PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : B.Küçükay Eskişehir Konseri

ÖzgürSaglam
03-12-2005, 23:34
10 Mart 05 Perşembe günü öğrencilerimin de isteğiyle cuma günü Eskişehir’ e, Bekir Küçükay’ ın konserini dinlemeye gittik. Orkestra, bildiğiniz gibi Eskişehir BELEDİYE Senfoni Orkestrası, Şef Ender Sakpınar, orkestrayı ve şefin yapmış olduğu müziği ilk kez dinledim. Yalnız şunu rahatlıkla söyleye bilirim ki yeni kurulmuş bir orkestra olmasına rağmen yapılan müzik beni çok etkiledi özellikle şefle uyumları, şefin işaretlerini hızlı bir şekilde algılayıp müziğe dönüştürme çabaları ve çıkan ürün, etkileyiciydi.

Konserin ilk yarısında Nino ROTA’ nın (1911-1979) Bir Aşk Senfonisi yorumlandı.

Nino ROTA: Müzikçi bir ailenin oğlu olan besteci, piyano öğreniminden sonra, Pizetti ve Casella ile kompozisyon çalışmış; sonra da F. Reiner’ den şeflik dersleri almıştır. Toronto ve Bari Konservatuarların da kompozisyon öğretmenliği de yapan Rota, 12 yaşında bestelediği oratoryo ile ilgi çekmiş, ancak ününü film müzikleri ile kazanmıştır. Pek çok opera ve koro eser, üç senfoni, çeşitli çalgılar için konçertoların yanı sıra Castellani, De Flippo, Zampa, Vidor, Clement, Visconti, Monicelli, Zeffirelli, Banderçuk, Coppala gibi ünli yönetmenlerin filmler için müzikler bestelemiştir. On beş prelüde, Bach üzerine varyosyonlar ve piyano eserleri dışında flütü de içeren oda müziği eserleri yazan Rota, eski moda kabul edilmesine karşın, tüm türlerde gösterdiği teknik ustalık ve beceriyle karşıtlarınca bile saygı görmüştür. “Kaynak: Konser programı”

İkinci Bölümde beklenilen eser “Aranjuez” için sahneye Bekir Küçükay çıktı, Bekir hoca ülkemizde en çok orkestralarla çalan bir gitaristtir diye bilirim, özellikle bu eser için. Bütün rahatlığıyla sahneye çıkan Küçükay seyirciyi etkileyen bir performans sergiledi, özellikle ikinci bölümü özgün yorumu ile oradaki dinleyicilere çok güzel anlar yaşattı. Seyirci tekrar tekrar sahneye davet etti ve program dışı iki eser daha çaldı. İki eseri de son derece etkili yorumladı. Konserin son bölümü, kadınlar gününe özel 4 caz parçası ile son buldu. Ertesi gün konser tekrar seyirciyle buluştu.

Konser salonu akustik, sahne genişliği, kulis, çalışma bölümleriyle imrenilecek kadar güzel bir salondu belki de orada konser dinleme fırsatı bulacak olanlar ne demek istediğimi anlayacaklar. Teşekkürler...

ozan1453
10-27-2006, 16:40
Bekir Küçükay ın aranjuez konserini izlemiştim.Çukurova Senfoni orkestrasıyla birlikte çalmıştı.Hayal kırıklığı yaratmıştı bende çok iyi bir performans göstermemişti..kaçak notalar çaldığını görmüştüm..2. sırada olduğum halde senfonin arkasında kalmıştı gitarın sesi pek bişi duyamamıştım.. içimden biraz daha güçlü vursana şu tellere diye geçimiştim..üzülmüştüm..belki çok iyi bir gitarist olabilir ama bu parça için iyi olduğunu söylemek güç..

ahmetgitar
12-25-2007, 14:34
belki çok iyi bir gitarist olabilir ama bu parça için iyi olduğunu söylemek güç..
Canlı performanslarda her zaman hatalar yapılabilir.
Çok da kötü çalınabilir bir eser.
Ama hiçbir yorumcu normalde kötü çaldığı bir eseri sahnede yorumlamaz.
Emin ol ki B.Küçükay o eser için iyidir ama o performansı kötü geçmiştir.
Yorumcular başarılı insanlardır bir performansla düzeyi üzerine yorum yapmaktan kaçınmalıyız bence.
Mesela Romance da da hata yapabilir bütyük bir gitarist;'o parça için iyi değildir' mi demeli bunun üzerine?
Bence dememeli.

Sevgilerimle...