Orijinalini görmek için tıklayınız : Çalışma Yöntemleri
ÖzgürSaglam
01-02-2005, 22:32
Bir çok gitarist eser sesllendirirken, birbirinden farklı yöntemler izler.
Bu yöntemlerin oluşumunda hocasının büyük rolü vardır. Belli bir süre sonra kişiler kendi yöntemlerini oluşturmaya başlar ve sürekli değişikliğe uğrar, bir zaman sonra da çalışma ve seslindirmelerde farklılıklar oluşur...
Sizler de çalışma yöntemlerinizden bahsederek değişiklikleri paylaşmış olabiliriz...
gitarda gercektende bir teknik oturtmak cok zor..ozellikle sag el tekniginin oturmasi yillar aliyor...mesela bir sure sonra problemin nerden kaynaklandigini bilirsiniz fakat duzeltebilmeniz icin o problemi yasamis ve atlatmis birine ihtiyac duyarsiniz... ben hala duzgun bir sag el tekinigine sahip degilim o yuzden genelde eserleri kendi yorumumla calmakta zorlaniyorum..ama tavsiye edebilecegim; Abel Carlevaro'nun calisma kitaplari bu is icin gercekten mukemmel.. 4 cilt ve sıfırdan bir sag el teknigi olusturabilirsiniz...
MunirErturk
02-06-2005, 20:18
Ben çalışmaya başlarken gam, çift sesleri aynı anda değiştirerek ve legato "bağ" çalışması yapıyorum. En çok sorunum legato, onu geliştirmek için farklı legato çalışmaları yapıyorum...
Etüt ve eser çalışırken ritmi iyi anlayabilmek için bona çalışması ve sayı çalışması yapıyorum. Ozaman daha güvenilir oluyor eserler.
mmico; Abel Carlevaro'nun calisma kitaplari bu is icin gercekten mukemmel yazmışsın biraz daha açıklayabilirmisin; sağ eli nasıl çalıştırıyor. Kolay Gelsin.
abi zaten abel carlevaro o etud kitaplarinda tamamiyle sag ele onem vermis ve benim ilerlememe cok yardimci oldu... ayrıca legoya calismalarida var..kolay gelsin...
Sag ellerinin parmaklarini calistirmak isteyenlere tavsiyem: Mauro Gulliani'nin "Sag El icin 120 Egzersiz"i. Adamcagiz oturmus, sag el parmaklarinin her turlu kombinasyonunu yazmis. Bazi egitmenler bu etudleri sikici bulur cunku kadanslar do major ile sol major yedili arasinda gidip gelir. Yani melodik olarak fazla zengin degildir, bir sure sonra hep ayni akorlari basmak sikabilir ama onemli olan sag eli gelistirmekse isin sikici yanini unutup bu egersizleri yapmak bence cok yararli. Gulliani etudlerinin cogu (Sag El icin 120 Egzersiz'in disinda olan etudleri de) hem sag eli, hem sol eli gelistirdigi gibi isinmaya da yariyor. Ornegin "Capricio" adli etudu topu topu 34 mezur ama bu 34 mezur icinde parmak kombinasyonu surekli degisiyor. i a ile basliyor, p a i ye donusuyor, sonra i a m p oluyor. Tempo da hizli oldugundan etud bittiginde biraz terlemis oluyorsunuz ama parmaklar da isinmis oluyor.
ÖzgürSaglam
02-21-2005, 18:42
Mauro Gulliani'nin "Sag El icin 120 Egzersiz"i nin internet üzerinden buluna bileceği bir yer varmı acaba. Bizler burada başlangıç üzerine eğitim yaparken bu tür eğzersizlerden çok yararlanıyoruz ve her zaman çok yeni kaynak bulamıyoruz. Elimizdeki eğzersizler bir hayli var ama yeni bir eğzersiz kitap şeklinde olacak bu etüdler... kolay gelsin
çalışmaya başlamadan önce sol el için gam çalışıyorum, kromatik parmak alıştırmaları yapıyorum bu arada sağ elimle, sol elimin bastığı her sese önce 8, bir sonrakinde 4, sonra 2, sonra 1 şeklinde a-i, i-m, m-a kombinasyonlarıyla sesleri çalıyorum.bugün özellikle legato çalışmasına başladım sol el için biraz zor gibi görünüyor ama geliştireceğine çok inanıyorum.
Bunların yanı sıra F. Carulli, F.Sor gibi betecilerin etüdleri ile sağ el ve sol el kombinasyonlarını parmaklarıma öğretiyorum. şimdilik bu çalışmalardan memnunum, fulay' ın söylediği Mauro Gulliani'nin etüdlerinide araştıracağım.teşekkürler
Iyi gunler,
Maruo Giuliani'nin etudlerini web'de aradim, maalesef nota olarak yoklar. Ama bir yerde butun etudler tab olarak var. Belki isinize yarar. Adresi vereyim: http://www.wussu.com/classtab/mg_001a.txt
F. Ulay
koyunbaba
02-24-2005, 14:29
Hangi çalışma yöntemi olursa olsun bence en önemli unsur metronom kullanımı. çok yavaştan başlayarak gittikçe tempoyu arttırmak her türlü etüdte ve parçada benim çok işime yarıyo
YasarKemal
03-01-2005, 20:25
Bence en iyi çalışma yöntemi hergün ve hep aynı saat aralığında olandır.
YasarKemale katılıyorum, Rostropoviç gibi ünlü çello ustasının şöyle dediğini hatırlıyorum 45-15; 45 dk. çalışma 15 dk dinlenme fena bir yaklaşım değil motive olabiliyorsun. Bazen de ne 45 kalıyor, ne 15 hep çalışıyorsun. Herkese kolay gelsin...
Yedi aydır klasik gitar calıyorum....gercekten iyi bir disiplin gerektiren klasik gitarda basarılı olmak için hergun aynı saat aralıgında calısılması gerektiğini düşünüyorum...süre uzunlugu bence cok önemli deil..önemli olan şartlanmış bir şekilde sistemi bozmadan çalışmak...bilmiyorum sizin başınıza böyle bir olay geldimi...butun gece çalışıpta yapamadıgım bir parcayı. ertesi gun birinci veya ikinci denememde bir önceki gece yaptıgım son denemeden daha iyi caldıgım omustur...peki bir önceki gece ile bugun arasındaki fark nee? işte burada işin içine düşünce gücünün girdiğine inanıyorum...
Hocam bir gün ayna karsısında calışmamın daha faydalı olacagını söylemişti.. cidden hatanı daha cabuk yakalayıp daha kolay müdahale ediyorsun.. hem de sıkıcı bir iş olmaktan cıkıyor calışma performansı da artırdıgını düşünüyorum..
Sağ el egzersizlerinin ve arpej çalışmalarının faydası tartışılmaz. Ancak uzun yıllar sonra fark ettim ki ciddi gam çalışması yapmadan kaliteli bir tekniğe sahip olmak imkansız. Evet gam çalışmaları çok sıkıcı belki ama etkileri tartışılmaz. Üstelik internetteki sitelerde kolayca bulunabiliyor.
guitarcagatay
08-22-2005, 16:24
ben çalısmaya baslarken ilk olarak villa-loosun 1.etudunu calıyorum. emi olun öok işe yarıyo. parça bittiinde epey bi ısınıs olyorsunuz. fakat bunu 170 metronomda filan çalmanız lazım ki ısının. hız ve legato çalısması olsun diye bir etud yazdım. ısteyene yollayablirim.
Sevgili MMico, konunun basinda Abel Carlevaro'nun kitaplarindan bahsetmissin, rica etsem kitabin tam ismini ve ISBN -Numarasini yazabilir misin?
Simdiden tesekkür ederim.
JasonBecker
04-22-2007, 21:54
ben 45-15 çalışma yöntemini uyguluyorum.( günde 3-5 saat lik çalışmalarda belki biraz göz ardı edilebilir fakat 7-8 saate varan çalışma süreçlerinde mutlaka uygulanmalıdır, tanıdığım hocalar bunu söyler her zaman. )
önce papararo metodunu açar metronom eşliğinde sağ elimi bir güzel ısıtır sonra 5 dakika ara veririm. bu metronom haftalar geçtikçe yükselir, hem ısınma amacını gerçekleştirmiş, hem de arpejler üzerindeki hız kabiliyetimizi arttırmış olur.
ardından arpej etüdlerinden birine 10-15 dakika çalışırım.
gam çalışması yaparım. teknik çalışmam bitmiş olur. 2 saatten fazla taknik çalışmam.
ardından;
hocayla çalıştığım eserlerden birinin nüansı üzerine çalışırım
yeni aldığım bir parçanın ağır deşifresini yaparım
bir de hızlı deşifre diye adlandırdığım çalışmamı gerçekleştiririm. çok önemli bir çalışmadır. gördüğünüz bir notayı anında çalabilme özelliğini geliştirir. özellikle bach parçaları geliştiricidir.
eski parçalarımı tazelerim. teknik çalışma hariç diğer çalışmalar sürer gider..
Allemande
04-22-2007, 23:02
arpej gam deşifre metronom hızları değişerek..
Hanon'un gamları ( özellikle tavsiye ederim. arenas 5 )
papararu'lar
Arenas 3 teki gamlar
Pujol arpej'leri ( 4. kitaptakiler)
carlevaro'lar
_rebellious_
05-27-2007, 01:29
mrb arkadaşlar..foruma yeni üye oldm gitara başlayalı 6ay oldu..kendimi geliştirmk içinde bendn daha ii bilen sizlerle fikir alışverişinde bulunmam bi sinerji oluşturmam gerektiği kanısına vardım..
şimdilik diyeceğim şu; saolsun herkes birbirinie yardımcı olmaya çalışıo bu çok güzel ama benm gibi bu işe daha yeni başlaynlar için bu kadar fazla isim çok kafa karıştırıcı yani acaba aranızda en ii olanı kararlaştırıp öle bilgi verirsenz çok sevinicem..
2.side metronom denen aletin işlevlerini ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi verirsenizde mutlu olurum...kendinze ii bakın..
ben çalısmaya baslarken ilk olarak villa-loosun 1.etudunu calıyorum. emi olun öok işe yarıyo. parça bittiinde epey bi ısınıs olyorsunuz. fakat bunu 170 metronomda filan çalmanız lazım ki ısının. hız ve legato çalısması olsun diye bir etud yazdım. ısteyene yollayablirim. Hey massallah cagataycim. valla benim etüd 1 i 144 metronomda calabilmem icin 1 saat isinmam gerekiyor. :)
bence eserlerin bazı teknik acidan da zorlanilan pasajlarini cok yavas bi sekilde calismak, sonra sesleri bolerek tek sesli calisma yapmak, sag eli kullanmadan, sol el ile pozisyonlari gecmek cok yararli oluyor. ben giuliani etud calismistim gitara basladigim senelerde ama cok benzer etudler ve calismak icin motive etmediklerini dusunmus, sıkılmıştım.
guitarcagatay
05-29-2007, 14:14
Ben gitar çalmaya başlamadan önce ısınmak için beni en çok zorlayan eserleri, en hızlı eserleri çalmaya çalışıyorum. Ama çok fazla parmak açtığım eserleri çalmıyorum, malum parmaklar soğukken o kadar kas zorlanması sakatlanmaya neden olabilir. Dediğim gibi, ilk başta çok hızlı çalmaya çalışınca sesler temiz gelmese de, çalamasam da ellerim normale nazaran daha çabuk ısınıyor.
ekim'im sen de abartmışsın. Hani bilmesem çalamıyor diyeceğim. Eskisi kadar gitar çalışamamak sanırım paslandırmış seni. Ama nedenini bildiğim için lafım yok. Türkiye'ye geldiğinde kapışırız, atışırız yine senle=P
davut sarı
05-29-2007, 21:17
arkadaşlar meraba bende carlevaronun metodlarını kullanıyorum.ayrıca sağ elin gelişmesinde pinpon topuyla çalışmanında faydası olacağına inanıyorum.birde p ve i parmaklarının vede i,m,ve a'nın kendi arasındaki etkileşimi çok önemli.
CemGunenc
05-30-2007, 01:39
arkadaşlar kaslarınızın harekete verdiği tepki 15 yaşında farklı 25 yaşında farklı ; aman kasları zorlamayın.Dikkat ettin bileklerinize parmaklarınıza
Ben gitar çalmaya başlamadan önce ısınmak için beni en çok zorlayan eserleri, en hızlı eserleri çalmaya çalışıyorum. Ama çok fazla parmak açtığım eserleri çalmıyorum, malum parmaklar soğukken o kadar kas zorlanması sakatlanmaya neden olabilir. Dediğim gibi, ilk başta çok hızlı çalmaya çalışınca sesler temiz gelmese de, çalamasam da ellerim normale nazaran daha çabuk ısınıyor.
ekim'im sen de abartmışsın. Hani bilmesem çalamıyor diyeceğim. Eskisi kadar gitar çalışamamak sanırım paslandırmış seni. Ama nedenini bildiğim için lafım yok. Türkiye'ye geldiğinde kapışırız, atışırız yine senle=P
cagatayim öncelikle gitarimla aram iyi cok sükür.Evet parmaklarim biraz paslansa da elimden geldigince zaman ayirmaya calisiyorum müzige.
Ben etüd 1 i 144 metronomla bile temiz ve nizami bir sekilde calmanin ne kadar profesyonel bir gitarist olunsada isinmayi gerektirdigini düsünüyorum.170 metronomla calmaya baslamak `isinma´ egzersizi olarak pek faydali görünmüyor kanaatimce zira 120 ile baslayip bir nefes alinir, isteyen daha sonra 200 e cikip (e=m.c.c den) enerjiye dönüsebilir .Cem in dedigi gibi kaslarin 15 ve 25 yasinda verdigi tepkiler farklidir, olabilir.
Türkiye ye geldigimde de beraber calariz, sarki söyleriz, sohbet ederiz,kazandibi yeriz.
brainick
08-03-2007, 02:21
www.classtab.org sitesinde sağ el için 120 çalışma ve yüzlerce klasik eser mevcut...Tek sorun tab halinde olması...__
leonidas
08-13-2007, 11:44
arkadaslar...Adana'da klasik gitar dersi veren tanıdıgınız varmı?
el_abejorro
08-15-2007, 17:49
ben de ısınmaya teknik çalışarak başlıyorum, parmak açma egzersizleri, legato çalışmaları, arpej çalışmaları bunlardan sonra gam çalışmaya başlıyorum ancak elimde herhangi bir örnek olmadığından kendi uydurduğum gam egzersizlerini çalıyorum. ama farkettim ki bu gam çalışmaları pek işe yaramıyo, acaba sizler neler yapıyosunuz, kayıtlı notası falan varsa yollayabilir misiniz?
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.