PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ertuğrul BAYRAKTAR (1951) Dört Anadolu Ezgisi

ÖzgürSaglam
07-27-2006, 15:21
1.Ham Meyva, 2.Madımak, 3.odam Kireçtir, 4.Süpürgesi Yoncadan

Ankara Gazi Eğitim Fakültesi’ndeki piyano ve kompozisyon öğreniminden sonra Ankara Devlet Konservatuar’ında master yapan Bayraktar, müzikoloji alanında çalışmalar gerçekleştirmiş ve konservatuarda, Muammer Sun ile etnomüzikoloji bölümünü de kumuştur. Konservatuardaki öğretmenliği yanında Türk geleneksel müziği armonisi konusunda da uzmanlaşan Bayraktar, pek çok film müziği,piyano ve diğer solo çalgı parçaları, orkestra eserleri de bestelemiştir. Bayraktar, Kanneci tarafından CD’ye kaydedilen Altı Anadolu Ezgisi’ni 1992-96 yılları arasında gitar için yeni bir anlayışla çok seslendirmiştir. çok tanınan Türk Halk şarkıları olan ve Kanneci için yazılan bu altı şarkıdan programda dört tanesi çalınacaktır.1.Parça Ham Meyva, Ankara yöresine ait çok tanınmış bir uzun havadır. “Ankara’da yedim ham meyvayı” diye başlayan bu ağır ve hüzünlü havayı E.Bayraktar, 1994 Şubat’ında gitara uygulamıştır… 2.Parça 1996 Aralık ayında yazılan Madımak Doğu Anadolu’nun Gemerek civarından Hüseyin Arslan’ın derlediği 2/4’lük ölçüde, canlı ve oynak bir türküdür.sözleri şöyle başlar: Madımak bittimola / Yolar tuttum ola / ela gözlü nazlı yar / Beni unuttumola… 3.Parça Odam kireçtir adını taşır,aslında “Odam kireç tutmyor”sözleriyle başlayan bu türkü Seyitgazi’nin Kırka ilçesinden, Satı Yeşil’den alınmış; 1968’de Muammaer Uludemir tarafından 9/8’lik ölçüde derlenmiştir.Genellikle orta hızda (Moderato) söylenen ve “… Biraz kum atmayınca, /Gönül rahat etmiyor/ Yare laf atmayınca” sözleriyle devam eder. E.Bayraktar bu ünlü türküyü 1992 Ocak ayında gitara uygulamıştır… 4.Parça Süpürgesi Yoncadan adlı türkü ise Orta Anadolu’dan kaynaklanır.9/8’lik ölçüde,canlı tempodaki bu neşeli türkünün sözleri “Süpürgesi yoncadan,Eminem / Gayet beli inceden/ Ben seni kıskanırım, Eminem / Yerdeki karıncadan,of” diye devam eder. Bu sevilen türküyü CR.Rey gibi ünlü bestecilerimiz çok seslendirdiği gibi E.Bayraktar da gitara 1993 Haziran’ında uygulamıştır.