PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Klasik gitarda Tremolo

fernando
08-17-2006, 13:53
Basit gibi görünsede zor bir teknik..Bu konuda paylaşımlarınız bekliyoruz..
saygılar..

http://www.epdlp.com/clasica.php?id=499

sailor
08-17-2006, 18:47
selamlar...

F.Tarrega'nın bizlere en büyük miraslarından biri olarak kabul edebiliriz.Tekniğin muntazam olarak oturması oldukça zaman almakta ve disiplinli bir çalışma gerekmektedir.Hatta ben bunlarında ötesinde mükemmel tremololar için yetenek gerektiğinede inanıyorum.Oldukça etkileyici bir tekniktir.özellikle klasik ve flamenco gitaristleri için olmazsa olmazlardan birisidir.
saygılar...

efgan
08-17-2006, 21:33
Merhabalar,

Aşağıdaki yazıyı "Francisco Tarrega'nın klasik gitar eğitimine katkıları" adlı tezimden alıntı yaparak vermeye çalıştım. Umarım yararlı olur.

Tremolo

Sözer’e göre tremolo, “yaylı çalgılarda yayın, klavyeli çalgılarda tuşların (akor ya da aralıklarla), vurmalı çalgılardaysa sopaların (baget) çok hızlı hareketiyle sağlanan icra biçimi”dir. Ayrıca Sözer, özellikle yaylı çalgılarda, yayın ileri geri kısa aralıklarla ve çok çabuk hareket ettirilmesiyle çıkarılan sesin, kesintisiz izlenimi uyandırdığını belirtmektedir.

Gitar tekniğinde tremolo; yaylı çalgılarda, ezgide kesintisizlik izlenimini uyandıran etkinin sağ el ile gitara uygulanması olarak tanımlanabilir. Bu uygulamanın farklı çeşitleri bulunmaktadır. En yaygın olarak kullanılan tremolo “dörtleme tremolo” olarak tanımlanabilir; başparmak (p) bas sesler üzerinde dolaşırken diğer parmaklar (sırasıyla yüzük parmağı ‘a’, orta parmak ‘m’, işaret parmağı ‘i’) hızlı ve dengeli bir şekilde, sırayı değiştirmeden aynı teli çalarak, asıl ezgiye süreklilik kazandırır. Başparmağın eşlik seslerini, diğer parmakların ezgiyi çalması nedeniyle, tremolonun, dinleyenlerde iki gitar etkisi yaratan hoş bir teknik olduğu söylenebilir.

Pujol, yazdığı metodun 4. kitap 546 ve 547. paragraflarında tremolo konusuna değinmektedir. Tremoloyu, melodik bir sesin a, m, i parmak sırası ile çalınarak sesin uzatılması ve başparmağın periyodik olarak bas notalarını seslendirmesi olarak tanımlayan Pujol, tremolonun aynı tel üzerinde çalınan bir tür arpej olduğunu dile getirmektedir. Tremolonun uygulanışında, bas notasının melodi notası ile komşu tele denk gelmesi halinde a, m ve i parmaklarının komşu tele dayandırılmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Söz konusu açıklamadan, a, m, i parmaklarının diğer durumlarda apoyando tekniğini kullanarak tremoloyu uygulaması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bazı kaynaklar tremolo tekniğinin ilk kez Tàrrega’nın kullandığını belirtmektedir. Ancak Jesuo de las Heras, Tàrrega’ya da birkaç ders veren Antonio Cano’nun (1811–1897) Tàrrega’nın doğumundan birkaç sene önce basılan “Método abreviado” isimli metodunda, “Otro Estudio” (Diğer Etüt) adlı çalışmasında tremolo tekniğinin kullanıldığından söz etmektedir. Ayrıca, Tomas Damas’ın (1825–1890) ileri düzeydeki öğrenciler için çalışma parçası niteliğinde olan “El trémolo, gran nocturno característico para guitarra” adlı etüdün de tremolo tekniğini içerdiği görülmektedir.

Frederick Noad (1929–2001) Tàrrega’dan 30 yıl önce doğmuş olan Giulio Regondi’nin (1822-1872) “Variations In Tremolo from Op.21” adlı çalışmasını, 19. yy.’da tremolo tekniğinin ilk defa kullanıldığı örneklerden biri olarak sunmaktadır. Bu durumun tremolonun Tárrega’dan önce de kullanıldığına yönelik bir görüntü sergilediği dikkat çekmektedir.

Bu verilere bakıldığında, Tárrega’nın tremolo tekniğini ilk defa kullandığı yolunda ortaya atılan savların bilimsel temele dayanmadığı görülmektedir. Ancak Heras; Tárrega öncesi tremolo eserleri ile Tárrega’nın tremolo eserleri karşılaştırıldığında, Tárrega’nın tremolo anlayışının kendisinden öncekilerle, farklı özellikler taşıdığını dile getirmektedir. Heras’a göre Tárrega, tremoloyu bir tekniğin ötesine taşımış; bir form haline getirmiştir. Özellikle “Tremolo Estudio” olarak yazdığı ve sonradan “Recuerdos de la Alhambra” (Alhambra Hatıraları) adını verdiği etüdün yapısı AABBABC şeklindedir. Bu özelliği ile parça, Tárrega’dan önce yazılmış tremolo çalışmalarından ayrılmaktadır. Tárrega’nın bıraktığı diğer tremolo parçalarının da (“Sueño”, “Tremolo on a theme by Gottschalk”) benzer özellikler taşıdığı belirtilmektedir.

Tremolonun, teknik özelliği gereği, gitaristlerin normalden daha fazla efor harcamasını gerektiren bir teknik olduğu söylenebilir. Sağ elin önceki pozisyonu da göz önünde bulundurularak (küçük parmağın gitarın gövdesine dayanması), önceki tremolo parçalarının, Tárrega’nın örneklerinden daha küçük hacimde olması, bu tekniğin uygulanmasında yaşanan zorluklardan dolayı normal karşılanabilir. Yeni sağ el pozisyonu ile bu tekniği uygulamanın kolaylaştığı ve gitaristlerin tremolo performansını arttırdığı düşünülebilir.

Efgan

fernando
08-18-2006, 15:49
Ellerine ve olan biligine sağlık..devamını bekliyoruz..
saygılar..

cemmuratyesil
05-07-2007, 19:29
Zor bir teknik olmasına ragmen bazı öğrenciler bu tekniğe oldukça yatkın oluyor ben bunu yıllardır gözlemleyebildim...Ben bu tekniği geliştirebilmeniz için bir çalışma yöntemi yazmak istiyorum...

Sol elinizle sizi zorlamayan bir akor basın(-5'li olabilir) metronomu son derece yavas bir hıza ayarlayıp tremolo tekniğini uygulayın,başlangıçta yavaş hız sizi sıkabilir ama kesinlikle taviz vermeyin,metronoma uyabildiğiniz taktirde hergün metronom hızını arttırabilirsiniz.Tabi tremoloyu uygun hızda yapmak tekbaşına yeterli değildir ton'ada dikkat etmelisiniz zira cazır cuzur tınlayan tremolo kimseye zevk vermez...Son bir nokta:parmaklarınızı ekonomik olarak hareket ettirin.gereg,nden fazla kalkan parmaklar bizi zorladığı gibi akıcılığıda önler...

Umarım faydalı olmuşumdur,sevgiler...

MOSAD
05-07-2007, 22:28
Gitar hocam Ali Polat tremola tekniğini bana eğitimimin 4-5. ayında çalıştırmaya başladı. Şu anda 8 aylık bir eğitimle tremolo içeren basit parçalar çalar durumdayım.
Genelde 1. yıldan sonra bu tekniğin öğretildiğini söylemişti ve bilerek erken öğrettiğini ilerde zorluk çekmeyeceğimi söylemişti. Bide çok düzenli çalıştığım için arpejlerim falan normal bir öğrenciye göre daha iyi durumdaydı belki ondan dolayıda erken başlamış olabilirim.

fUAt_kirisci
10-09-2007, 14:08
Cem arkadaşıma katılıyorum önerdiği çalışma tekniği gayet güzel ama sabretmek we sonuca adım adım ulaşmak gerek yoksa yaptığını düşündüğünüz tremolo aslında yapamadığınız teknik olur ama bu tekniğin önemi hiç tartışılmaz tabi teşekkürler...

agustin
10-11-2007, 14:51
Bende bir çalışma yöntemi tavsiye edeyim, tremolo da bilinen ( pami ) yürüyüşü yerine ( pamami ) yürüyüşünü 1 hafta boyunca çalışın;D (bu bir hafta süresince pami formulünü hiç ama hiç çalmamanız gerek) Bunu çaldığınız herhangi bir tremololu parça veya, sol elin 12. perde civarında olduğu pozisyonlarda, daha zor olduğu için si teli üzerinde çalışmak oldukça faydalı. Bunu tremolo tekniği belli bir oranda oturmuş gitaristlerin çalışmasını tavsiye ederim. Tabi yine siz bilirsiniz;D

Allemande
10-11-2007, 20:53
Bende birşeyler eklemek istedim.
Gitara susturucu yapıp (selpak yada mendil gibi birşeyle) çalışmayı öneriyorum.Oldukça yavaş p-a-m-i ve p-i-m-a formülleri ile deminished bir akor tercih edilip perdede aşağıya kadar inilip çıkılabilir.
Her bir parmağın vuruşları eşit zaman aralıklarında olmalı (mümkünse metromla)
Hergün rutin çalışılırsa belirgin bir güçlenme ve bas partilerin ardında duyulan trml'larda kulağa daha eşit gelen bir ton yakalanabilir.

Selamlar

onurrus
10-11-2007, 21:22
Ben de tremolo çalışmalarımı Alperin söylediği gibi önce tam tersine yani p-i-m-a daha sonra p-a-m-i olarak çalışıyorum,Ayrıca Scott Tannent' in de Pumping Nylonda açıkladığı şekilde staccatto çalışmak kısa sürede çok fayda sağlıyor .Ayrıca Abel Carlevaro da çok güzel tremolo çalışmalarına metodunda yer vermiş.Bence bir bakmakta fayda var.

Her ne kadar diğer teknikler gibi egzersizle düzeltilse de tremolo sürekli egzersizle zinde tutulması gereken bir teknıkk d,ye düşünüyorum,ünlü bazı gitaristker Mesela Barrueco nun Recuerdos de la Alhambra,ya da diğer tremolo parçalarını kaydetmemiş olması beni hep bu konuda bi nebze korkutmuştur.
David Russell ile bir röportajında Manuel Barrueco, telefonda Russell'a belki benim de tremolomu düzeltebilirsin şekilnde bi şaka yapmıştı.ordan aklıma geldı bu alıntı :)

atahangs
12-19-2007, 15:13
Tramelo tekniği çok farklı bir olay.Eğer bunu başarabilirsek eğer çok iyi yol kat etmiş oluruz.İyi bir gitarist tremelo yapabilmelidir bence.

Allemande
08-02-2008, 20:54
Arkadaşlar
Eski bir başlığa cevaben yazıyorum.
Geçtiğimiz günlerde bu dökümanı buldum,tremolo tekniği üzerine oldukça faydalı buluyorum.Sizlerle paylaşmak istedim.

Serin günler :)

http://rapidshare.com/files/134372473/complete_study_of_tremolo_bobri__vladimir.pdf

Complete Study Of Tremolo For The Classic Guitar
Vladimir Bobri

http://gfxb.smpgfx.com/b.gifhttp://gfxc.smpgfx.com/120x160/029156156492.GIF (http://www.sheetmusicplus.com/store/smp_inside.html?item=1444744&cart=80214501684&page=cover&cm_mmc=smp-_-detail-_-lookinside-_-cover)

leonidas
08-04-2008, 11:41
gercekten cok guzel...paylasım icin tesekkur ederim...

MOSAD
08-04-2008, 17:26
Teşekkürler

erturkaktalay
08-04-2008, 17:58
teşekkür ederim

Gollum
09-01-2008, 00:14
ben yaklaşık bir senedir klasik gitar çlaıorum tremoloya abartasız günde yarım saat olmak üzere 1 hafta çalıştım ve 1-2 ay önce romance'ı tremolo biçimiyle çalmaya basladım.Tremolo çalışırken hocamın bana önerdiği şekilde tellerin arasına bir bulaşık süngerini keserek tellerin arasına yerleştirin ve
olaan gücünüzle telleri a,m,i sırasıyla bütün gücünüzle çekin eliniz iyice yorulduktan sonra süngeri çıkarıp basları ekleyin ve bi süre sonra otomatik olarak o hareketi yapmaya baslıoyorsunuz kendiniz bile anlamıosunuz..

evrimyigit
02-13-2009, 15:32
arkadaslar tremoloda yeterince hızlandıktan sonra a m ve i den aynı sesin gelmesi gerekiyor. özellikle i en zayıf parmak olarak kalıyor. ben tremolo calmaya baslamadan p i m i ve p i a i olarak en hızlı seklinde birer defa parcayi calmanızı tavsiye ederim. hatta ikinci telde tremolo yaparken parmaklar diger tellere değiyorsa pmim paia olarak calişılabilir. bende cok ise yaradi bu teknik. hem cok yuksek volumlu hemde duzenli bir tremolo elde edebiliyorsunuz.

not: ben mimarim gitar ile amator olarak ilgilenmekteyim. egerki cok hatali bir yontem soylediysem lutfen uyarin.
sevgiler.

Allemande
02-13-2009, 20:49
merhaba
Bu çalışmalar güçsüz kalan parmakları yeterli seviyede getirmek için ideal bence.Bir ekleme yapacağım sadece önemli olan eşit aralıklar gelen sesler elde etmek.Bunun için de 1-2-3-4 1-2-3-4-5 gibi (tremolo kaçlıysa) sayarak elden geldiğince ağır çalışmak olumlu sonuçlar verecektir.
Tellere susturucu yapmayı da bu vesile ile tekrar önereceğim.
Selamlar,iyi çalışmalar

agustin
02-26-2009, 14:23
13 - 14 senelik çalışmalarım sonucu biraz geç de olsa anladım ki tremolo tekniğinin veya sağ elde kullandığımız herhangi bir tekniğin iyi olabilmesi için öncelikle triando ve arpej tekniğinin çok iyi olması gerek.Bunu başardınızmı fazla uğraşmadan iyi tremolo yapabilirsiniz.

Fakat iyi bir triando tekniğine sahip olmak hiç kolay değil çünkü hergün en az 1 saati sadece bu tekniğe ayırmak lazım, son 2 aydır bunu uyguluyorum.

byozgun
03-01-2009, 11:03
arkadaşlar, yaklaşık 6 aydır gitar çalıyorum. 1,5 ay önce falan tremolo tekniğigi öğrendim. Sizinde yazılarınızı falan okudum arkadaşlar çalışma teknikleri göstermişler, devamlı olmasada o tekniklerle yararlanarak çalıştım.

Fakat hala eksik hissediyorum kendimi akıcı bir şekilde olmuyor tremolo. Acaba bunun belli bir süresi mi var çalışma zamanına göre?

basit bir kayıt yaptığım tremolo çalışması:

http://www.zshare.net/audio/56345733b6dc0561/ açılan sayfadan dinleyebilirsiniz arkadaşlar.

Daha ne gibi çalışmalar yapmam gerek yardımcı olursanız sevinirim. Seviyorum tremoloyu :)

Allemande
03-01-2009, 16:18
merhaba
Bu çalışmalar güçsüz kalan parmakları yeterli seviyede getirmek için ideal bence.Bir ekleme yapacağım sadece önemli olan eşit aralıklar gelen sesler elde etmek.Bunun için de 1-2-3-4 1-2-3-4-5 gibi (tremolo kaçlıysa) sayarak elden geldiğince ağır çalışmak olumlu sonuçlar verecektir.
Tellere susturucu yapmayı da bu vesile ile tekrar önereceğim.
Selamlar,iyi çalışmalar