Orijinalini görmek için tıklayınız : Gitar Akordu
Akord yapmayı bilmiyorum, yapmayı bilen varsa lütfen söyleyebilir mi?..Gitarımın tellerini ilk kez değiştirdim, sanırım bu yüzden gitarın akordu bir türlü tutmuyor. Yardımlarınızı bekliyorum...
HelinAkpinar
03-08-2005, 18:29
telleri yeni değiştirilen gitarın akortu kısa sürede kaçar ve sık sık akort etmeyi mecbur kılar.öncelikle la notasını veren bir aygıt bulup gitarın la telini bu frekansa göre akort ettiğin zaman diğer telleri bu bağıntıya göre ayarlayıp akort işini tamamlamış olursun.bunun için piyasada kolaylıkla bulabileceğin la düdükleri ve la sesi veren diğer aygıtlar mevcut.telefonun çevir sesi de la notasını verir.buna göre de akort işlemini yapabilirsin.si teli dışındaki tüm telleri, kalın mi den başlayarak 5. perdelerde verilen seslerin bir ardındaki boş telin verdiği sese eşitlenmesini sağla.sol telinin dördüncü perdesini de si telinin boşteki sesiyle eşitlediğin zaman gitarın akortu tamamlanmış olur.kolay gelsin...
la sesi için A 440 Hz veren piyasada bulunan diapazonları kullanmanı tavsiye ederim. Bir yere vurarak titreştirdikten sonra diapazonun alttaki küre şeklindeki kısmını ince mi teline beşinci perde üzerinde değdir. İnce bir la sesi çıkacaktır. Teli gevşetip sıkarak bu sesin en şiddetli oldağı noktayı bulup, diğer telleri buna göre akort edebilirsin. La düdüklerinin verdiği ses her zaman tam omuyor. Telefonun la sesi ise hafif si bemol tadında. Yine de kulağına çok güvenmiyorsan elektronik akort aletlerini ya da aynı işi yapan bilgisayar programlarını tavsiye ederim. Sonuç harika oluyor.
hollowrock
08-13-2005, 13:16
çok kolay arkadaşlar bana bu kafayı yemiş diyebilirsiniz ama akort aletiyle herşey çözülüyo reklam gibi oldu ama neyse artık ne yapalım hayat sağolsun bee:P
4 aydır gitar çalmaya çalışıyorum biliyorum az bi süre başlangıç aşaması için ama haalaaaa akordumu hocam yapıyoooooo.... akord aleti de almadım kulak yoluyla yapıyo millet o nasıl olucekkkk??*
CemGunenc
10-18-2006, 22:09
zamanla yaparsın :) ama artık 4 ay olmuş şimdiden denemey başla akord yapmaya hocanla çalış bence :)
guitarcagatay
10-19-2006, 01:10
Yazının tümünü okumanızda fayda olduğunu düşünüyorum arkadaşlar. Hikaye deyip geçmeyin.
Şimdi... İlk önce saniyede 440 defa titreşen bir alet ya da aynı sesi verebilecek bir cismi elimize alıyoruz. Bu cisim Deniz'in dediği gibi diyapazon olsa çok iyi olur. Yine Deniz'in verdiği gerekçeler ışığında ben ya diyapazon kullanıyorum ya da gitarımda her gitarda olduğu gibi -özellikle farklı tınlayan bir ses vardır her gitarda- özel sesin gitarda çıkardığı tınıyı dinleyerek buluyorum.
Peki nedir moruk bu ses? Ne özeli ne tınısı ne diyon?
Elime aldığım bütün gitarlarda, o gitarları inleten, yani sesin daha tok çıktığı ve tınlama süresinin çok kısaldığı bir nota var. Bu nota bazı gitarlarda si bemol, bazılarında fa diyez ve bazılarında(ve çoğunlukla) sol diyez notası. Bunların bir oktav yukarısı veya aşağısı gitarda aynı tınıyı veremiyor. Çok değişik gelebilir ama buna dayanarak bütün gitarları bu şekilde akort edebilirim.
Peki... Anlamasak da "he" dedik geçtik. Akordu nasıl yapıcaz peki?
Deniz'in de özellikle belirttiği gibi saniyede 440 defa titreşen(440Hz) bir diyapazon alıyoruz. Sonra aletin çatallarına değmeyecek şekilde onu tutuyoruz. Çatallarına değmememizin nedeni orada rezonans oluşması gerektiği için titreşmeyi engellememek. Neyse... Diyapazonu tutup dizimize veya herhangi sert bir noktaya çok hızlı olmamak suretiyle biraz sert bir şekilde vuruyoruz. Ve titreşimi bitmeden tuttuğumuz kısmı, yani diyapazonun çatal olmayan kısmı alt tarafı gitarın kasasına -"roza"nın hemen yanına(ses deliğine)- dokunduruyoruz. böylece doğada en belirgin ve en doğru şekilde elde edebileceğimiz La sesini elde etmiş bulunuyoruz.
Eee... Sonra?
Diyapazonu gitara değdirip La sesini elde etmeden önce 5. telde 5. armoniği çalıyoruz. O armoniğin diyapazonun verdiği sesin aynısını vermesi gerekir. Önce 5. tel 5. armoniği tınlatıp sonra yukarıda anlatmaya çalıştığım diyapazonda ses elde etme işlemini çok hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu iki sesi eşitlemek için önce 5. teli olabildiğince diyapazonun verdiği sese yakınlaştırıyoruz. Sonra ince ayar kısmına geçiyoruz. İnce ayar kısmında şu kural geçerli : "Eğer iki ses aynı anda tınlarken kulağımızda yavaş bir şekilde darbelenme hissi oluşuyorsa bu iki ses eşit değildir. Buna bağlı olarak kulağımızda oluşan darbelenmenin saniyede gerçekleşme sayısı, bu iki ses arasındaki frekansı(saniyedeki titreşim sayısını) verir." Diyapazonun sesi geçek La olduğundan ve değişmeyeceğinden, 5. teli La'ya ayarlıyoruz. Eğer kulağımızda darbelenme gibi bir his oluşuyorsa sesler hala eşit değil demektir. Sesleri eşitleyip akort yapma işleminin devamını takip ediyoruz.
Neymiş bu akort işleminin devamı???
Akort işleminin devamı en kolay kısımdır. Farklı birçok yolla yapılabilir. Ben en garantili olanı anlatacağım. Ama üşengeç olmayan gitaristler varsa aramızda, birden fazla akort yöntemini deneyerek sağlama yapabilir ve daha da garantili bir sonuç elde edebilirler. 5. teli eşitledikten sonra aşağıdaki eşitlemeleri yapıyoruz...
5. tel 7. armonik = 6. tel 5. armonik
5. tel 5. armonik = 4. tel 7. armonik
5. tel 7. armonik = 1. boş tel(hiçbir perdeye basmadan ve armonik ses çıkarmadan)
6. tel 7. armonik = 2. boş tel
4. tel 5. armonik = 3. tel 7. armonik
Bu eşitlemeleri yaptıktan sonra epey kaliteli akort edilmiş bir gitara sahip olabilirsiniz. Ama farklı sağlamalar yapmak isteyenler gitarda oktavları kullanarak veya gitarın farklı yerlerinden eşitlikler bularak bu akordu daha da garantili yapabilirler.
Yaws ii güzel hoş anlattın da nedir bu armonik?
Armonik ses demek telin belli ölçü noktalarında(orta noktası, 3'te 2'si gibi) oluşan doğuşkanların tel susturularak sadece bunların duyulmasını sağlayınca ortaya çıkan seslerdir. Herhangi bir boş teli çektiğimizde onun çıkardığı seslerle beraber sonsuz sayıda ses de onunla beraber çıkar. Bu sonsuz sayıda çıkan seslere doğuşkan denir. Akorlar da aslında bu doğuşkanlar üzerine kurulur. Eğitimli bir kulak bu doğuşkanlardan 3 veya 4 tanesini ayırt edebilir. Armonik sesler de bu doğuşkanlardan belli olanları çaldığımız teli susturarak çok net bir şekilde duyurmamız olayıdır. Gitarın klavyesinde perdelerin bulunması bize bu armonik sesleri çıkarmada büyük kolaylık sağlar. Gitarda armonik sesleri çıkarabilmek için perdelerin demirlerine dokunmak gerekir.
Şu perde demirine dokunmak dedin ya nedir bunun Türkçe’si?
Bunu örnekle açıklamak istiyorum. Mesela 1. perdeyi düşünün. Bu perdenin hemen sağ tarafında telin boyunu kısaltıp sesi yarım ton inceltmeye yarayan bir demir bulunur. Perde demirleri bunlardır işte. Yani perdenin sağ tarafında bulunan demire pere demiri denir. Armonik sesler belli perdelerin demirlerinden çıkar. Bunlar, 3, 4, 5, 7, 9, 12 ve 19. perdelerdir. Perde demirlerinden armonik çıkarabilmek için hangi perde verilmişse o perdenin demirine baskı uygulamadan dokunup tele vururuz. Ancak tele vurduğumuz ve armoniğin temiz çıktığını anladığımız anda perde demirine basan sol el parmağımızı hemen telin üstünden çekmeliyiz ki ses susmadan tınlamaya devam etsin.
Mantıksız geldi yaa, boş telden boş tel sesi çıkar. Dokunmadan farklı ses mi çıkarcaz? Nası yani??
Armonik sesler boş telin doğuşkanlarından oluştuğu için telden çıkması gereken ses zaten çıkmaya devam eder. Aslında doğuşkanlar da boş telden çıkması gereken seslerdir. O seslerden sadece bir tanesi çıkmamış ne fark eder ki? Bizim istediğimiz ses çıkıyor sonuçta…
Umarım bir işe yarar arkadaşlar. Herkese iyi çalışmalar…
guitarcagatay
10-19-2006, 01:12
Bir de şu var arkadaşlar. Akort aleti kullanmak da pek sağlıklı olmaz. Çünkü dijital sesler olduğu için içindeki kodlardan veya pilin doluluk oranından kaynaklanan ses bozuklukları olabilir. Bu konuda kullanılabilecek en iyi araç diyapazon bence...
Bence en iyis Ap Guitar Tuner pil derdi yok bi şey yok;D
Teknolojiyi kullanalım biras:rolleyes:
guitarcagatay
01-30-2007, 15:06
Elektrikler kesildiğine görürüm ben seni hehehehe...;D;D;D;D;D;D
beneklihoroz
01-30-2007, 15:53
gitarı akort ekmek aynı zamanda bir kulak egzersizi değilmi peki, ben de tuner kullanıyom ama;D ev telefonunu 1-2 dakika açık bırakınca laaaaa diye bir ses çıkıyor. Tuner la bilgisyar yokken la yı oradan alıp akort ediyordum gitarımı.
guitarcagatay
01-30-2007, 16:03
Telefonlardaki çevir sesi la'nın birkaç frekans yukarısı. Koma değerleriyle ölçülebilecek bir fark sadece. En etkili yntem olarak diyapozon derim ben hala.
beneklihoroz
01-30-2007, 18:21
bendeki diyapozon la sı 435 civarına denk geliyor tuner ile ölçtüğümde. Üzerinde ise 440 verir yazıyor ;D bi iki kişiye baktım onlarınkide böyleydi 440 ı vermiyordu ;D tamam tüm teller tuner la yapmak iyi değil tam olarak belki ama en azından la yı oradan alabiliririz
guitarcagatay
01-30-2007, 20:20
Mümkün imkanlar dahilinde fena bir yöntem değil tabii ki. Ben dayapozonumu kaybettiğimden bu yana Sibelius programında la yazıp oradan yapıyorum;D;D;D
Ancak bilgisayar kodlarına da ne kadar güvenebilirz, bu da var. Çok şüpheci oldum yahu;D;D
vizeydi finaldi tam öğrenme aşamasında gitarımdan elimi çekmişim uzun süredir. e tabi kursu da bırakınca haliyle akord işi zorlaştı. yapamayınca da akordu bozuk gitarla insanın hevesi kaçıyo... ap guitar tuner kullanmayı denedim sanırım çokta iyi sonuçlar vermiyo ne çalıyorum anlamıyorum bu berbat akordla... bu programı kullanan arkadaşlara sesleniyorum incelikleri varsa alalım pls...
CemGunenc
02-06-2007, 21:33
Arkdaşlar Tünelde bir tuner satılıyor 6 ay önce 22 Ytl ye almıştım içinde metronomda var zaten metronom herkese lazım.Bence alın kurtulun bu dertten kulağınıza tam sesler oturunca bozuk ses sizi rahatsız edecek hemen düzelteceksiniz.Sesin pes yada tiz olduğunu ayırd edebilmek biraz zaman işi kendinize haksızlık etmeyin zamana bırakın bazı şeyleri.
Markası WMT-555C idi çin malı bir metronom tuner çok sağlam çıktı
beneklihoroz
02-07-2007, 07:18
ap guitar tuner ın bi inceliği yok ben arada kullanıyorum. Bende seiko nun gitar tuner ı var -3 +3 gibi hassas değerleri var. Almadan bakın -3 +3 diye gösteriyormu hassasiyeti
imalilubov
05-18-2007, 23:42
Arkadaşlar daha Kolay bir yöntemi var. tune it adında bir program ı pc nize kuruyorsunuz bir mikrofon takıp programı çalıştırıyor ve ayarınızı yapıyorsunuz doğru ses geldiğinde program size notayı gösteriyor
Tune İt Linki BUYRUN (http://rapidshare.com/files/32073792/tunit210.zip)
kaankarayilan
05-20-2007, 13:37
Guitar tunerler bilgisayara yüklense bile bende Çağtay'a katılıyorum 15 ytl. civarındaki 440 la sesli diyapozonları tavsiye ediyorum hem tınılara alışıyorsunuz hemde kulağınızın aşinalığını sağlıyor ve tınılarla akord yapmayı öğretiyor.
Saygılarımla...:)
Arkadaşlar Merhaba...
Uzun bir süredir ara verdiğim ( 10 yıl ) gitarıma pazar günü yeniden başladım. Tüm nota kitaplarımın arasından birini seçerek önüme açtım ve baktım ki , hala parmaklar çalışıyor..eskisi kadar hızlı değil ama idare eder.Gitar forumu olarakta sizi buldum. Forumda gezerken de akord konusu gözüme takıldı...
Arkadaşlar; her şeyden önce gitar çalmak bir duygudur, bir inceliktir, sizin ruhsal durumunuzun bir parçasıdır, eğer gitarı elinize aldığınızda ve tellere bastığınız da doğru notaları , doğru yerlere ve doğru değerlerde bastığınızda gitarı çaldığınızı zannediyorsanız çok yanılıyorsunuz derim....Bir gitarı doğru ve güzel çaldığınızı size ilk önce söyleyecek olan, sizin hissettiğiniz duygunuz ve kulağınızdır....Seslerin uyumunu, notaların nüansını, tellerdeki tınlamanın yumuşaklığını kulağınız hissetmiyorsa, yaptığınız yanlışları duymuyorsanız, gitardan hiç anlamayan birine ' Ben gitar çalıyorum ' diye kendinizi yutturabilirsiniz. Ancak karşınızdaki insan biraz müzikten anlayan biri ise, yalnızca kendinizi küçük düşürmüş olursunuz...
İşte bunun için , siz genç arkadaşlarıma naçizane bir tavsiye...gitarı çalarken hiç acele etmeden gayet ağır ağır çalın ki , kulağınız da sesleri tanısın ve o seslere alışsın. İnanın bir müddet sonra en iyi elektronik cihazdan bile daha hassas ses ayırımı yapabildiğinizi göreceksiniz...Unutmayın ki o cihazların hepsi insan yapısı...Hatta ve hatta ezbere bildiğiniz bir parçayı karanlık bir odada gözlerinizi kapatarak çalın ve dinleyin, iyice dinleyin ve sonunda aradaki farkı kendiniz de anlayıp göreceksiniz....
Bu arada Bursa' da flamenco ile uğraşan arkadaşım varmı...
Hepinize saygılarımla...
Arkadaşlar Merhaba...
Uzun bir süredir ara verdiğim ( 10 yıl ) gitarıma pazar günü yeniden başladım. Tüm nota kitaplarımın arasından birini seçerek önüme açtım ve baktım ki , hala parmaklar çalışıyor..eskisi kadar hızlı değil ama idare eder.Gitar forumu olarakta sizi buldum. Forumda gezerken de akord konusu gözüme takıldı...
Arkadaşlar; her şeyden önce gitar çalmak bir duygudur, bir inceliktir, sizin ruhsal durumunuzun bir parçasıdır, eğer gitarı elinize aldığınızda ve tellere bastığınız da doğru notaları , doğru yerlere ve doğru değerlerde bastığınızda gitarı çaldığınızı zannediyorsanız çok yanılıyorsunuz derim....Bir gitarı doğru ve güzel çaldığınızı size ilk önce söyleyecek olan, sizin hissettiğiniz duygunuz ve kulağınızdır....Seslerin uyumunu, notaların nüansını, tellerdeki tınlamanın yumuşaklığını kulağınız hissetmiyorsa, yaptığınız yanlışları duymuyorsanız, gitardan hiç anlamayan birine ' Ben gitar çalıyorum ' diye kendinizi yutturabilirsiniz. Ancak karşınızdaki insan biraz müzikten anlayan biri ise, yalnızca kendinizi küçük düşürmüş olursunuz...
İşte bunun için , siz genç arkadaşlarıma naçizane bir tavsiye...gitarı çalarken hiç acele etmeden gayet ağır ağır çalın ki , kulağınız da sesleri tanısın ve o seslere alışsın. İnanın bir müddet sonra en iyi elektronik cihazdan bile daha hassas ses ayırımı yapabildiğinizi göreceksiniz...Unutmayın ki o cihazların hepsi insan yapısı...Hatta ve hatta ezbere bildiğiniz bir parçayı karanlık bir odada gözlerinizi kapatarak çalın ve dinleyin, iyice dinleyin ve sonunda aradaki farkı kendiniz de anlayıp göreceksiniz....
Bu arada Bursa' da flamenco ile uğraşan arkadaşım varmı...
Hepinize saygılarımla...
Alhambra
06-23-2007, 22:10
en güzel akort kulakla yapılıyor bence.çağatayında dediği gibi tunerlar bazen bozuk akort edebiliyor.bir konser sırasında akort değiştirmem gerekiyordu ve tuner kullandım yanlış akort sonucu rezil oldum diyebilirim>:(
arkadaşlar çok güzel bi tuner programı var 2mb bişey iyide akord yapıyo
isteyene yollayabiliyim msn den
kingdom.of.ottoman@hotmail.com
gitaristolmaliyim
12-10-2007, 20:28
valla bende tuner cıyım öyle alıştık.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.