PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Beste ve düzenlemelerimizi paylaşalım

nezihi gulec
11-29-2009, 18:50
Sitedeki sevgili kardeşlerimin içinde değerli icracılıklarının yanında çok mükemmel besteleri olan çok güzel düzenlemeler yapan kişiler olduğunu biliyorum.
Maalesef bu eserlerin çok büyük bir bölümü hiç kimse tarafından dinlenmeden unutulup kayboluyor.Çünkü besteyi yada düzenlemeyi yapan kişi büyük çoğunlukla eseri yalnızca kendisi çalıyor.Üstelik aynı eseri iki ayrı programa koymuyor ve belkide çok güzel bir eser dağara bile giremeden unutuluyor.Bu süreç o değerli kardeşimin yeni bir besteye başlamasına bile engel olabiliyor.
Bu konuda çok daha uzun yazabilirim ancak giriş cümlem maksadımı anlatmıştır diyerek bir önerimi biraz sonra açıklamak üzere bugün yaşadığım deneyimi arz etmek istiyorum:
Bugün Efgan RENDE kardeşim bayramlaşmak üzere bana geldi.Çaldık ,söyledik.Tabi çaldıklarımız hep bilinen gitar dağarından eserler Albeniz,Tarrega,Sor...v.s. Bir ara Efgan kardeşime bestesi olup olmadığını sordum.Gayet sıkılgan bir şekilde '' Birkaç ufak denemelerim var ama önemli değil'' dedi.Çalması için ısrar ettiğimde kulaklarıma inanamadım iki tane harikulade eserdi.Dinlerken, onları benimde çalmak istediğimi farkettim.Kendisinden notalarını bana gönderip gönderemeyeceğini sordum.Olumlu cevap alınca sitede paylaşmasını rica ettim.Böylelikle diğer arkadaşlarımız da kendi eserlerini paylaşırlar ve eserleri daha çok kişi tarafından çalınır ve tanınır.Konserler veren kardeşlerimizde bunları repertuarlarına alırlar.Konserlerin bir bölümü bu eserlere ayrılır en azından.
''Önerimi biraz sonra açıklayacağım ''demiştim ancak olayı anlatırken zaten ortaya çıktı:Önce Efgan kardeşimden 17 aralık ve Karanlık ( yoksa gece mi idi)
eserlerini paylaşmasını ( Hatta 17 aralık eserini- yaylı çalgılar- keman viyolonsel gitar olarak ,karanlık ı ise iki gitar için geliştirmesini tavsiye ederim) rica ediyorum.Sonra da; eğer beste sahipleri kardeşlerim için sakınca yoksa diğer eserleri de paylaşalım diyorum.
Ben kendi adıma; o eserleri çalışıp,kaydedip bestecisine mutlaka dinletip izinini alacağımı taahhüt ederim.
Sevgilerimle,

efgan
11-30-2009, 23:42
Öncelikle Nezihi Bey’e çok teşekkür ederek başlamak istiyorum. Gerçekten de harika bir gün geçirdik. Bayram ziyareti kısa olur düşüncesiyle bir saatliğine uğramıştım ama Nezihi Bey ile beş saat kadar vakit geçirdik; varın siz düşünün muhabbeti. Bu arada Sevinç Hanımın tatlı ve pastaları dillere destandı… Bunun için ayrı bir teşekkür borçluyum.

Nezihi hocamın beste ve düzenlemelerim hakkında yaptığı yorumlar bana oldukça cesaret verdi. Ancak kendi parçalarımı ustaların eserleriyle bırakın kıyaslamayı, yan yana bile getiremem. Ama yine de yazmaya çalışıyorum ki ileride dişe dokunur eserler çıksın... Nezihi hocamın yaptığı eleştiri ve önerileri çok önemsiyorum. Eserleri paylaşma fikrine tabii ki sıcak bakıyorum; hatta bu eserleri benden daha iyi yorumlayacak arkadaşların olduğuna inanıyorum. Maalesef eserlerin hiçbiri, temiz bir bilgisayar yazısına sahip değil. Ayrıca telif hakları ile ilgili bir girişimde de bulunmadım. Bu işlemlerden sonra parçaları seve seve paylaşmak isterim. Eserleri konser repertuarlarında görmek ise beni dünyanın en mutlu insanı yapar.

Nezihi bey çaldığım iki besteden bahsetmiş; biri “17 Aralık” diğeri “Gece” (size “karanlık”ı çağrıştırmış demek ki hocam). Parçalar orta düzeyde, minör tonda ve nostaljik etkileri var. “El testament d’Amelia” çalabilen herkes bu parçaları rahatlıkla çalabilir.

Çok uzun bir mesaj yazdığımın farkındayım ama buradan başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Nezihi hoca Albeniz’in İspanyol süitini nefis bir yorumla çaldı. Ayrıca ustaların çaldığı edisyonlarda olmayan, orijinal piyano transkripsiyonlarından kendi yaptığı edisyonla çaldı. Bence forum sakinlerini bunlardan mahrum bırakmamak lazım; Nezihi hocadan kısa zamanda bir kayıt bekliyoruz. Hatta abartıyorum; Nezihi hocadan bir de resital istiyorum. Organizasyonu da bizzat yapacağımı taahhüt ederim.

Herkese iyi çalışmalar dilerim. Sevgiler…

nezihi gulec
12-01-2009, 14:18
Teşekkürler düşüncen için Efgan .Ama ben yine de pek çok yetenekli genç kardeşimin resitaller vermesini ve kayıtlar yapmasını arzu ediyorum.
Ben onlara yapabileceğim bir katkı olabilir mi sadece bunu amaçlayabilirim.
Çok yetenekli gençlerimizi görmek ki; son zamanlarda Youtube da pek çoğunu izledim,muazzam mutluluk veriyor bana.
Unuttuklarım olursa mazur görün.
Celil Refik KAYA,Ayşegül KOCA ,Hande CANGÖKÇE,Ceren BARAN,Mehmet ÖZKANOĞLU...daha pek çok yetenekli gencimizin sürekli konserler vermesi için desteklenmeleri gerektiğine inanıyorum.