PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kitap -Atilla SAĞLAM- Ordu'nun Dereleri Suiti

ÖzgürSaglam
09-15-2006, 23:35
Hacivat – Karagöz Gitar ve Keman İkilisi
Çalışmalarına 2000 li yıllarda başlamış olsa da onları gitar ve keman ikilisi olarak birleştiren asıl etkinliğin Ordu’da düzenlenen ve içinde bulunduğumuz yıl üçüncüsü gerçekleştirilen uluslar arası Ordu Gitar Festivali olarak yaptığı idalist çalışmaları ve başardıklarıyla çılgın Türklerden biri diye bileceğimiz Öner YAVUZ ile kurulan ilişkidir. Bu ilişkiyi kuran gitar Eğitimcisi/Sanatçısı ve aynı zamanda Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Okutmanı Veysel Özgür SAĞLAM yine aynı kurumun Öğretim elemanlarından keman eğitimcisi/sanatçısı ve yine sözleşmeli yabancı öğretim görevlisi Beyazıt AKHUNDOV Ordu Uluslar arası Gitar Festivaline “gitar -ikilisi” olarak katılmayı öneriyor. Böylece ikiliye bir ad aranıyor ve Hacivat-Karagöz gitar ve keman ikilisi olarak çalışmalara başlıyorlar.
http://www.klasikgitar.org/nuke/images/ordu.jpgISBN 93270-2-3
Benim bu çalışmalara katılmam 21 Mayıs 2005 tarihinde Bursa’da gerçekleştirilen ve çalgı - müzik türü açısından çeşitlilik içeren 9 eserimin seslendirildiği bir “Atilla SAĞLAM Besteleri Akşamı” konseri sonrası aldığım beste teklifiyle gerçekleşti. İkili, bana düşüncelerinden ve Ordu’dan söz ederek kendileri için bir eser yazmamı istedi. Bunu memnuniyetle kabul ettim ve çok kısa sürede 8 bölümlük büyük yapılı bir eser meydana getirdim. Bu eserin ilk dört bölümü o yıl yapılan konser programına dahil edildi. Bu eserlerin yazımı sırasında değerli sanatçılarla yaptığım provalar ve onlarla yaptığım görüşmelerin büyük katkısı olmuştur. Bu eserin tamamını 2005 Aralık ayında son gözden geçirmelerini de yaparak tamamladım.

Ordunun Dereleri Süitinin giriş bölümü aynı adlı Türkünün bir düzenlemesi görünümündedir. Geleneksel Türkülerimizin etkisi 4. bölüm olan “Ünye-Yason Burnu Arası”nda görülebilir. Bunun dışında herhangi bir Türkü etkisi esere dahil edilmemiştir. Türkü etkilerinin esere katılımı Ordu halkıyla buluşacak olmanın heyecanını da temsil eder. Onlara onlardan bir dönüt sunmakta gerekir. Misafirperverlikleri konusunda tek söz söylenemeyecek bu değerli ilimizin halkına misafir olarak bizim de bir şeyler sunmamız onlara saygımızı ve yakınlığımızı gösterecektir. Bu nedenle onlara Türkü tadında bir süit hediye ettim.

Eserin prelüde olarak değerlendirilecek “Ordun’un Dereleri” adlı Türkü “La” kararlı olup süitin ses eksenini belirlemiştir. Bazı bölümlerde “Mi” kararlı kerem ayağı kullanılmış olsa da bu kullanım eski modlardaki hipo – alt kullanımlı makamlara atıfta bulunma amacı taşır. Eserin yazılmasında, tamamlanmasında ve seslendirilmesinde çok değerli emekleri geçen Sayın Beyazıt AKHUNDOV ve Sayın Veysel Özgür SAĞLAM’ a beni bu yönde bir eser yazmaya teşvik ettikleri ve destekledikleri için teşekkür ediyorum. Eser kendilerine ithaf edilmiş ve eserin tümünün ilk seslendirmesini Mayıs 2006’da gerçekleştirilmiştir.

Atilla SAĞLAM

Suitin Bölüm Başlıkları
Ordu'nun Dereleri
Fatsa Kıyıları
Perşembe'de Hüzün ve Dans
Ünye - Yason Burnu Arası
Ordu'da Gezinti
Boztepe'den Seyir
Ordu'da Yaşamak
Ordu'da Kışa Veda