PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nota Okuma, Teori

tiger
11-04-2006, 18:02
Arkadaşlar merhaba,
Geçenlerde bi parçayı çalışırken nota okuma konusunda sıkıntı yaşadım. Şöyle:
Mesela bir diyez yalnızca konulduğu satırdaki notaya mı etki eder? Yoksa hani herhangi bir fa diyez başka fa'ları da etkiler mi?
Teşekkürler.:confused:

tiger
11-04-2006, 18:03
Yani ek olarak bi de şöle diycem nota okuma ile ilgili site falan var mı ayrıca?

guitarcagatay
11-04-2006, 19:35
diyezin bulunduğu yer önemli.. donanımda mı yoksa parça içinde bi yerde mi

Alhambra
11-04-2006, 19:37
hayır tabikide..parçadaki bir tane fa notası diyezliyse bütün fa lar diyezlidir..kolay gelsin

tiger
11-04-2006, 19:46
yok mesela donanımda örneğin "(normalde)1.tel 0.perde"ye karşılık gelen mi diyezli. en kalın yani "(normalde)6. tel 0. perde" olan mi de diyezli olmuş olur mu. öyle demek istedim tam olarak;D Tşk.

guitarcagatay
11-04-2006, 20:42
hee öle yani... anladım.. evet. diyez sırası fa do sol re la mi si 'dir. mesela tek diyezli bi tonda o diyez fa dır. ve yukardan aşağıdan her yerdeki fa diyez olmalı. bi değişime uğamadığı sürece. ne bilim bemol fln koyar adam önüne o zaman bemol çalcan

tiger
11-04-2006, 22:50
hmm tmm anladım saol. artık cd'den çalanla benim çaldığım tutmaya başladı:)

Ouint
01-07-2007, 21:59
Merhaba Arkadaslar,

Yaklasik 1 senedir klasik gitar caliyorum, simdiye kadar arpejler üzerinde durduk,teori olarakta besliler dairesine kadar geldik kursta. Hocamizin da bize dedigi gibi haftada iki saat kurs ile klasik gitarist olunmuyor, su anda eslik gitaristligi yaptigimiz. Ama ben klasik gitara yönelmek istiyorum, bu yüzden klasik gitar disiplininde en önemli seylerden biri olan "cok iyi nota okumak" kavrami maalesef bende cok eksik durumda. Bana bu konuda uzmanlasmis hocalarimdan , abilerimden tavsiyede bulunmalarini rica ediyorum, hangi kitaplardan faydalanbilirim, ve nasil bir calisma plani uygulamaliyim.

Tesekkur ederim,

Umut

ÖzgürSaglam
01-07-2007, 22:12
Bunun için iki yol deneye bilirsin gitar ile birlikte veya gitarsız,
Gitar ile birlikte yapacağınız iş belli sizin seviyenizden daha düşük seviyelerdeki yada etütleri deşifre yapacaksınız. Böylece kısa sürede göreceksinizki belli bir yere gelmişsiniz. Bu iş başlangıçta zor olacaktır ama sonra çok zevkli olacaktır başlarken biraz öncede yazdığım gibi biraz kolay eser-etütlerden başlamak işi kolaylaştırır.

Diğer yol ise bona ve sofejdir, bu çalışmalarda kuşkusuz nota okumanıza çok yardımcı olacaktır. Bona ve solfej için başlangıç kitapları var ama siz şunuda deniye bilirsiniz. Çalıştığınız parça ne ise onun ezgisini bona ve solfej yaparak bu işi hızlandıra bilirsiniz. Buda çok işe yarıyacaktır. Böylece çalacağınız eserin notalarını çalmaya başlamadan önce tanırsınız. Belli bir süre sonra bunları bir anda yaptığınızı göreceksiniz.

Yazımda kısa süre - belli süre gibi şeyler yazdığımın farkındayım kendinizden çok kısa zamanda da çok şey beklemeyin bu sefer morel bozacaktır bu beklenti. Kendinize zaman verin mutlaka olacaktır. Kolay gelsin

Ouint
01-08-2007, 01:09
cok tesekkur ederim sevgili özgür, tavsiyelerini dikkate alacagim, önümde daha cok uzun yollarin oldugunun farkindayim , ama bu yolu olabildigince katetmeye calisacagim.

Allemande
01-11-2007, 21:36
Özgür beye gönülden katılıyor ve size ''Bona'' ve ''lavigniac solfeges 1A'' ile başlamanızı öneriyorum.Bunları takiben Fernand Sontaine'in solfej kitabı da oldukça etkilidir.
Mutlaka metronom kullanınız.
Selamlar

Ouint
01-11-2007, 22:45
Tavsiyeniz için cok teşekkur ederim sevgili Alpersavaskul:)

gariphicaz
01-28-2007, 22:41
sevgili Özgür SAGLAM kısa bı gıtar egıtımınden sonra gıtar calmaya basladım.ancak kısa ve pek de dogru olmayan dersler sayesınde(!) ne yazıkkı ne nota okuyabılıorum ne de batı klasiği olan parcaları calabiliyorum.ama 5 yıl gıbı bı suredır aktıf sekılde calısıyorum.klasik gitarla piyasa sarkılar calmakdan cok yukarıda bahsettigim parcaları calmak istıorum.ne yapmalıyım ve nereden baslamalıyım.(ayrıca etrafımda bana bu konuda kımse yardımcı olamayacagını söyluyor.cünki etrafımda bu egitimi verebilecek kimse yok) ??? tesekkürler

MOSAD
01-28-2007, 23:12
Bende henüz çok yeniyim fakat kendimce kısa kısa nota bilgileri hakkında bir şeyler hazırladım. Ne kadar doğru anlatmışımdır bilemem ama hiç bilmeyen biri için bir ön fikir oluşturacağı fikrindeyim.
http://etutmuzik.blogcu.com

ÖzgürSaglam
01-29-2007, 00:10
Selamlar gariphicaz, şöyle düşünün bundan 40 sene önce yaşadığınızı, hiç bir şeyinizin, hiç bir kişinin ülkede gitar çalmadığını ve internetinde dolayısıyla hayal ürünü olduğunu, şimdi düşündüğünüzde ne kadar şanslıyız aslında değil mi?

İstek bitmediği sürece herşeyi yapabilirsiniz önemli olan isteği bitirmeyin. Bunun için zaman buldukça siteyi takip edebilirsiniz, çok kaynak var, bunları bu siteden öğrenebilir ve sonra onları int. yolu ile yaşadığınız yere getirtebilirsiniz.

Eskiden biz bir video izlediğimiz zaman haftalarca onu unutamazdık. Şimdi ise girin internete istediğinizi izleyin. İnanın bana yukarıda yazılanlardan sonra, şimdi tekrar düşününce, belkide şimdi çok zengin olduğumuzu hissede biliriz. Özel bir isteğiniz olursa uygun başlık altında paylaşabilirsiniz. Sevgiyle

gariphicaz
01-29-2007, 04:55
hocam paylaşımınız için teşekür ederim.bende dediğiniz gibi internet yoluyla ve sitedeki paylaşımlarla kendimi geliştirebilirim heralde.her ne kadar bona solfej ve nota üzerine bir eğitim almasamda bi şekilde başlicam artık.saygilar..

JasonBecker
05-19-2007, 09:27
sayın özgürsağlam ın da dediği gibi, bir eseri ana melodisini solfej ederek çalışırsak, daha sonra zorlanmadan melodiyi diğerlerine nazaran daha belli ederek çalarız. olması gereken de budur, çünkü gitar küçük bir orkestradır ve solo her zaman daha net ve ön planda olmalıdır. deşifre konusuna gelince gerçekten deşifre herkesin yapması gereken bir çalışma, benim günlük çalışmamın en zevkli saatleri deşifre saatleridir. her gitaristte olması şart olan şey, hızlı deşifre.. bunlara değinilmesi çok güzel gerçekten , ben de görüşlerimi belirtmek istedim, saygılar..

Demsey
07-11-2007, 13:19
eğer diyez veya bemol porte başına konulmuş ise parça içinde hangi notaya tekabul ediyorsa parçanın bitimine kadar o nota bemol veya diyez olarak çalınır parçanın içerisinde (yani notanın yanında) belirtilmişse sadece orada bemol veya diyez olarak çalınır.

Demsey
07-11-2007, 13:20
eğer diyez veya bemol porte başına konulmuş ise parça içinde hangi notaya tekabul ediyorsa parçanın bitimine kadar o nota bemol veya diyez olarak çalınır parçanın içerisinde (yani notanın yanında) belirtilmişse sadece orada bemol veya diyez olarak çalınır.

Demsey

Demsey