PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Âşık Veysel (Şatıroğlu) (1894-1973): Kara Toprak

ÖzgürSaglam
07-27-2006, 20:44
Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde doğan ve 7 yaşında gözünün birini, 12 yaşında da diğerini yitiren ve Âşık geleneğinin son temsilcilerinden olan büyük Türk halk ozanı Veysel’in Uzun İnce bir Yoldayım, Güzelliğin On Para Etmez, Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak gibi türküleri başta gitaristler olmak üzere, piyanistlerin ve diğer müzikçilerin de ilgisini çekmiştir. Özgün melodi güzelliği yanında derin anlam içeren bestelerini piyanist Fazıl Say, gitarist Carlo Domeniconi ve Ricardo Moyano gibi müzikçiler uluslararası konser sahnelerine taşıyarak kendi düzenlemeleri ile yorumlamış, plağa kaydetmiştir. Bunlar arasında en çok ilgiyi çeken de, “Dost dost diye nicesine sarıldım- Benim sadık yarim kara topraktır - Beyhude dolandım boşa yoruldum- Benim sadık yarin kara topraktır” dörtlüğüyle başlayan, karamsar olduğu kadar yalın dili ve umut dolu çoşkusuyla seçkinleşen Kara Toprak adlı 11 dörtlüklü uzun türküdür. İranlı gitarist Lily Afshar, Sıvaslı Veysel’in bu ünlü türküsünü Ricardo Moyano’nun yaptığı gitar düzenlemesiyle seslendiriyor.

erdem08
04-10-2007, 08:59
İranlı gitarist Lily Afshar, Sıvaslı Veysel’in bu ünlü türküsünü Ricardo Moyano’nun yaptığı gitar düzenlemesiyle seslendiriyor.
-----------
http://www.iranian.com/Music/Afshar/index.html

Bu adresten indirebilir ve dinleyebilirsiniz..

Luthier
04-12-2007, 23:26
Arkadaşlar,
Lily Abla çalmış ama doğrusunu söylemek gerekirse, bu iş pek nota ile olmuyor demek ki..
Bu toprakları bilmek, Koca Veysel'i tanımak gerekiyor.. Nerede Ricardo'nun "canlı" performanslarındaki Kara Toprak yorumu... Nerede Lily'nin "fazlaca standart" çalışı...
Ricardo'nun Kara Toprak'ı düzenleme sancılarını kendisinden dinleyen yakın bir dostu olarak burada anlatmak isterim ki, bu da kayıtlara geçsin...
Ricardo ilk kez Türkiye'ye 1991 yılında Latin Gitarist Hüsrev İsfendiyaroğlu'nun düzenlediği bir konser organizasyonu kapsamında gelir.. Konserden arta kalan zamanda Beyoğlu'ndaki köhne bir müzik dükkânına girer ve yaşlı sahibinden "Türk Müziği" kasetleri ister.. Adam bir taburenin üstüne çıkarak yukarılarda unutulmuş bir kaseti çıkartır ve Ricardo'ya verir.. Ricardo daha fazla kaset istediğini söylese de adam "eğer Türk Müziği istiyorsan bu yeter" deyip başka kaset satmaz.. O yıllarda Paris'te yaşayan Ricardo Moyano döndükten sonra kaseti kasetçalara takar ve ilk türkü olan Kara Toprak'ı dinlemeye başlar ve bir türlü diğer türkülere geçemez, döner döner bir daha dinler.. Parçanın ritmi çok yabancı geldiği için o sıralarda aynı grupta birlikte çaldığı perküsyoncu arkadaşı Mico'yu yardıma çağırır.. Bundan sonra bu parçanın düzenlemesi yaklaşık olarak 2 yıl sürer ve (bence bir düzenleme doruğu olan) giderek gelişerek günümüzdeki bugünkü halini alır..
Ancak bu parçanın (tabii ki Ricardo'nun elinde) doğaçlamaya sonsuz açıklığı -eğer Gringo o gün günündeyse- parçayı her dinleyişte başka bir yapıya büründürmektedir ki, bence de doruk yorumu Ricardo'nun 25 Aralık 2005 tarihinde bendeniz Florence Nightingale hastanesinde annem ve babamın 10 Aralık'ta trafik kazasında ölümleri nedeniyle üzüntüden zatürre olmam nedeniyle 39,5 derece ateşle yatarken ziyaretime geldiğinde Annem ve Babamın anısına hastane odasında çaldığı ve tüm hastaneyi de başına topladığı performansıdır, ki bu çalışın titreşimlerini halâ köyüme gittiğimde sevgili Annem ve Babamın yanyana yattıkları mezarlarının üstünde duyarım..
Son söz olarak yine de bu parçanın literatüre Lily Afshar ile de girmesi bence çok iyidir, işte bu yüzden de bu Acem Kızı'nı seviyorum "I love you Lilly"..

sailor
04-13-2007, 09:44
Selamlar...

Bu özel bilgileri bizimle paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim.

Saygılar...

erdem08
04-22-2007, 20:55
Ricardo Moyano yu ODTÜ de bu yıl dinledim . Gerçekten harika bir performans sergiledi. Kara toprak yorumu ise ayakta alkışlandı, çok etkileyiciydi.Konser bitiminde tanıştım, mütevazi ve bizden biri gibiydi. Lily yada bir başka gitarist bu eseri hiçbir zaman Ricardo Moyano gibi çalamayacak o kesin. değerli luthier İbrahim KIRLI ustamızın dediği gibi bu iş sadece nota ile olmuyor. Ayrıca Halk ezgilerimizin gitara uyarlamalarına çok ihtiyaç var. . Bu konuyu aranjörlerin dikkatine sunmak isterim...

serdar_secme
10-06-2007, 22:43
Bu türkünün Monano yorumu klasik gitar sistemetiğinde de farklı çağrışımlar yaratıyor. Parçanın deşifresine başlamadan önce standart akort düzeni bağlamavari bir düzene oturtulur. Ardından parçanın o inanılmaz aranjmanı sizi alır götürür.Başlardaki o Veysel tınıları o kadar bizdendir ki;bir yabancıdan beklenmeyecek sıcaklıkta temalar içerir.

Eger klasik gitar dinletisi hazırlıyorsanız mutlaka yer vermelisiniz.Notaları Boğazici Gösteri Sanatları Toplulugunun hazırladığı Klasik Gitar arşivinde yer almaktadır..

Sizden ricam bu parcanın videoları varsa bir yerlerde paylaşır mısınız ? Saygılar sevgiler :=)

serdar_secme
10-06-2007, 22:44
Bu türkünün Monano yorumu klasik gitar sistemetiğinde de farklı çağrışımlar yaratıyor. Parçanın deşifresine başlamadan önce standart akort düzeni bağlamavari bir düzene oturtulur. Ardından parçanın o inanılmaz aranjmanı sizi alır götürür.Başlardaki o Veysel tınıları o kadar bizdendir ki;bir yabancıdan beklenmeyecek sıcaklıkta temalar içerir.

Eger klasik gitar dinletisi hazırlıyorsanız mutlaka yer vermelisiniz.Notaları Boğazici Gösteri Sanatları Toplulugunun hazırladığı Klasik Gitar arşivinde yer almaktadır..

Sizden ricam bu parcanın videoları varsa bir yerlerde paylaşır mısınız ? Saygılar sevgiler :=)