Orijinalini görmek için tıklayınız : David RUSSELL
ÖzgürSaglam
07-28-2006, 12:06
http://www.klasikgitar.org/nuke/images/yorumcular/russell.jpg
Bir müzisyen olarak üstün nitelikleri ve içten gelen bir ilhamın beslediği sanatçı kişiliği ile dünyaca ünlü klasik gitar sanatçısı David Russell gerek dinleyiciden gerekse eleştirmenlerden büyük övgüler almıştır. Üstün yeteneği ve uluslar arası başarılarından dolayı 1997 yılında Londra Kraliyet Müzik Akademisi Üyeliği ünvanı ile onurlandırılmıştır. Guido Santorsola, Jorge Morel, Francis Kleynjans, Carlo Domeniconi, Sergio Assad gibi pek çok besteci Russell için eserler bestelemişlerdir. Günümüzün en üst düzey sanatçılarından biri kabul edilen David Russell’ın maceracı ruhuyla birleşen müzik dehası sahne önündeki dinleyiciyi bütünüyle etkisi altına alır.Eleştirmenler Russell’ın ince teknik becerileri, duyguları harekete geçiren lirik ifade tarzı ve en zor parçaları hiç çaba harcamıyormuş gibi rahat çalmasından övgüyle söz etmektedirler.Sanatçıyı Londra’daki bir konserinde dinleme fırsatı bulan Andres Segovia, sanatçının müzikalitesin den ve tekniğinden çok etkilendiğini belirtmiştir.
Alman gitar yapımcısı Matthias Dammann 'ın gitarlarını kullanır. Fiyatlar ise el yakar, cep yakar, kül eder. 2004 yapımı David Russell'in kullandığı modellerinden, 2.el olanları yaklaşık 35000 dolardır.
bu gitarların misina(plastik) telleri piyano gibi, bas telleri ise çello gibi ses çıkarır.
merak edenler buradan bakabilir, o muhteşem sesi duyabilir, çalan da david russell'dir:
http://www.youtube.com/watch?v=us0vlssdyyy
ahmetgitar
02-18-2009, 23:56
David Russell gerçekten de çok üstün bir gitar sanatçısıdır. Birkaç albümde -1989 ve 2001' de çıkan Barok Albümleri, 2003'de çıkmış Bach Albümü gibi- beni daha da derinden etkilemiş olsa da hemen tüm albümlerini (Renaissance Favorites for Guitar hariç) severek dinlemişimdir.
Dammann'a gelirsek, sesi (bence) tipik bir sedir tonu:
Hoş-yoğun ve güçlü... Ama piyono sesine benzer bir yanı yok. Tabi mecaz olarak iyi bir anlatım piyano ve viyolonsel örneği :)
Ayrıca söylemek istediğim bir şey var,
bir gitar için kullanılacak en iyi malzeme ve işçilik sonucu gitarın edeceği bedel 15.000 Lirayı geçmez. Bu gitarların pahalılığının tek sebebi dünyaca ünlü gitaristlerin bu gitarları çalarak bir nevi gitarların reklamını yapıyor olmaları diye düşünüyorum. Yoksa ben sanmıyorum ki 1Dolar para verilmiş olsun. Ustaların çalıcılara verdiği hediyelerin bedelini o çalıcıya hayran olan kitle ödüyor bir nevi.
Bence hiçbir gitara-onun ustalığına paha biçilmez ama bir bedel biçiliyorsa da dikkate alınmalıdır ki 35Bin Dolarlık gitarın 10Bin Dolarlık bir gitardan pek de bir fazlası olmaz.
Saygılarımla...
David Russell gerçekten de çok üstün bir gitar sanatçısıdır. Birkaç albümde -1989 ve 2001' de çıkan Barok Albümleri, 2003'de çıkmış Bach Albümü gibi- beni daha da derinden etkilemiş olsa da hemen tüm albümlerini (Renaissance Favorites for Guitar hariç) severek dinlemişimdir.
Dammann'a gelirsek, sesi (bence) tipik bir sedir tonu:
Hoş-yoğun ve güçlü... Ama piyono sesine benzer bir yanı yok. Tabi mecaz olarak iyi bir anlatım piyano ve viyolonsel örneği :)
bir gitar için kullanılacak en iyi malzeme ve işçilik sonucu gitarın edeceği bedel 15.000 Lirayı geçmez. Bu gitarların pahalılığının tek sebebi dünyaca ünlü gitaristlerin bu gitarları çalarak bir nevi gitarların reklamını yapıyor olmaları diye düşünüyorum. Yoksa ben sanmıyorum ki 1Dolar para verilmiş olsun. Ustaların çalıcılara verdiği hediyelerin bedelini o çalıcıya hayran olan kitle ödüyor bir nevi.
Bence hiçbir gitara-onun ustalığına paha biçilmez ama bir bedel biçiliyorsa da dikkate alınmalıdır ki 35Bin Dolarlık gitarın 10Bin Dolarlık bir gitardan pek de bir fazlası olmaz.
Saygılarımla...
Ya burda sadece sanatçının kullandığı gitarı,yapımcısını ve ederi hakkında "salt" bilgi verdim, bir şeyi savunmadım ki. Yazdıklarından sanki bir şeye tarafmışım gibi bir izlenim doğdu bende açıkçası. Ama böyle bir durum yok ortada.
Tabiki de 10 Bin dolara fevkalade müthiş bir gitar alınabilir, diğerlerinin hepsini çöpe de atabiliriz;)
ahmetgitar
02-19-2009, 10:56
Ya burda sadece sanatçının kullandığı gitarı,yapımcısını ve ederi hakkında "salt" bilgi verdim, bir şeyi savunmadım ki. Yazdıklarından sanki bir şeye tarafmışım gibi bir izlenim doğdu bende açıkçası. Ama böyle bir durum yok ortada.
Tabiki de 10 Bin dolara fevkalade müthiş bir gitar alınabilir, diğerlerinin hepsini çöpe de atabiliriz;)
Verdiğiniz bilgiler için elbette teşekkür ederim.
Önceki yazım size "karşı" bir yazı değildi zaten.
Russell hakkındaki acizane görüşümü söyledim ve gitarlar hakkında ben de bir fikir yürüttüm. Kesinlikle sizi karşıma alarak söylememiştim, öyle bir intiba bıraktığıma üzüldüm.
10 Bin dolara fevkalade bir gitar bulabiliriz elbette,
diğerlerini de çöpe atmaya gerek yok tabi.
Saygılarımla...
5000-6000 euro yukarısındaki gitarlarda çok ufak farklar bile büyük fiyat uçurumlarına sebep olur asıl sebebi bu
ahmetgitar
05-11-2009, 01:01
5000-6000 euro yukarısındaki gitarlarda çok ufak farklar bile büyük fiyat uçurumlarına sebep olur asıl sebebi bu
5000-6000 euro farktan behsetmemiştim,
10.000 ile 35.000 dolarlık gitar arasındaki farkın "pek" bir fark olmadığından bahsetmiştim.
"Pek" olmayan ufak bir fark için 5000-6000 euro bir fiyat farkı gözden çıkarılabilir tabi. Ama yukarıda yazdığınız cevaba konu olan iletimdeki fiyat farkı 5000-6000 euro değil 25.000 dolarlık bir fark idi.
ahmetgitar
05-11-2009, 01:39
Ayrıca bir şey daha söylemek isterim,
bence yerinde bir örnek olacak.
Thomas Humphrey isimli geçen yıl ölen iyi bir gitar yapımcısı vardı. İnternet sitesinde gitarlarının fiyatı 8500 Dolar olarak görünüyordu(tam hatırlamıyorum-sitesi kapanmış ama yaklaşık bu fiyattı) ama sıraya giriyorsunuz ve üç yıl sonunda teslim alıyorsunuz ki bu gitar onun üst sınıf gitarı.
Ancak aynı gitarı internette $22045 olarak görüyorsunuz. Tabi ki 22000 dolara Humphrey kendisi satmıyor. Birileri alıyor bu gitarları ve sonrasında satıyor. Almak isteyen zengin kişi de 3 yıl beklemeyi göze alamıyor ve gitar da eline uyduysa gidip 22000 doları veriyor satan kişiye. Humphrey alın teri döktüğü bu gitardan belki 2000 Avro kazanamamışken aracılar 14000 dolar kazanmış oluyor.
Yukarıda dedim hiç bir gitar paha biçilmez diye. Maliyeti 10YTL olan tablolara da sanat adına gidilip 500.000 dolar verilir. Kim ressamın hayal gücüne değer biçebilir ki? Emin olun ki dört tekerlekli teneke yığınına 100bin dolar para vermektense bir gitara değil 35, 65Bin dolar vermek bile bana daha mantıklı gelir.Ancak Dammann gibi Friederich gibi hiç bir gitar yapımcısı bir kişiye gitarını uzatıp da karşısındakinden 35.000doları almaz. Aracılar bu işten iyi kazanır. Basit bir örnek daha, Friederich (onun gitarları da 35000 dolardır nette-yenileri için 42bin isteniyor,onu da Friederich söylemiyor-ulaşamıyorsunuz ki ona-başkası söylüyor) neredeyse 950. gitarını yaptı bu yıl. Basit bir hesapla en fazla gitarlarının maliyeti 10.000 dolar olsun,o kadar olmaz ama hadi olsun, 25.000 dolar kar ile 950'yi çarparsak 23Milyon 750 Bin dolar gibi bir sayı çıkar ki gerisini artık siz düşünün. 1932'de doğmuştur Friederich, yani şu an 77 yaşında.
Sizce 23Milyon dolar para kazanmış bir insan 77 yaşında oturup gitar yapmak gibi bir işle uğraşır mı? Bu insan gitar yapıyorsa bir gitarından ancak 2-3bin dolar kazandığındandır.
5000-6000 euro farktan behsetmemiştim,
10.000 ile 35.000 dolarlık gitar arasındaki farkın "pek" bir fark olmadığından bahsetmiştim.
"Pek" olmayan ufak bir fark için 5000-6000 euro bir fiyat farkı gözden çıkarılabilir tabi. Ama yukarıda yazdığınız cevaba konu olan iletimdeki fiyat farkı 5000-6000 euro değil 25.000 dolarlık bir fark idi.
Fiyat farkı 5000-6000 euro demedim, bu limitten yukarı gitarlarda küçük özellikler fiyatların aşırı yükselmesine sebep oluyor kastettiğim bu.
Örneğin aynı özelliklere sahip iki gitardan birinin sustein süresinin çok az uzun olması bile gitarın 10.000 euro fark atmasına sebep olabiliyor. Aslında söylediğiniz gibi "pek" bir fark yok
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.