Bu tip eserlerde birçok farklı yorum görülebilir. "Şu çalım doğrudur" diye bir şey söylemek zordur.

gitarofs
08-31-2008, 18:03
teşekür ederim

mavinehir
08-31-2008, 19:30
sağol çağatay kafamdaki bir soruyu halletmiş oldum.

guitarcagatay
08-31-2008, 20:46
Kesin doğruluğunu iddia edemem, dediğim gibi. Ama sanki işe yarıyor gibi. =)))