Orijinalini görmek için tıklayınız : İbrahim KIRLI
ÖzgürSaglam
08-07-2006, 13:25
İbrahim KIRLI (http://www.kirliguitars.com/)
Tanım: Türkiye'de dünya standartlarynda konser gitarı yapılıyor mu? Yanıt için İbrahim KIRLI'nyn sitesini ziyaret ediniz. (klasik ve flamenko gitarlar).
Arkadaslar bende gitar yapımıyla ilgileniyorum eger elinizde bu konuda bir kaynak varsa benimle paylasırsanız sevinirim...
İbrahim KIRLI (http://www.kirliguitars.com/)
Tanım: Türkiye'de dünya standartlarynda konser gitarı yapılıyor mu? Yanıt için İbrahim KIRLI'nyn sitesini ziyaret ediniz. (klasik ve flamenko gitarlar).
Kendisine internet sitesindeki mail adresi ile ulaşmaya çalıştım , ama maiiler geri dönüyor. Acaba çalışan bir mail adresini veya telefonunu nerden bulabiliriz ?
ahmetgitar
03-18-2007, 22:49
Merhaba İbrahim Kırlı nı e-posta adresine yazı yazmada ben de zorlanmıştım web sayfasından,aynı adrese web sayfası dışından yazarsan sorun yaşamazsın,mesela senin hotmail ya da yahoo gibi e-posta adresinden o e-posta adresine yaz,o zaman sorunsuz gider,yalnız sipariş verdiğinde biraz uzar çünkü yakında bana bir gitar yapmaya başlayacak. hehehe :)
serhancan
01-20-2008, 18:04
arkadaşlar bende İbrahim Kırlı'ya bir gitar yaptırmayı düşünüyorum ancak hangi ağaçları seçmem konusunda tam olarak bir karar verebilmiş değilim yardımcı olabilir misiniz?
ahmetgitar
01-20-2008, 19:12
Merhaba,
İbrahim Kırlı gerçekten çok büyük bir yapımcı.İşini gerçekten iyi biliyor. Ben de bir ladin var yazın yaptırdığım, bir de yeni sedir siparişi verdim,gelecek aylarda yapacak. Yani benden fırsat bulursanız, Sayın Kırlı'ya bir gitar yaptırmaktan dolayı pişman olmazsınız. (Şunu da eklemeliyim ki bir çok kaliteli gitar yapan başka ustalar da var,ben bir çok başka Türk gitarı da çaldım ve çok çok iyi sonuçlar aldım-tercihim Kırlı o ayrı konu.)
Kendisiyle yada diğer kaliteli gitar yapan kişilerle görüşürseniz çok daha doğru bilgiler verirler ancak ben kendi fikrimi söyleyeyim:
Gitarda genel olarak ses rengi açısından iki ağaç türü var,birisi ladin diğeri sedir. Hissettiğim kadarıyla ladin;daha yumuşak,tatlı sesli ve bir o kadar da pes-tiz sesleri iyi duyuran bir ağaç. Sedir ise; ladine göre daha koyu bir ses karakterine sahip,yüksek volümlü ancak biraz da boğuk olan bir gitar. Yani en iyi yapılmış şekliyle ladin ve sedir arasında böyle bir fark mevcut.
Yanılıyor muyum acaba,onu bilemem,bu sadece benim duyuşum.
Dediğim gibi daha açıklayıcı ve daha doğru bilgileri, gitar yapımcılarımızla görüşerek edinebilirsiniz.
Sevgilerimle...
Merhabalar,
Bir yapımcı olarak kısaca bilebildiğim kadarını buraya yazayım..
Ladin ve sedir arasında fark yaratan en önemli özellik iki ağacın dokusunda bulunan ve bulunmayan reçinedir.. Ladin ağacı çamgiller ailesinden olduğundan içinde "reçine" barındıran bir yapıya sahiptir.. hani şu ağaçların gövdesinden önce yumuşakça sızan, daha sonra da kuruyarak sertleşen ve camsı bir yapıya kavuşan organik madde..
Sedir ağacında reçine yoktur (illa ki vardır da, eser miktarda olduğundan, yok addedebiliriz). Reçine zaman içinde kurudukça sertleşen bir madde olduğundan, ladin gitarlar yapıldıktan sonra sürekli olarak gelişirler, ne kadar gelişecekleri de projenin kabiliyetine ve ağacın içindeki reçine oranına bağlı olarak değişir.. Ancak benim gözlemlediğim, 5 yıl bekletildikten sonra gitarda kullanılan bir ladinin 5-10 yıl daha gelişmeye devam ettiğidir.
Sedirde ağacın ana karakterini etkileyecek oranda reçine olmadığından, bu gelişme süreci daha çabuk tamamlanır, kişisel kanım, sedir gitarların 2-3 yıl içinde performanslarının ucuna vardığıdır.
Reçine dışında ladin daha sıkı ve sağlam dokulu ve ağır bir ağaçtır sedire göre, bu da önemli bir özelliktir.
Ladin gitarlar daha parlak, canlı ve dışadönük bir karakter sergilerken, sedir daha kapalı, koyu ve karanlık bir karakter arzeder ki, her ikisini de sevecek civanperçemleri ibadullah olduğundan, bu tartışma hiç bitmeyecektir..
Bence en iyi çözüm, her ciddi gitaristin (en azından konsertist ve öğretmen olanların) bir tane iyi sedir, bir tane de iyi ladin gitarının olmasıdır.. Çünkü bu ademoğlu denen yaratığın haleti ruhiyesi bir coşar bir küser.. Coşunca ladin, içe kapanınca sedir çalar, mutlu olur.
Sevgiyle kalın, sevgiyle çalın..
Bana ibrahim@kirliguitars.com mail adresinden veya 0 533 735 12 18 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımla
ahmetgitar
06-29-2008, 21:58
Sayın İbrahim Kırlı'nın büyük bir cesaret örneği göstererek, yirmibirinci gitarıyla başlattığı "Çok Katmanlı Tabla (Double Top)" projesini bu kadar muhteşem bir şekilde bitirdiği ve bu gitar şu an benim elimde olduğu için büyük mutluluk duyuyorum. Onsekiz numaralı gitarıNIN bende olmasından dolayı yaşadığım mutluluk Çok Katmanlı 21 numaralı gitarla bambaşka bir heyecana dönüştü.
Sevgili Özgür Sağlam'ın "Türkiye'de Dünya Standartlarında konser gitarı yapılıyor mu?" alt başlığıyla açmış olduğu bu başlıkta Sayın Kırlı'ya bir kez daha teşekkürü bir borç bilir ve "Türkiye'de dünya standartlarında gitar yapan" birçok yapımcının varlığıyla çokça övündüğümü vurgulamak isterim.
Saygı ve sevgilerimle...
Allemande
06-29-2008, 22:41
21 no'lu şu ana kadar bire bir dinlediğim ve deneme şerefeine nail olduğum en güzel ensrümanlardan biridir.
Luthier'in ellerine emeğine sağlık diyorum.
ps: Ahmet Bey güle güle kullanınız ..
Selamlar
beneklihoroz
06-30-2008, 01:32
Yeni gitarınızı güle güle kullanın. Luthier' ide tebrik ederim.
ilhan göktay
12-02-2009, 13:44
Sayı Kırlı'nın 022 numaralı doble top ladin/santos rosewood gitarını da almak tesadüfen bana nasip oldu. Çok rahat ve keyifli bir gitar. C. domeniconi'nin Koyunbaba'sını yorumlamak için çok çok iyi bir gitar. Elimde bir tane de klasik İspanyol konseptinde kırmızı sedir/indian rosewood/ Farre isimli Barcelona'lı luthierin gitarı var; sedir gitarımı çok severek çalıyordum; ancak sayın Kırlı'nın gitarına sahip olunca bu sedir gitarımdan daha az keyif almaya başladığımı fark ettim. Sonuç olarak sayın Kırlı'nın gitarları gerçekten üst düzeyde gitarlar ve kendimi şanslı sayıyorum.
Sevgi ve saygılarımla
luthiersuat
05-09-2010, 13:26
Arkadaslar bende gitar yapımıyla ilgileniyorum eger elinizde bu konuda bir kaynak varsa benimle paylasırsanız sevinirim...
türkiyede gitar yapan her gitar yapımcısı roy courtnall ın MAKİNG MASTER GUİTARS isimli kitabından gitar yapmaya başlamıştır.:)ilk gitar için müthiş bir kitaptır.ancak sadece ilk gitar.bu aşamadan sonra esas mesele başlar.bundan sonrası bilimsel araştırma deneyim ve deneysel çalışmalarla devam eder.ama bahsettiğim kitap iyidir.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.