Orijinalini görmek için tıklayınız : Sakatlanma
ÖzgürSaglam
04-05-2005, 21:12
İşte müzisyenlerin en korktukları durumlardan bir tanesi, bu bölümde
sakatlanmalar hakkında yazışa biliriz. Başınızdan geçen sakatlanma
olayları varmı, yada bilek-omuz-bel-sırt ağrıları bu konuda
düşüncelerinizi merak ediyorum.
anlgelen7
04-10-2005, 19:03
Öncelikle herkese merhaba, ben yaklaşık 9 senedir klasik gitar çalıyorum ve şu anda çalışmalarımı Bilkent üniversitesi müzik bölümünde Kağan Korad'la sürdürmekteyim. Gitara çok küçük yaşlarda başladığım için ilk başlarda bilinçsiz çalışmalarım bir hayli fazlaydı (ısınmadan zor eserler çalışmak, gitarı yanlış tutarak çalışmak gibi) bu nedenle olsa gerek 4 senedir sol el bileğimde uzun süre çalıştığım zamanlarda ortaya çıkan bir ağrı var. Daha önce çok doktora gittim ama bir sonuç alamamıştım. Bunun üzerinde bende alanında uzman bir el cerrahına gitmeye karar verdim. Bir arkadaşım sayesinde tanıştığım Hacettepe üniversitesi ortopedi bölümünde ki bir el cerrahına muayene oldum MR sonuçlarımı inceledikten sonra sol el bileğimde 3 tane kist bulunduğunu ve bunlardan birinin Sol el işaret parmağının(Yani gitar üzerindeki 1. parmağın) kirişinin altından geçtiğini ve bu kistin kirişi yukarıya doğru iterek ağrıya neden olduğunu söyledi. Bu kist zorlamaya bağlı olarak, eklem sıvısının kese halinde dışarıya taşmasıyla oluşuyormuş ve iyi yanı sıvı olduğu için kirişi yırtamaması. doktorum bu kisti açık ameliyatla alabileceğini ancak %30 yeniden oluşma ihtimali olduğunu söyledi. Bir başka yol ise ki bu bizim gibi müzisyenlere hiç tavsiye edilmeyen eklem ameliyatı. Bu ameliyattan sonra kist temizleniyor ama elde ağırlaşma olabiliyormuş bu nedenle bu hiç söz konusu olmadı. Doktor bu kistin herhangi sürpriz iyileşme veya kötüleşmeye gitmeyeceğini söyledi. Bu yüzden şu an için beklemedeyim çünkü gitar çalışmalarımı yinede sürdürebilmekteyim ancak sürpriz bir kötüleşme olursa sanırım %30 ihtimali göze alıp ameliyat olacağım. Umarım kimsenin başına özelliklede bizim gibi sanatını elle icra eden müzisyenlerin başına bu tür olaylar gelmez. Benzer problemleri olan arkadaşlar varsa bana maille ulaşabilirler yardımcı olmaya çalışırım isterseniz doktorumun ismini de verebilirim..Herkese iyi çalışmalar.
ÖzgürSaglam
04-18-2005, 17:11
Anıl'cım öncelikle başına gelen sorundan dolayı çok üzüldüğümü söylemek isterim, ama üzülme senin kararlılığın bu sorunuda çözecektir, buna inan... Sana şunu sormak isterim spor hekimleriyle görüştün mü bu konuyu, onlar bu tür konularda çok başarılılar.
Bir de ısınma yöntemleri ile ilgili neler düşünüyorsun yada diğer üyelerimiz neler düşünür. Bu konu okadar önemli ki ve üstünde durmuyoruz sanırım. Isınma yöntemleri yada küçük çalışmalar neler olabilir bu konuda yazışmak isterim. Saygılarımla
Sakatlanmaların asıl sebebi ısınmadan gitar calmak..Yaşadığım bir kaç tecrübenden bunu biliyorum :wink: Geçenlerde başıma gelen bir olayı anlatıyım örnek olarak.Sabit bir pozisyonda gam çalışıyordum.sol elimin dış yüzünde hafif bir yanma oldu..İlk bir saat içinde pek dikkate almadım .Ama daha sonra elimin üzerindeki damarlar boyunca yanma yayıldı.İki gün gitar çalamamama sebep oldu bu olay.Aslında benim ki bile bile lades olak.
Klasik gitara baaşlamadan önce elektro gitarla ilgileniyodum ve çalışmak için sağdan soldan temin ettiğim bağzı eğitim videolarından en cok JHON PETRUCCI ilgimi çekmişti.video nun ilk 15 dakikası sadece çalmaya başlamadan yapmamız gereken ısınma hareketlerine ayrılmış.Şöyle söyleyebilirim ısınma hareketleri omuzdan parmak ucuna kadar büyük bir yeri kepsıyo :D Belki üşenebiliriz yapmak için.Yapıldığında muhakkak faydası olduğuna ınnıyorum.B unun ndışında en azından sabah yataktam kalkar kalkmaz gitar çalımmamalı.çünkü sadece el _kol deil vücudumuzun bütün kasları cok gevşek ve incinmeye musayit durumda oluyo.En basit biçimde yapabileceğimiz bir kaç ısınmadam örnek vereyim.
Elimizin önce iç yüzünü sonra dış yüzünü özellile baş ve işaret parmağımız arasındaki etlı kısmı yuvarlaklar çizerek fazla bastırmadan masaj yapmalıyız.Tabiki aynısı diğer el içinde :wink: parmaklarımızı iki yantarafından eklem yerinden ucuna doğru ufak ovuşturmalarla ısıtabiliriz.Bunların basit fakan cok faydalı aolduğu inancındayım.
merhabalar....
evet gercektende ısınmak cok onemli... oncelikle be sakatlanmalardan bahsetmek istiyorum... benim bir problemim var cok fazla dinlenmeden gitar caldigimda sol ayagimda garip bir uyusma hissediyorum sizinde basiniza geliyormu boyle bisey yoksa sehpa veya koltuktan mi kaynaklaniyor onu bilmiyorum....
neyse ısınmadan bahsediyorduk ben ısınmak icin gamlari cok yavas bir sekilde ve sag el parmak konfigurasyonunu degistirerek (i-m, m-a, i-a gibi) calisiyorum... daha sonrada abel carlevaronun sag el icin egzersizlerini yapiyorum...
taytıs sen 15 dakika demissin ama az demissin ve sıkılmamak gerekiyor cunku ısınmak sadece sakatlanmaları onlemiyor aynı zamanda kasların ozellesmesini sagliyor.... ben her gun mutlaka 30-45 dak. ısınma yapiyorum ve tavsiye ederim... gamlari cok yavas calismak kordinasyonuda arttiriyor..... iyi gunler...iyi calismalar..
Selamlar arkadaslar ben yeniyim forumunuzda, umarim sizlerden cok seyler ogrenirim, paylasiriz..
Konular oldukca onemli.
Ben gitar calisirken 1-1.5 saat once Royal Music College'nin Grade 4 ve 5 (su an icin) gam ve arpejlerini calisiyorum, yani sadece gamlarla is bitmiyor. arpejler daha cok parmaklari hazir hale getiriyor bence.
Duzenli calismalarimda gayet memnun oldugum bir yontem bu.
El ve parmaklarinda problem olan arkadaslar icin cok uzuldum, hep duyardim ama simdi daha cok isinarak calismanin onemini anliyorum.
Tekrar Gecmisler Olsun.
unalmete
12-28-2005, 22:19
Evet arkadaşlar bencede çok önemli bir konu.Isınma süresini zannedersem hepimiz sıkılıp sabırsızca çabucak geçtiğimiz için belkide çoğumuzun başına gelmiştir.Ben birde ekolarak yeni duyduğum bişeyi paylaşmak istiyorum.Birde soğutma çalışması var.Belki inanmayacaksınız ama evet var.Mesela uzun ve zor bir eser çaldınız.Bach'ın A minör fugue gibi (BWV1000) gibi.Hemen gitarı biryere bırakmak çok yanlış.Tıpkı bir maratoncunun 10000 metre koşup bir anda durması gibi.Piyanist bir arkadaşım parmakları yavaş yavaş soğutarak bırakmanın çok büyük faydasını gördüğünü söyledi.Henüz tam anlamıyla denemedim ama faydası olduğuna eminim...
CemGunenc
08-17-2006, 00:55
Sevgili arkadaslar bildiğiniz gibi hiç bir hoca öğrencisine saatlerce aralıksız çalışmayı tavsiye etmez.Periyodik aralıklarla bilinçli çalışma her zaman daha verimlidir.Bir eser üzerinde parlak fikirleriniz olabilir ama bu fikirleri icra edemiyorsanız bunun nedenlerinden biri parmaklarınızı kontrol eden kas gruplarının yeterli güçte olmamasıdır.İşte bu noktada sorunu çözmek için bulduğunuz cevap aralıksız daha fazla çalışmak ,acının üzerine gitmek ,başaramadığınız ölçü üzerine hemen doğaçlama bir kromatik etüd üretip hemen 12 perdede onu çalışmak ,yemeden içmeden başarana dek tekrar etmekse ; Tebrik ederim çok kısa bir süre sonra size bir kas yırtılması,higroma,karpal tunel sendromu yada tendom bağı kopması garanti ediyorum ayrıca yanında bonus gitar hayatınıza veda etme.
Gitar çalarken bir çok öğrenciye hocası ;elini indir ! Bileğini kaldırma ! Dik dur! der tüm bunların denmesinde hayati nedenler vardır örneğin higroma hastalığı genelde gitaristlerde sol bilekte rastlanan bir hastalıktır eklem noktasının aşırı zorlanması nedeniyle eklem yerinin altında sıvı birikir ve bir kist oluşur genelde doktorlar 3 aylık bir atel tedavisiyle bu kisti indirebilirler ama gene çıkmayacağının garantisi yoktur bir başka çözümde ameliyattır, ameliyat ile kist alınır tabi bu gitaristler için riskli bir operasyon ayrıca kistin bir daha çıkmama garantisi yok.Sol bilek ekleminizde fındık büyüklüğünde bir şişkinlik düşünün ve o şişkinlik yüzünden bileğinizi bir milim bile kımıldatamadığınızı o bir milimin bile inanılmaz acı verdiğini düşünün işte higroma öyle bişey
Karpal tunel sendromu ise bunun gibi ama bileğe uzanan kemiklerin arasındaki sinirlerin sıkışmasıyla oluşuyor ellerinizdeki karıncalanmadan dolayı ellerinizi hissedemiyor sadece verdiği acıyı hissediyorsunuz.Bununda atel yada ameliyat tedavisi var ama sonuç malesef %100 değil.
Bunlar dünya üzerindeki her gitaristin başına gelebilecek normalbilek hastalıkları bunlara karşı ne yapabiliriz?
Sizlere tavsiyelerim bilgisayarla çok uğraşıyosanız uğraşmıyosanız bile çünkü bilekleriniz parmaklarınız kadar değerlidir, ergonomik klavye kullanmanız ,gitar çalışırken klasik gitar tutuşunu tercih etmeniz çünkü klasik gitar tutuşunda bilek düz oluyor ama sağ dizinize koydunuz zaman bileğiniz alçakta kalıyor vede istemeden öne çıkıyor.Bunların dışında bir eserde zorlandığınız zaman minimal düşünmeniz zorlandığınız pasajı bütün olarak görmek yerine küçük parçacıklara ayırıp teker teker yavaş yavaş o sorunları çözmenizdir.Julian Breamin hayatını anlatan belgeselde julian Bream'e gençliğinde kaç saat gitar çalıştığı sorulur cevabı "3 en fazla 4 saat ,1 saat piyano, sık sık orkestra provalarını izlemeye giderdim ve diğer okul konuları " "BBC orkestrası Rodrigonun gitar konçertosunu çalmamı istediğinde günde 10 saat çalıştım eseri 3 haftada hazırladım hayatımın en disiplinli çalışma dönemiydi"
Özet olarak gitaristlere uzun dur durak bilmeyen çalışmalar yerine kasları dinlendirerek daha bilinçli daha kontrolü amaca daha kısa yoldan ulaşmayı sağlayacak çalışma yöntemini tavsiye ediyorum vede bilekleri zorlamamalarına özen göstermeyi hatırlatmak istiyorum.O bileklere bişey olursa eğer;
GameOver ...........
fernando
11-22-2006, 18:35
ENSTRUMAN ÇALAN MÜZİSYENLERDE EL PROBLEMLERİNE BAĞLI
EL REHABİLİTASYONU YAKLAŞIMI *
Uzm.Fzt. Salime Yılmaz Altunbay
* Müzisyen Sağlığı Günleri-I,
11-12 Mart 2005,
Yıldız Teknik Üniversitesi, İst.
Enstruman çalmak; duygu, beyin ve fiziksel aktivite işidir. Elimiz, en iyi enstrümandır. El problemlerini; travma, dejeneratif problemler, non-spesifik bilek ve el ağrısı şeklinde sınıflayabiliriz.
El rehabilitasyonu tedavi programımızı ikiye ayırabiliriz.
A-Cerrahi ve açık travma sonrası tedavi yaklaşımları: Cerrahi aşamasında el cerrahı müzisyene özgü plan yapar . Tesbit süresini erken tutmaya çalışır. Bu aşamada el fizyoterapisti, rehabilitasyonda erken ve geç dönem için tedavi hedeflerini belirler.
B-Cerrahi gerektirmeyen –tekrarlı travmaya bağlı ( overuse) kas-iskelet sistemi problemlerinde konservatif tedavi yaklaşımları: Müzisyenin doğru teşhisle el fizyoterapistine ulaşması gerekir. Takip esnasında cerrahi gerektiren durum gözlenebilir ve bu aşamada el cerrahıyla tekrar irtibata geçilir.
Prokolüm;
Teşhis ( el cerrah ve/veya hekim tarafından )
Hikaye -müzisyenlere özgü hazırlanmış, enstrumana özgü geçmiş iş analizi-alışkanlıkları içeren, nedene yönelik anket
Vücut diagramı (ağrı yeri işaretlenir)
· Postür-duruş
· Güç
Fonksiyonel kayıbı ölçmek için FRY sınıflaması
Planlayıp, uyguladığım tedavinin amaçları;
Yara, skar ( cerrahi sonrası)
Ödem ve ağrıyı azaltmak
Müzikal pozisyon için ROM ( EKLEM HAREKETİ)
Modifiye çalmak için erken dönüş programını planlama ve uygulama
Kuvvetlendirme; endurans ve koordinasyon
Enstruman kullanımında-ENSTRUMANLA yapılan duyu re-edukasyonu
Çalmaya tam dönme protokolü
Sekonder problemleri önlemek için hasta ( müzisyen ) eğitimi
Gerekiyorsa splint uygulaması
TRAVMA VE CERRAHİYİ TAKİBEN,
ENFLAMASYON DURUMLARINDA,
ÇALMA ANINDA KULLANMAK ÜZERE
Tedavi modaliteleri;
Elevasyon, kompresyon bantları, soğuk uygulama, tens, ultrason, elektrik stimulasyonu, masaj sayılabilir.
Egzersizler;etkilenmemiş yapılara aktif eklem hareketleri, manual terapi, mobilizasyon , germe ve kuvvetlendirme ( Terabant, PNF...)
Solunum
Postür egzersizleri
Gevşeme egzersizleri
TEDAVİYİ DESTEKLEYEN VE YAŞAM ALIŞKANLIĞI OLMASI GEREKENLER
Yürüyüş
Yüzme
Feldenkreis, Alexandre tekniği, Yoga, Tai-chi............
Çalmaya geç dönmek; beceride ve kendine güvende kayıp yaratır. Müzisyen kolayca deprese olur. Fiziksel ve psikolojik olarak erken dönüş önemlidir. Pasif dönemde mental çalışmalar yararlıdır. Bunlar müzik dinleme, müzikal araştırmalar-okumadır. Önce hayali çalmayla başlanır. Sonra;
Çalmaya dönme programında Dr. Norris’in veya modifiye diğer protokoller kullanılır.
· Başlangıçta; basit, yavaş, yumuşak müzik
· Ağrıyı dikkate alarak dereceli olarak programda ilerleme yapılır
· Kolaydan zora ( repertuarda)
· Dinlenme araları ve çalma sürelerinin düzenlenmesi gerekir
· Isınma-çalma-soğuma İYİLEŞME SONRASI DA TEMELDİR.
Enstrumana özgü spesifik egzersizler ve enstruman modifikasyonları ile el rehabilitasyonu düzenlenir. MÜZİSYENLE UZUN DÖNEM İLETİŞİMDE OLMAK-TAKİP- BAŞARIYI ARTIRIR.
Müzisyen sağlığı ile uğraşan el fizyoterapistinin bu konuda özelleşmesi ve multidisipliner ( cerrah, müzisyen, öğretmen, öğrencilerde aile ile) çalışması önemlidir. Esas amacımız da müzisyenin bilinçlenmesi, sağlıklı beden ve ruh bütünlüğüyle duygularını ellerden müziğe aktarması, , bir sporcu gibi kondisyonunu koruyup; performansını artırması ve kas-iskelet sistemi problemleriyle karşılaşmamasıdır.
fernando
11-22-2006, 18:36
ENSTRÜMANTALİST MÜZİSYENLERDE EL SORUNLARI *
Dr. Gürsel Leblebicioğlu
* Müzisyen Sağlığı Günleri-I,
11-12 Mart 2005,
Yıldız Teknik Üniversitesi, İst.
Ülkemizde gerek amatör bir uğraşı olarak ve gerek bir profesyonel yaşam tarzı olarak müziğe duyulan ilgi giderek artmaktadır. Özellikle profesyonel müzik uğraşısı yaşamın ilk yıllarından itibaren hız, mükemmellik ve dayanıklılık gerektirmesi nedeni ile pek çok meslekten farklılıklar gösterir. Müzisyenlerin önemli bir kısmı meslek yaşantıları boyunca kas-iskelet sistemine ait sorunlar ile karşılaşır. Bu sorunlar kas-tendon ünitelerini, eklemleri ve periferik sinirleri etkileyen, çoğunlukla kronik süreçlerdir.
Müzisyenler, yaşamları boyunca doğrudan mesleklerinin yol açtığı veya müzisyenlik ile ilişkili olabilen el bileği ve el sorunları ile karşılaşabilecekleri gibi kimi zaman da meslekleri ile ilişkili olmayan el sorunları ile karşılaşabilirler. Bu noktada müzisyenlik mesleği ve el sorunları arasındaki ilişkiyi açık olarak tanımlamak gereği ortaya çıkıyor.
Müzisyen hastalığı, bir bireyin müzik uğraşısı sırasında karşılaştığı etkenler ile nedensel bir ilişki sonucunda oluşan hastalık ve sorunlar olarak tanımlanabilir. Keman sanatçılarında başka gösterilebilir bir neden olmadan oluşan lateral epikondilit veya vurmalılar ile oluşan vibrasyona bağlı periferik nöropati müzisyen hastalığı için örnek olabilir.
Müzisyenlik ile ilişkili hastalık, oluşumunda birden fazla unsurun ve bu arada müzik uğraşısının da rol oynadığı hastalık veya sorunlar olarak tanımlanabilir. Viyolonsel veya keman sanatçılarında gelişen kübital tünel veya piyanistlerde gelişen karpal tünel sendromları bu grup için örnek olarak verilebilir.
Müzisyenlik ile ilişkisiz el ve elbileği sorunları, günlük yaşamda, müzik uğraşısından bağımsız olarak oluşan sorunlardır. Sıkça rastlanan ev kazaları veya distal radyus kırıkları bu grup için bir örnek olarak verilebilir.
Daha net olarak tanımlamak gerekir ise müzisyenlerde el hastalığı, müzisyenin enstrümanına bağlı olarak tekrarlayan bir nedenle veya enstrümanın kullanım koşullarına göre uğradığı çoğunlukla süreklilik arzeden hastalık, yaralanma veya sakatlanma halleridir. Bu sorunlar esas olarak sık değildir. Oluşmaları için uzun süreli bir etkilenme olması gereklidir. Çoğunlukla sürekli, nadiren geçicidirler. Başka bir özellikleri de “arandığı zaman bulunabilir” olmalarıdır. Bu son ifade ile kastedileni biraz açıklayalım. Bir konservatuarda veya orkestrada herhangibir enstrüman ile doğrudan ilgili olduğu düşünülen bir soruna rastlandığı zaman diğer öğrenciler veya orkestra elemenları incelenir ise, kimilerinde sorunun bireyi etkileği fakat belirtisinin olmadığını; kimilerinde ise belirtinin oluşmuş olmasına rağmen etkilenen bireyin tıbbi yardım için başvurmadığı görülebilir. Bu durum ilgili enstrümanın fiziksel yapısı ile veya ideal olmayan çalma teknikleri ile bağlantılı olabilir.
Müzisyenlerde karşılaşılan el ve elbileği sorunlarının meslek ile bağlantısının araştırılması tıbbi olduğu kadar hukuki bir boyutu da ortaya çıkartmaktadır. Eğer bir tıbbi sorunun meslek ile olan doğrudan veya dolaylı bağlantısı belirlenir ise bu durumda müzik eğitimi yapan kurum ve kuruluşları veya orkestralar gibi müzik iş verenlerini ilgilendiren hukuki bir boyut ortaya çıkar. Akla gelen bazı sorular şunlardır:
Çoğunlukla uzun sürebilecek tedavi masrafları ne şekilde karşılanmalıdır?
Eğer sürekli bir iş göremezlik veya düşük performans hali oluşur ise müzisyen ne şekilde sigortalanacaktır?
Diğer meslek dalları için hukuki anlamda belirlenen % çalışma gücü kayıpları müzisyenlik mesleği için ne derece geçerlidir? Örneğin bir parmağın MP eklem düzeyinden kaybı yasal olarak tüm vücuda göre %7 lik bir iş gücü kaybına neden olur iken bir müzisyen için bu en azından üst düzey müzik performansının tamamen kaybı sayılabilir.
Müzisyenlerin meslek hastalıklarında “latent dönem” süresini tanımlamak gereklidir. Örneğin yeni mezun olan bir müzisyenin bir orkestrada çalışmaya başladıktan 3 ay sonra ortaya çıkan sorunu eğitim yılarından mı yoksa 3 aylık orkestra deneyiminden mi kaynaklanmaktadır? Bu durumda oluşacak tedavi giderlerini orkestra mı yoksa konservatuar mı karşılamalıdır?
Bu yönleri ile sanatçı, sporcu ve cerrahların mesleki sorunları temelde büyük benzerlikler göstermektedir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı El Cerrahisi Ünitesi’nde, üniversitemizin Devlet Konservatuarı’nın öğrenci ve öğretim üyelerini, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara Devlet Opera ve Balesi ve Bilkent Orkestrası üyelerini ve amatör olarak enstrümantal müzik ile uğraşan kişileri çeşitli el sorunları nedeni ile görmekteyiz. Bu deneyim içinde gitar, keman, viyolonsel, vurmalı çalgılar ve piyano en sık sorunların en sık yaşandığı enstrümanlardır. Tetik parmak, FCR ve FCU insersiyonel tendinopatileri, psitriquetral sendrom, kübital tünel sendromu, lateral epikondilit, fırlatıcı dirseği-olecranon impingement ve trapeziometacarpal eklem sorunları başta gelen müzisyen sorunları olarak dikkati çekmektedir.
El ile ilgili yakınmalar ile başvuran müzisyenlerde klinik değerlendirmede kişinin fiziksel özelliklerini incelemek gerekir. Minyon yapılı bir hanım kemancı ile hemen hemen aynı boyutlarda bir enstrümanı çalan 1.90 lık bir erkeğin karşılaşabileceği sorunlar çok farklı olabilir. Aynı şekilde piyano öğrencisi olan bir çocukta genel eklem laksitesi müzik performansını önemli ölçüde etkileyebilir.
Enstrümanın genel fiziksel özelliklerinin bilinmesi klinik değerlendirme açısından önemlidir. Örneğin bas klarinet ile viyolonsel birbirlerinden çok farklı kas-iskelet sistemi sorunlarına zemin hazırlar. Aynı şekilde gitar ve piyano da birbirlerinden farklı sorunlara neden olabilmektedir.
Sanatçının enstrümanının özgün özellikleri araştırılmalıdır. Pek çok sorunun çözümü, enstrümanların yapılarındaki küçük ve önemsiz gibi görünebilen ayrıntılarda gizlidir. Viyolonsel pikinin uzunluğu veya arşenin ağırlığı ve tutuluş şekli gibi. Üretim yerleri farklı bazı enstrümanların kimilerinde aynı iş için metaller kullanılır iken bazılarında daha hafif olan kompozitler kullanılmaktadır.
Sorunun oluştuğu dönem öncesinde aynı sınıf entrümanda bir değişiklik yapılıp yapılmadığı veya başka sınıftan bir enstrümanın kullanılıp kullanılmadığı öğrenilmelidir. Esasen keman sanatçısı olan bir birey mandolin ile uğraşır ise kompanse edilebilen bir sorun dekompanse olabilir.
Sanatçının oluşabilecek sorunlar için herhangi bir koruyucu önlem uygulama yoluna gidip gitmediği öğrenilmelidir. Bu gibi davranışlar ek sorunlara yol açabileceği gibi başka sanatçılar için yararlı olabilecek çözümleri de içerebilir. El yakınması ile başvuran bas klarinet sanatçısı bir hastamız, tetkik amacı ile elde ettiğimiz filimin malzemesini enstrumanına bir destek olarak kullanıp başparmağındaki bir sorunu hafifletebilmişti.
Çalışma temposu ile hastalık belirtileri arasındaki ilişkinin öğrenilmesi önem taşır. Yoğun konser dönemlerinde orkestralarda çok sayıda müzisyeni aynı anda etkileyebilen farkı sorunlar oluşabilmekte ve işten kalma nedeni ile elemen sıkıntıları yaşanabilmektedir.
Benzeri yakınması olan başka müzisyenlerin varlığı sorgulanmalıdır. Bunun iki yararı olacaktır. Birincisi sorunun kişiye bağlı bir neden ile mi ortaya çıktığı yoksa orkestrada genel bir sıkıntıyı mı yansıttığı anlaşılabilir. Diğer yandan eğer yakınması olan başka müzisyenler var ise bu kişilerde sorunlar büyümeden koruyucu önlemler alınması yoluna gidilebilir.
Pek çok müzisyenin çok farklı merak ve uğraşıları olduğu malumdur. Bahçe, motosiklet, trekking, dağcılık, dalıcılık ve kayak gibi meraklar, müzik dışı nedenler ile el sorunlarına neden olabilecek potansiyeldedir.
Klinik tanıya yardımcı olarak çok başvurulan yöntemler arasında direkt radyolojik incelemeler, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme sayılabilir. Periferik sinir sorunlarının değerlendirilmesinde deneyimli kişilerce yapılan elektrofizyolojik testler de yolgösterici olabilmektedir.
Müzisyenlerin el sorunlarının tedavisinde en köklü yaklaşım, nedenin belirlenerek düzeltilmesi veya ortadan kaldırılmasıdır. Neden doğru belirlenemez veya ortadan kaldırılamaz ise sorunun tekrar etmesi hemen hemen kaçınılmazdır. Müzik enstrümanlarının pek çoğunun yapısı planlanır iken sanatçıya yönelik ergonomiden çok müzikalite ön planda tutulmuştur. Bu nedenle maalesef çoğu zaman nedeni ortadan kaldırmak kolay olmamaktadır. Fakat yinede dikkatli bir analiz ve iyi bir planlama ile sorun hafifletilebilir. Genel destekleyici tedaviler veya hastalığa özgün tıbbi yaklaşımlar yaralı olabilmektedir.
Sorunların önlenmesi açısından risk kaynağının belirlenmesi önemlidir. Risk kaynağı büyük bir çoğunlukla enstrüman ile veya bireyin çalma-çalışma alışkanlıkları ile ilgilidir. Enstrümanlarda konusunda eğitimli profesyonel kişilerce yapılacak askı, destek veya ağırlık modifikasyonları sorunları çözebilir. Sanatçının kendisini müziksel aktivitesine bir sporcu gibi hazırlaması belki de uygulanabilecek en etkin korunma yoludur. Enstrümana uygun bir egzersiz şeklinin kararlı ve sürekli uygulanması, uyku, yemek alışkanlıkları ve özel yaşantıya özen gösterilmesi pek çok sorunun belirti vermeden ortadan kaldırılmasında etkili olabilir.
Özetle şu beş hususu belirtmek istiyoruz.
Konservatuara giren bir öğrencinin enstrüman seçiminde onun eğilim, tercih ve yeteneklerinin yanısıra fiziksel özelliklerinin de gözönünde tutulması ve bu konuda ilgili tıp dallarından danışmanlık istenmesi uygun olur.
Düzeyi ne olur ise olsun enstrümantal müzik ile igilenen bireylerin, temel anatomi, fizyoloji ve lokomosyon kavramlarına sahip olmaları müzik performanslarını olumlu yönde etkileyecektir.
Genel anlamda müzik performansının ve özel anlamda konser performansının artırılması için bu konudan deneyimli “antrenörlere” gereksinim vardır.
Müzik ile ilgili sorunlarda özellikle riskli olabilecek iki dönem, öğrenciliğin ve meslek hayatının sonuna yakın dönemlerdir.
Müzisyenlerin sağlık sorunlarına yönelik hizmet veren kuruluşlarda mültidisipliner bir organizasyona yönelmek yararlı olacaktır.
sologitar
12-13-2006, 13:25
2 aydır klasik gitar dersleri alıyorum, eğzersiz çalışmalarında sanırım sol 1. parmağımı fazla kasmışım. diğer parmakları açabilmek için 1. parmaktan güç kullandım yüksek ihtimalle. şimdi sürekli ağrı var, ne zaman çalışmaya başlasam parmağımı kırdığım anda acı hissediyorum. Başına gelen oldumu? ne yapmam gerektiği konusunda tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.
CemGunenc
12-13-2006, 13:58
Sologitar bunlar çok ciddi şeyler.Ağrın devam ediyorsa parmağını her kırdığında bir doktora git.Yok o kadar abartılacak birşey değilse tutuşunda bir sorun var tutuşunda ergonomiye çok dikkat etmelisin.Günde 1 saatten fazla çalışma az çalış öz çalış.Geçmiş olsun
CemGunenc
12-13-2006, 14:10
Arkadaşlar az önce okudum bundan bir sene önce Anıl isminde bir arkadaşın başına benim geçen hafta yaşadıklarım gelmiş.Fazla çalışmaktan sol bilekte 2 kapsül arasında kistik higroma :( önce mr çektirdik (Hayatımda yaşadığım en iğrenç tecrübeydi canlı canlı tabuta girmek gibi ) hemen sonrasında ameliyat bileğinizde fındık kadar bir top düşünün doktor iğneyle oyuyor ordaki sıvıyı dışarı atıyor sonra parmağıyla hafifi bastırarak şişliği indiriyor.10 günde gitara el süremedik .Şimdi eskisinden çok iyi bileğim dün kontrole gittim doktor bey bunun çok sık raslandığını söyledi .Bunun gelişmesinde bir başka önemli etken de spor yapmamammış gerçekten günde 8 saat okulda oturuyorum 8 saat evde sandalyede 8 saat yatakta vucutta hareket sıfır .Doktor bey hafif spor vede bilek topuyla düzenli hafif çalışma tavsiye etti .Bende hepinize tavsiye ediyorum haftada 3 4 kez evde hafif spor yapın 3 4 kiloluk dambılla hafif hareketler mekik (şınav çekmeyin şınav direk bileklere yüklenir çok zararlı birşey) esneme hareketleri vs.vs. vucut bir yere kadar dayanabiliyor sonra böyle bir yerde fire veriyor. Kısacası arkadaşlar gitardan çıkardığımız seslere gösterdiğimiz özen kadar .Gitar çalışma biçimimizede özen göstermemeiz lazım.
Şu sigarayı da bırakabilsem TAM SÜPER OLACAK
sologitar
12-13-2006, 16:18
Seneler önce benimde sol el bileğimde fındık büyüklüğünde beze oluşmuştu, o sıralar çok fazla evrak dosyalama işim vardı muhasebe fişleri falan, kalın tutamlar halinde büyük delgeç ile delip dosyalıyordum. Aklıma bundan olabileceği gelmemişti. dr. a gittim bileğimi zorladığımı söyledi, zamanla geçer geçmesse ve çok fazla ağrıya sebep olursa bezeyi alırız demişti. yaklaşık 1 kaç ay sonra kendiliğinden geçmişti. Ama tabi bileği zorlayacak şeyler yapmamıştım.
Bu arada işaret parmağımı yanlış kullandığımı az önce keşfettim Cem tşk ederim sana. Dikkat edince sebebi anladım (yatık kullanıyorum eklem fazla bükülüyor). daha dik basmaya gayret etmem lazım.
birde bazen 2 saati buluyor çalışmam o yüzdende zorlanıyor demekki. Daha kötü olup çalışamamaktansa az ve öz çalışmayı tercih ederim.
tşk.ler.
gitaristolmaliyim
12-18-2006, 18:51
ya ben yeni başlicam gitara 18 yaşındayım biraz geç kaldıımın farkındayım ve bu sakatlanma olayları falanda hepten tırsıttı beni abiler???
şimdi çok uzun süreli ve kapsamlı bir eğitimi olduğunu biliyorum bunun sadece tawsiyelerinizi öğrenmek istedim
Merhaba ben de siteye yeni üye olanlardanım. Bu işi zevk için yapıyorum. 10 yıl sürekli çaldım fakat son yıllarda biraz boşladım. Tekrar sıkı çalışmak niyetindeyim. Yoğun çaldığım zamanlarda sol bileğimde ağrılar oluyordu. O zaman çalışmaya ara veriyordum. Bu ağrılar özellikle zor pozisyonlarda oluyordu. Çalışmaya başlamadan önce muhakkak ısınmak lazım. Isınma yöntemlerini sitedeki arkadaşlar fazlasıyla ve ayrıntılı olarak belirtmişler. Benim ekleyeceğim fazla bi şey uok. Ama özellikle bayan arkadaşlara sol el kaslarını güçlendirmek için küçük boy orta yumuşaklıkta bir topu her gün 5-10dk. sıkıp bırakmalarını tavsiye ederim. Verdiğiniz harika bilgiler için teşekkür ederim.:)
gitaristolmalıyım müziğe başlamak için yaş yoktur istediğin zaman istediğini yapabilirsin yeterki iste gitar çalmayı öğrenmek istiyorsan öğren kaldıki zaten çokda büyük değilsin 18 yaşındaymışsın her yaştan insan öğrenebilir istersen 60 yaşına gel gene geç değil:)
sologitar
12-19-2006, 10:42
mary e katılıyorum bende geç kaldım sanırdım ;) öyle bir güzellik katıyorki insana enstruman. Eğer istiyorsan emek vereceksen hiç düşünme;)
Sadece gitar için değil bu söylediğim insan resim yapmak istiyorsa yapmalı, şiir yazmak istiyorsa yazmalı bunlar sadece bir örnek...
ÖzgürSaglam
12-19-2006, 14:47
Sayın üyeler, bu bölümde sakatlanmalar ile ilgili bilgilerimizi ve anılarımızı paylaşmayı hedefledik sizden ricam konunun dağılmaması. Anlayışınız için teşekkürler...
Sn. Ö.SAĞLAM ,Ben Choros no: 1 LOBOS den sonra sakatlandığımı düşünüyorum;2 yıldır sol eli,mden başlayıp sol kürek kemiğime kadar devam eden ince ,elektirik çarpmasına benzer ağrım var ancak ilaç ile gitar çalabiliyorum, nöroloğ yanlış hareketten sinirlerimin sıkıştığını söyledi, dr. nin gösterdiği yanlış hareket ne yazıkki sol el gitar tutuşu ile aynıydı .acaba siz tahmin ettiğim Ö.SAĞLAM mısınız hangi şehirde ve görevde olduğunuzu belirtebilirmisiniz
Bişey sormak istiyorum. Ben arkadaşların bahsettiği şekilde bileğimde bi ağrı hissetmiyorum fakat parmak kaslarımda ağrı oluyo , (ertesi güne sarkan uzun müdetli bi ağrı olmasada), ilerde bi sorunla karşıkarşıya kalınabilinirmi?Sizce parmak kaslarımıza aşırı yüklenmek doğrumudur?
Allemande
07-01-2007, 21:47
Aşırı yüklenme nedeniye oluştuğunu düşünüyorum.İyice ısınmadan zorlayacak parçalar/etüdler çalmamanı tavsiye ederim.
Selamlar
Alper
baffling
07-08-2007, 23:10
arkadaşlar çok garip ama benim bi kac aydır sağ elımde baş parmagımla bılagım arasında bı uyusma var ılk zamanlar uyusma değildi agrıydı kolumu acamıyodum sonra uyusmaya basladı doktora gıttım EMG cektirdim sinirlerimde hıc bı sey cıkmadı ılac kullandım agrılarım uyusmam kalmadı ama 1 ay sonra tekrar uyusma basladı bazen arı sokması gıbı oluyo :S
arkadaslar salgin falan mi var bilmiyorum- bu sitedende virüs bulasmis olabilir- ama benimde sag elimin tarak kisminda bi siskinlik basgösterdi, inmesini bekliyorum zira 2 haftadir inmek bilmiyor.Burdan site yetkililerine sesleniyorum bir care bulunsun.acil.
arkadaslar salgin falan mi var bilmiyorum- bu sitedende virüs bulasmis olabilir- ama benimde sag elimin tarak kisminda bi siskinlik basgösterdi, inmesini bekliyorum zira 2 haftadir inmek bilmiyor.Burdan site yetkililerine sesleniyorum bir care bulunsun.acil.
walla benimde sag el bilegimde bir agrı var. ozelikle dısarı dogru iterken veya iceri egerken sanki kemik kemige surtuyormus gibi bir agrı oluyor.
arkadaşlar gitarı sol dizimi dayayarak tutanlardanım klasik gitar tarzı die söliyeyim.Öyle tutunca gitarı göğsüme yaslicakmıyım??Ben bugüne kadar hep yaslıyorum göğsüme ve gitar gögsümü çok fazla acıtıyor.Göğsüme yaslamassam da hakimiyetini sağlayamıyorum gitarın sapı oynuyor.Ne yapmalıyım fikir verirmisiniz?Şimdiden teşekkürler...Saygılarımla Ahmet
Merhaba benimde geçen sene sağ elimde çok ciddi bir problem vardı. Papararo arpejlerini çalışmaya başladıktan sonra oldu; her gün düzenli çalışıyordum. iki ay gibi bir zaman sonra sağ elimle hiç bişey tutamaz oldum. Bir çok hocaya sordum ama kimse kesin birşey söylemedi. Sonra bir gün bir gitar hocasıyla tanıştım ve gösterdiği arpejler sayesinde bu sorun ortadan kalktı. Arpejler Carlevaro' nun 2. teknik kitabındakine benziyordu ve o kitabada çalışmaya başladım... Sorun tamamen bitti şu anda ve sağ elim çok gelişti. Benim için çok ciddi bir sorundu, çok üzülüyordum çözüldüğü için çok mutluyum ve şanslıyım.. bu tür sorunlar yaşayan arkadaşlara şans diliyorum....
Merhaba benimde geçen sene sağ elimde çok ciddi bir problem vardı. Papararo arpejlerini çalışmaya başladıktan sonra oldu; her gün düzenli çalışıyordum. iki ay gibi bir zaman sonra sağ elimle hiç bişey tutamaz oldum. Bir çok hocaya sordum ama kimse kesin birşey söylemedi. Sonra bir gün bir gitar hocasıyla tanıştım ve gösterdiği arpejler sayesinde bu sorun ortadan kalktı. Arpejler Carlevaro' nun 2. teknik kitabındakine benziyordu ve o kitabada çalışmaya başladım... Sorun tamamen bitti şu anda ve sağ elim çok gelişti. Benim için çok ciddi bir sorundu, çok üzülüyordum çözüldüğü için çok mutluyum ve şanslıyım.. bu tür sorunlar yaşayan arkadaşlara şans diliyorum....
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.