Orijinalini görmek için tıklayınız : başım belada (bare tekniği üzerine)
ya arkadaşlar benim başım şu an F ve Bm akorlarını basmakla beladaaaa...
hiçbii şekildeee basamıyoruuummmmm, bare yapamıyorumm nedir bunun püfff noktasıı nolur, iyi derecede olan arkadaşlardan cevap bekliyoruum please!!!:D
guitarcagatay
10-18-2006, 23:11
İyi derecede değilim ama yine de bişeyler yazmaya çalışayım... "Barré" basarken 1. parmağının, yan sol el işaret parmağının dümdüz olması gerekir. Buna alışmak için bir alıştırma yapabilirsin. Benim ilk gitar hocam sol elimin baş parmağını gitarın sapına değdirmeden, yani baş parmaktan güç almadan çalmaya çalışmam gerektiğini söylerdi. Her gün en az bir saat baş parmağını gitarın sapına değdirmeden çalmaya çalış. Sonra da normal şekilde çalmaya başla. Bu alıştırmayı günde bir saat düzenli olarak yaparsan ikinci ay sonunda hiçbir barréyle ilgili hiçbir problem çekmezsin.
Barréyi yaparken dikkat etmen gereken bir husus daha var : Birinci parmağını(sol el işaret parmağı) barré olarak koyarken ikinci parmağı da birinci parmağın üstüne koyarak öyle çalmaya çalışmak gibi bir hataya düşüyor insanlar. Bu, son derece yanlış bir durum teşkil etmekte. Barré tekniği sadece bir parmakla yapılır. İkinci parmağını birincinin üstüne koyduğunu farkettiğin anda dikkat et ve tekrar dene. Yanlış yaptığın yerlerin üstüne git. Belki sadece bir akor üstüne bir saat veya daha fazla çalışacaksın. Yeteri kadar çalıştığını hissettiğin zaman başarmış ol ya da olma, çalışmayı ve gitar çalmayı bırak. En az yarım saat kadar dinlen. Sonra tekrar al eline gitarı. Ben bu tarz zor pozisyon veya geçişleri yapamıyorsam eğer, akşam yatmadan hemen önce çalışırım bir saat kadar. Sadece bir nota üstüne bir saat çalışabilirim bazen. Sonra da yeteri kadar çalıştığımı düşünüp yatarım. Ertesi sabah uyandığımda ise hemen aklıma önceki akşam yapamamış olduğum şey gelir ve gitarı elime alıp tekrar denerim. Kendim için %80'lik bir genelleme yapabilirim ki ertesi sabah tekrar denediğimde mucizevi bir şekilde önceki akşam yapamıyor olduğum her neyse yapmaya başlarım. Sen de bu yöntemi deneyebilirsin.
İyi çalışmalar...
cevap zahmetin için çok teşekkür ederim... yalnız basmadan öte benim sorunum çıkan sesle oluyo. yani basıyorum, çok kötü sesler çıkıyo. dediğin ipuçlarını deniycemmm tekrar saol
guitarcagatay
10-19-2006, 19:01
dediğim şeyleri uygularsan barréde problem yaşamassın. neden öyle sesler çıktığını bilirim. kuvvetli veya düzgün basmadığın için. bir de perde demirlerinin dibine bas. yani bir perdeye barre basarken ve hatta normal barre olmadan bile bassan, her zaman bastığın perdenin sağ tarafına doğru basmaya çalış. tam perde demirinin dibine bas. normalden daha az güç kullanman gerekir. bu da enerjiden tasarruf ve daha temiz bir ses anlamına gelir.
yuregineal
10-24-2006, 16:41
kendinde ki ilerlemenin farkına varmıyorsun bu seviyeye nasıl geldiğini düşün çalışarak değil mi o zamn yine çalışarak yapabilirsi püf noktası bu :)
başarılar
tişikkür ettim yuregineal... sen de bizim kursumuzun nacizaaaneee gitaristisin walla hepimizden iyi parçalıyosun :D
yuregineal
10-25-2006, 22:54
duygum
yok ya
hepinizden biraz hevesim fazla
merak ta olunca böle bişey oluyo bak.
kurs bittiğinde kendi armaızda çalıp söyleriz amacımız eğlenmek iyi vakit geçirmek
çok güzel olur.
yoksa ünlü olmaya niyetimiz yok deil mi :)))
ya ünlü olmak şimdilik planlarım dahilinde değil...
daha çok öğrenme aşamasını katetmeye çalışıyoruzzz malumun...
ama ileride neden olmasın???
tbtsdtgtr
01-20-2007, 18:35
bare cok zor olur baslangıcta... ama biraz da teknintir. evet diğer akorlara göre bareli akorları basmak daha zordur ama klavyeyi ezecek gibi bileğimizi sıkmaya da gerek yok. önemli olan tutma pozisyon. gitar hocandan biraz daha yardım al bu konuda.. disiplinli ve düzenli bi çalışmayla kısa sürede basabilirsin bareyi.
NOT: gitarının telleri yüksek ise onları indir. yüksek tellerle bare basman 1 yıldan 10 yıla kadar vakit alır :D ve bareyi bassan bile şarkı calamazsın o şekilde
patheticmelody
02-01-2007, 10:39
Merhabalar,
Tellerin yüksek olup olmadığına nasıl karar verebilirim? Yakınımda referans bir başka gitar yok, ben de 9. perde gibi aşağıdaki pozisyonlarda zorluk çekiyorum. Gitarıma yandan baktığımda 12. perde demiri hizasında (gitarın gövdesinin başladığı yer) tellerin sapdan yaklaşık 5mm. açıkta. Yukarlara gittikçe bu mesafe azalıyor tabi.
Yanıtlar için teşekkürler.
guitarcagatay
02-01-2007, 11:04
Bunun için gitarının alt ve üst eşiklerini değiştirebilirsin. Teller sana yüksek geliyorsa gitar satan yerlerden alt ve üst eşik alabilirsin. Ancak sana tavsiyem şudur ki önceki eşikleri sakın atma. Çünkü telleri fazla aşağı indirirsen bu sefer teller cızlama yapar.
Düşük eşiği nereden bulacaksın? Bu sorunun cevabını bilmiyorum. Epey araştırdım ama alçak bir eşik bulamadım. Ben de yüksek olanları alttan zımparalayarak alçaltmayı denedim. İşe yarıyor=))
Ancak tekrar diyorum, sadece tellerin yüksekliği seni rahatsız ediyorsa yap. Bahsettiğmi bu rahatsızlık 1. perdede normal şekilde de olsa basma problemleri oluyorsa olabilir.
andantem
04-24-2007, 00:50
barelerle alakalı yüzde yüz başarı sağlayan bir çalışma hazırladım. dileyen denesin.
baresiz basılan am, em, dm, d ve c akorlarında bildiğiniz gibi hiç serçe parmağı kullanılmaz. size tavsiyem bu akorlarda sol el işaret parmağını hiç kullanmadan akorları basmaya çalışın. en az iki ay çalıştıktan sonra herhangi bir barede en ufak bir sorun kalacağını sanmıyorum. sol el hemen hemen kusursuzlaşıyor(tabi po veya rock çalıyorsanız, klasik için değil).
Merhaba arkadaşlar;
Ben Romance parçasını çalışıyorum ve şarkının belirli yerlerinde bareli yerler var ama bir tanesi varki işte onda çok zorlanıyorum.7.perdeye tam basılan yer sadece o var zaten çalan anlamıştır.Orda si telinden ses çıkmıo ne kadar denediysemde olmayınca olmuyor.Hatta parmağımı bile kestim şu an acıyor gitarın tellerine bastırıncı nasıl çözebilirim bu olayı??
evet ben de romance parçasını çalıyorum ve çok zorlanıyorum parmaklarım yeteri kadar açılmış değil galiba
pardon çalıyorum yanlıs oldu çalmaya çalışıyorum henüz;D
ya bareyi basa basa işaret parmağınızda da parmak uçlarında olduğu gibi bir nasırlaşma oluyor. ama parmak uçalrı gibi gitar çalmaya başladıktan 5 gün sonra değil de daha uzun süre sonra çıkan (bare çalışmaya başladıktan 1-1.5 ay sonra) ve daha küçük bir nasır oluyor, ve işaret parmağındaki o küçük nasırlar bayaa kolaylaştırıyor bare işini. bana aynen böyle olmuştu yani ilk başladığımda.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.