PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Açıklamalı Gitar Resitali - İrkin Aktüze - 1964

ÖzgürSaglam
02-04-2007, 23:56
6 Mayıs 1964 çarşamba günü, Saat: 18:00'de, Güzel Sanatlar Akademisi Konferans Salonunda, İrkin AKTÜZE'nin gitar resitali olacaktır. Konsere herkes davetlidir.

Konser Programı

XVI - XVII. Yüzyıl İspanyol Müziği

L. Milan (1500)............................................ Pavan I - II
G. Sanaz (1674)...........................................F olias
M. Fuenllana (1677)......................................Dansla r

XVI. Yüzyıl İtalyan Müziği

.................................................. .............Canzone
.................................................. .............Spagnolette
.................................................. .............Pavaniglia
.................................................. .............İtaliana
.................................................. .............Veneziano

XVII - XVIII. Yüzyıl Fransız Müziği

R. de Visee (1686)......................................Menuet ve Passacaigle
" " " " ".................................................. ...Re minör Süit
XVI. Yüzyıl İngiliz Halk Şarkısı........................Green Sleeves
J.S. Bach (1685 - 1750)...............................Prelüde
.................................................. ............Sarabande I
.................................................. ............Bourree
.................................................. ............Sarabande II
.................................................. ............Courante
F. Sor (1778 - 1839)....................................Menuet

- Ara -

E. Granados (1867 - 1916)...........................İspanyol Dansı
F. Tarrega (1854 - 1909).............................Mazurka ve Tremolo Etüdü
H. Villa-Lobos (1890 - 1959).........................Prelüde
Dört Halk Melodisi.......................................Ame lia'nın Vasiyeti (İspanya)
.................................................. ............Estrellita (Meksika)
.................................................. ............İnka Dansı (Peru)
.................................................. ............Choros (Brezilya)
"Flamenco" Danslar......................................Por Seguiriyas
.................................................. ............Farruca
.................................................. ............Soleares
.................................................. ............Alegrias
.................................................. ............Zapateado
(Düzenleme: İrkin Aktüze)

Gitar: Weissgerber

mary
02-05-2007, 20:23
1964 yazıyor tarih kaçırdığım bi şey mi var anlamadım,bir kaç haftadır pek giremiyorum siteye.

serkanbe
02-07-2007, 11:32
Konser tam olarak nerede, hangi sehirde?
Sanirim Ankara disinda, cunku bahsettiginiz yeri tam anlayamadim.

ÖzgürSaglam
03-03-2007, 00:44
Dostlar bu konser 1964 yılında İstanbul'da gerçekleşmiştir. Şuan sitenin ana sayfasında görülmesinin sebebi, 1964 yılında olmasına ragmen yapılan çalışmanın büyüklüğü açısından bizlere önemli bir yol göstermektedir. Ve değerli bir belgedir. Düşünsenize o dönemi...

mary
03-03-2007, 12:44
:Dbizde tarih mi yanlış diyorduk allaha şükür bi cevap geldi:)

CemGunenc
03-03-2007, 19:59
İrkin Aktüze'nin ellerinden öpüyorum.60 lı 70 li yıllar her zaman ilgimi çekmiştir zaten.

O yılları hayal etmek istiyorum sizlerle

Notalar: Nota yok fotokopi makinası yok insanlar yurt dışından bir gitar notası buldukları zaman hemen elle yazıp onun kopyasını alıyorlar kendilerine bu arada nota kağıdıda yok porteleri cetvelle çiziyorlar.

Kayıtlar: Plak yok 90lardan anlatmak istiyorum trt2de akşam 8 e doğru ufak bir gitar videosu olduğu zaman hemen gitaristler birbirleri ararlardı "Çabuk Trt2 yi aç asturias çalıyo" "Çabuk trt4 ü aç Julian Bream belgeseli var" bir konser olduğu zaman beta kasetlere kayd edilir o kasetler elden ele gezer haftalarca konuşulur.Cumartesi pazar günleri; cumartesi sabah 9da, pazar saat 10da,trt3 radyoda gitar programları vardı o programlar kasetlere çekilir o kasetler büyük bir özenle arşivlenir.

Ülke karışık : Şimdi hiç hissetmiyoruz ama 70lerde ülkemiz allak bullak olmuş her tarafta bombalar patlıyor evler aranıyor kitaplar toplanıyor yakılıyor kitap okuyanlar hapislere atılıyor işkenceler yapılıyo herkes ya sağcı yada solcu olmak zorunda tarafsız olanı rahat bırakmıyorlar Özgürlük kelimesi korkudan ağıza alınmıyor aydınlar çok zor şartlar altında.

Gitaristlerin kafasında soru işaretleri var:Bir çok teknik hakkında gitaristlerin kafaları karışık bir röportajda tremolo tekniğini apoyando olarak im parmaklarıyla
çalışan birini okumuştum.Düşünsenize nasıl bir azimdir amacına ulaşmak için zoru kolaya yanlışı doğruya dönüştürmiş bu insanlar bunu başarmak için ne kadar saf bir yüreklilik gerekir.

Memlekette gitar yok gitar olsa tel yok.İnsanlar hapse girmeyi göze alıyorlar o aletleri getirebilmek için konserlerde doğru dürüst mikrofon kullanılmıyor kullanılsa ne olurki akustikli konser salonu yok zaten yurt dışından elektronik eşyaların girişi öyle kolay değil ciddi gümrük sorunları var.

95lerde 45 günde bir Crr ye gitarist geldiğini hatırlıyorum şimdiki gibi baba gitaristlerde değil.Günümüzdeki trafiğe bakıyorsunuz David Russell,Barrueco aynı hafta konser için Türkiyede olabiliyor.

İnternet deseniz evlere şenlik 56k modem var web sitesi,forum, portal mantığı oturmamış.Julian bream in bir resmini görebilmek için 45 dakika açık tutmuştum makinamı radyodan çekme kasetleri vardı ama hiç resmini görmemiştim nasıl gitarı tutuyor inanılmaz merak ediyordum.

Dikkat ettiyseniz 60 70ler dedim ama genelde 90lardayım çünkü en kötü gördüklerim o zamanlardı.Kısacası Türkiyenin ilk jenerasyon gitaristleri ve bunların öğrencilerine karşı çok hoşgörülü ve anlayışlı olmalıyız diye düşünüyorum onlar bu camiyada kurallara göre şartlara göre oynayamadılar
hep yanlarında imkansızlıklar, saçmalıklar, yanlışlıklar ve zorlu Türkiye şartları vardı.Misal David Rusell Barrios albümü için Paraguayda 3 ay alan araştırması yapabiliyor yada başka bir yorumcu bir eser için uçağa atlayıp bestecini yanına eser hakkında fikir almaya gidebiliyor.Bizim bu imkanlarımız hiç olmadı .Tüm bunlara rağmen büyük fedakarlıkla bugüne gelinmesi için gereken köprü görevini başarı ile tamamladılar.Bu yüzden bize düşen sadece ayağa kalkıp onları alkışlamakdır diye düşünüyorum.