Orijinalini görmek için tıklayınız : melodiik gam
Arkadaşlar Selam;
Beni melodik gamlar hakkında bilgilendirir misiniz? Galiba çıkıcı durumdayken aldığı arızaları inici durumdayken almıyormuş.
Teşekkürler..
bitadam81
07-27-2010, 16:47
melodik dizilerde, çıkarken 6. ve 7. sesler # alır inerken naturele donusur.
armonik dizilerde 7. ses daima # alır.
Selamlar...
Diyez alır yerine yarım ses tizleşir dersek daha doğru olur. Duruma göre kullanabileceğimiz değiştirici işaretler değişebilir. Örneğin: Re minör (melodik) gam da si bemolü tizleştirmek için naturel işareti kullanmalıyız.
Saygılar...
bitadam81
07-29-2010, 09:56
diyezin anlamı zaten notayı yarım ses tizlestirmektir. bemolun anlamı yarım ses peslestirmektir. cift diyez veya cift bemol denmemis zaten diyez denmis. o da zaten muzik dilinde yarim ses peslestirmek anlamina gelir sizlerde bilirsiniz. kolay gelsin...
saygılar
fUAt_kirisci
08-02-2010, 12:05
Merhaba bitadam81 tabiki haklısın diyez yarım ses tizleştirir ama sailor arkadaşımında anlatmak istediği gibi tonumuz bemollü bir ton ise yarım ses tizleştirmek için naturel işareti kullanırız mesela Fm tonunda mi bemol notası naturel işareti alarak yarım ses tizleşir ve armonik olur.illaki diyez işareti almaz bütün tonlar sende bilirsin... kolay gelsin
saygılar sevgiler...
bitadam81
08-02-2010, 12:19
arkadaslar elbette fa minorde sansibl sesi mi dir. veya fa# minorde sansibl mi# dir. zaten uzerine eklenmeyecegine gore ne olacak yarim ses tizlesecek. yarim ses tizlesmesi demek zaten notaya # vermek demektir. anlatabildim mi umarim yeterince aciklayici olmustur. hala anlamamis nolan varsa eger, herhangi bir tonalite veya basit armoni kitaplarında bunu okuyabilir. konuyu biliyosunuz fakat anlatim olarak bilmiyosunuz sanirim sadece derslerde goruldugu sekilde yorumlamissiniz.
SAYGILARIMLA
Selamlar...
Tamam biz bişey bilmiyoruz. Biz bilmediğimiz şeyi söyleyelim de çok bilenler bildikleri gibi yapsınlar:)
Saygılar...
bitadam81
08-05-2010, 08:58
ne kadar takinti haline getirdiniz anlamadim. tamam arkadslar siz cok bilin biz bilmeyelim. baska bir konu bulamayip tekrar neden buraya dönüyosunuz. başka konularla ilgili bir yorum yapamiyomusunuz. tam siz biliyosunuz. bizler bilmeyelim. muzikte bu kadar takinti iyi diildir. benden size bir tavsiye bunlari lutfen asmaya calisin. ve baska konularla ilgili yorum yapin bu konu yorumlandi ve bitti.
herkese saygilar.
Selamlar...
Neden sürekli buraya yazdığımı açıklayayım. Beğensek de beğenmesek de bu forumda herkes şahsi fikirlerini paylaşmakta özgürdür ve buna saygı duymamız gerekir. Ancak şahsi fikirler haricinde tüm dünya tarafından bilinen ve kabul edilen bazı gerçekler ve doğrular vardır. İşte bu tip konularda şahsi düşüncelere yer yoktur. Örneğin 2 x 2 = 4 yerine, 2x2= 5 demek gibi... Böyle bir durumda bizim gibi müzik eğitimi alan ve müzik eğitimcisi olma yolunda ilerleyen kişilerin düzeltme yapması bir zorunluluktur. Bu yüzden buraya yazma gereğini hissettim. ikinci bir nedeni ise üslubunuzdan ötürü. Bütün vaktini müziğe ayırmış ve sürekli araştıran ayrıca bu işin akademik olarak eğitimini alan kişilere karşı "açın armoni kitabı okuyun", "siz bilmiyorsunuz" gibi bir üslupla yaklamşmanız, hatta bizlere öğütler vermeniz buraya yazma gereksinimimi arttırmıştır.
Size, bakmamızı istediğiniz kitaplardan kaynak belirterek bir kaç örnek vereyim.
Melodik minör altıncı ve yedinci notaları yarımşar ton tizleştirilmiş bir doğal minördür (Bütün Yönleriyle Gitarlar, 1999,sayf 115).
Çıkıcı melodik minör 6. ve 7. seslerin kromatik olarak tizleştirilmeleri yolu ile... (Armoni, Memduh Özdemir, 2001, sayf 10).
6. ve 7. dereceleri yarımşar ses tizleştirilmiş minör diziye melodik minör dizisi denir. (Notasyon ve Diziler, Oğuz Abadan,sayf 38).
Bu örnekleri çoğaltmam mümkündür.Ancak tüm dünya tarafından bilinen bu konu için, sırf üslubunuzdan dolayı gerektiğinden fazla vakit harcadığımı düşünüyorum.
Eğer tek bir kaynaktan Armonik minörün 7.sesi her zaman diyez, alır ya da melodik minörün 6. ve 7. sesleri her zaman diyez alır şeklinde bir alıntı gösterirseniz herşeyi bırakıp balık halinde hamallık yapacağım.
Benim de size bir tavsiyem olacak. Bilmek güzel bir şey ancak eksik ve yanlış bildiklerimizi düzeltmek daha güzel bir şey.
Saygılar...
bitadam81
08-05-2010, 14:59
arkadasim sen bu isin egitimini aldin da biz necihyiz saniyosun. chat ortamina dondurdun burayi yanlis anlama ama bu nasil bir muhabbet anlayamadim. sen akademik kariyer pesindeysen o zaman once akademisyenlere saygi duy. sana yazacagim bu kadar ben bu olayi kisisellestirmek istemiyorum ama yani yeter artik. cok biliyosan kendine anlat da ogren.
saygilar
Selamlar...
Ben size alıntı göstererek akademik olarak gereken cevabı verdiğimi düşünüyorum. Madem akademisyensiniz ve bu işi iyi biliyorsunuz beni ikna edin. Bana kaynak gösterin. Söylediğiniz şeyi destekleyen bir kanıt, bir alıntı paylaşın ama bunu sağa sola saldırmadan yapın.
Saygılar...
fUAt_kirisci
08-05-2010, 18:11
Hiçbir şekilde daha güzel anlatılamazdı. İnşallah yani temennimiz yanlışların yada göz ardı edilen bazı şeylerin çok geç kalınmadan düzeltilmesi yolunda sonuçta bu forumda paylaşımdan ve yardımlaşmadan başka bir amaç güdülmüyor... ve eklemedende geçemeyeceğim hatta paranten içinde (Müzikte takıntı iyidir)...
Saygılar...
Arkadaşlar selam;
2 oktav melodik do minör gamının sol el parmak nummaralarını ve tel isimlerini rica edebilir miyim?
saygılar..
İstediğiniz gam ve türevlerini arenas 2 nin ilk sayfalarında bulabilirsniz. Ve internetten kolayca inidrebilirsiniz.
gitardersi
02-28-2011, 22:49
ne kadar takinti haline getirdiniz anlamadim. tamam arkadslar siz cok bilin biz bilmeyelim. baska bir konu bulamayip tekrar neden buraya dönüyosunuz. başka konularla ilgili bir yorum yapamiyomusunuz. tam siz biliyosunuz. bizler bilmeyelim. muzikte bu kadar takinti iyi diildir. benden size bir tavsiye bunlari lutfen asmaya calisin. ve baska konularla ilgili yorum yapin bu konu yorumlandi ve bitti.
herkese saygilar.
yazmayayım dedim ama iki gündür yazdıklarını okuyorum ..
lütfen ama lütfen bilgiye saygı ..evet sailor doğru söylüyor ...yarım ses tizleşir ..
diyezleşmez...
EVET BİZ BİLİYORUZZ !!!!!
sana da sadece şapkanı çıkarıp saygıyla dinlemek kalıyor ...
gitardersi
02-28-2011, 22:50
eğer sen akademisyensen vay da vay o akademilerin haline ...
VAY Kİ HEM DE NE VAYY!!
alegatore
03-03-2011, 20:02
insanlar sinirlenip ağzındakilerin hepsini söylemeden önce ilk önce durupta acaba karşıdaki doğru söylüyor olabilir mi demesi lazım bence...
gitardersi
03-03-2011, 22:47
insanlar sinirlenip ağzındakilerin hepsini söylemeden önce ilk önce durupta acaba karşıdaki doğru söylüyor olabilir mi demesi lazım bence...
arkdaşım tını fiziği okudun mu ? 2 dönem süren böyle bir dersimiz vardı ...kromatik dizinin omurgası o anda oluşmuştu kafamda ..bundan tan 26 yıl evvelden bahsediyorum ...evet eğitim fakültesinde böyle bir dersimiz vardı müzik bölümünde ...
şimdi ...sana çıkarken diyezlerle inerken bemollerle meselesini anlatmayacağım ...siz büyük adam olduğüunuz için zaten benden daha iyi ( !! ) biliyorsunuzdur ...
benim sana anlatacağım ne biliyor musun ...
eğer gitarla uğraşıyorsan o bir tahta parçası değil ..akorduyla , sistemiyle Yaratıcının mucizesidir ...
lütfen bilip bilmeden konuşma olur mu ...? ..
not .: ben müzik hayatım boyunca böyle dangalaklarla uğraştım ...o yüzden sen de hariçten gelip nasibini alma ...
ÖzgürSaglam
03-04-2011, 00:41
konunun bu noktaya geldiğini ancak bir üyemizin bana özel mail atmasından sonra fark ettim, gerçekten uyku için bile vakit bulamıyorum çalışmalarım yüzünden kusura bakmayın bu konunun bu kadar ilerlemsinden dolayı....
site içindeki üyelerimiz "neredeyse kimse" sanal kişiler değildir, bir çoğunu kendim çeşitli gitar ortamlarından yada geçmiş yıllarımdan tanımaktayım ve bu konu içinde de bu şekilde üyelerimiz mevcuttur, üyelerimizin konuya her koşulda vermeye çalıştıkları cevaplar beni heyecanladırmışken aynı zamanda konu içi ve özellikle dışında verilmiş olan cevaplar "kişiselleştirilmiş cevaplar" konunun kilitlenmesi hakkında bir yönetici olarak okuduklarımdan sonra uyarı aldığımı hissettim.. Melodik gamlar o kadar önemliki son 3 aydır her tondan iki saniye içinde aklınıza gelebilecek her hangi 9 diyez-bemol yada naturel durumu için tüm tonlarda tranzpozeler çalışıyorum. özellikle gitar için çook şanslıyız ve bir de ismini büyük harfler ile yazacağım RİCARDO MOYANO yu tanımış iseniz yaşamınızda, bütün bunları size öyle bir anlatıyor ki ben bunca yıldır gitar çalan biriyim ağzım açık dinledim tüm derslerini "sadece minör gamlar değil rönesans-barok-tüm arjantin müziği ve latin - jazz" eğer bir fırsat bulursanız ona sora bilirsiniz kendisine o size okadar kestirme yollar ile anlatıyor ki, kim bemol almış kim diyez almış hiç bir şey ilgilenmiyorsun sistemi eğer öğrenmiş isen gitarda şanlısınız diye yamıştım ya yukarıda işte o an geldi yazımda sistemi öğrenmiş isen gözlerini kapatıyorsun ve hiç bir nota düşünmeden bir iki saniye içinde tüm tonlarda tüm dizileri - bemolleri çalabilyorsun bu gitarın özelliği ile ilgili bir durum bunu örneğin bir flütçü - keman ya da piyanocu yapamaz gitarın akort sistemi ile ilgili bir kolaylık.
neyse sözü uzattım özür dileyerek konuyu kilitliyorum çünkü "konu kendi içinde asıl konuya değil birebir cevaplara dönüşmüş malesef" verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.....
saygılarımlar iyi çalışmalar
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.