PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : J.S Bach parçalarının sonu

alegatore
08-09-2011, 23:06
Arkadaşlar J.S Parçalarında bütün parça minör olsa bile çoğu parçanın finali majör oluyor. Nedenini bilen var mı acaba ? Teşekkür ederim

sailor
08-10-2011, 16:24
Selamlar...

Bu müzikal bir düşüncenden çok felsefi bir yaklaşım. Bach'ın eserleri üzerine bir çok çalışma yapan bir hocamız bu konuda eserlerin sonunda tanrıya ulaşmanın verdiği mutluluğu yansıttığını söylemişti.

Saygılar...

alegatore
08-14-2011, 11:35
teşekekür ederim verdiğiniz bilgiler için

guitarcagatay
09-25-2011, 21:55
Harika bir yorum olmuş. Diğer bir yandan olaya bilimsel yoldan yaklaşan bir görüşe göre de özellikle kilise orgunda bitiş akorunun çoook kalın olan kök sesinden duyulan 5. derece doğuşkanın kök sesin büyük 3'lüsü olmasından kaynaklanan uyuşumsuzluklara yer vermemeye çalışmaktan ileri gelen bir tavır. Örnekleyelim;

Parçamız do minör olsun. Eser sonuna gelindiğinde kocaman, görkemli bir do minör akoru basıldığında kök sesin (do) sahip olduğu doğuşkanlar arasında en çarpıcı olarak duyulanlardan bir tanesi doğal "mi" olacaktır. Do minör akor olan do-mi bemol-sol akorunda kök sesin doğuşkanı olan mi sesiyle akorun içinde bulunan mi bemol sesi tını esnasında çarpışarak bugün müzikte disonans olarak adlandırılan "uyuşumsuz" aralığı ortaya çıkaracaktır.

Teorik olarak doğruluğu tam bir fiziksel ispatla açıklanabilir tabii, ama kullanılış amacının tam olarak bu olup olmadığını bilmiyorum. Belki hem bilimsel hem felsefi bir yaklaşım sergilemişlerdir. O dönemde şimdikinden çok daha derin düşünülüyordu birçok konuda...

sailor
09-25-2011, 22:02
Selamlar...

Çağatay seni tekrar görmek ne güzel:) Esas bu bilgi harika olmuş:) Gayet mantıklı bir yaklaşım keşke bir kilise de deneme şansımız olsa:) Bilgi için teşekkürler...

Saygılar...

guitarcagatay
09-26-2011, 17:46
Yeniden doğmak gibi değil mi=)))

Kilise orglarıyla çalınmış birçok albüm dijital klavyeler kullanılarak kaydediliyor. Ancak Ton Koopman idi sanırım, büyük bir kilise orgunda çaldığını duyduğum (sadece duyduğum) Bach'ın Toccatalarını dinlerken benzeri bir uyuşumsuz ses duymadım. En meşhuru olan BWV 565 re minör Toccata ve Füg'ün bitişi minör olmasına rağmen herhangi bir uyuşumsuz ses duyulmuyor. Ya albümdeki mastering (bunun Türkçe'si ne?) sonucu alınmış ya da kayıt dijital orgla yapılmış.

Dönüp dolaşıp yine canlı dinlemeye geliyor olay. Almanya'ya yolu düşen olursa özellikle dikkat etsin o zaman, benim orada olduğum dönemde bilet almaya kas gücüm yetmediği için dinleyememiştim=)))