PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk Yapımı Gitarlar Hakkında Düşünceleriniz

ahmetgitar
02-20-2007, 23:23
Son zamanlarda bir çok Türk gitar yapımcısının gitarını çaldım,inanılmaz duygulandım.Muhteşem gitarlar ortaya çıkartmışlar.Benim gitarım oldukça iyi bir konser gitarı olmasına rağmen adeta benimkiyle yarışabilecek bir kaç gitar gördüm.

Hem yurt dışına döviz gitmemesi,hem yapımcıları teşvik hem de bu kalitede gitarları yarıya yakın fiyatlara alabilmek oldukça önemli.

Siz Türk yapımı gitarlar hakkında ne düşünüyorsunuz,tecrübeleriniz neler?

Not:Forumdaki ilk başlığım umarım yanlış bir yere açmamışımdır konuyu,yanlışsa yöneticilerden ricam taşıyabilirler.

Saygılarımla.

sailor
02-21-2007, 10:19
Selamlar...
Aslında açtığınız konu zamanlama olarak harika.Çünkü şu anda Ankara'da gerçekleştirilen 2. Ankara Klasik Gitar buluşmasında yerli gitarların tanıtıldığı bir gitar fuarı var.İmkanı olan herkesin gidip incelemesini tavsiye ederim.
Dediğiniz gibi çok kaliteli gitar yapımcıları var.Ben ismen bir kaç kişiyi tanıyorum fakat geçtiğimiz aylarda Ankara'da Suat Çağlıyan isimli bir yapımcıyla tanıştım.Ahmet Kanneci dahil bir çok gitarist ve öğrenci bu arkadaşın gitarlarından oldukça memnunlar.Çok fazla inceleme fırsatım olmadı ama dinleyebildiğim kadarıyla çok hoş tınılı ve rahat bir gitardı.Bence yerli yapımcılara şans vermeliyiz.
Saygılar...

Alpersavaskul
02-21-2007, 21:25
Arkadaşlar Sn.İbrahin Kirli'nin değerli hocam Ilgaz Benekay'a yapmış olduğu bir gitarı çalma fırsatım olmuştu gerçekten nefis bir tınısı var.
Buradan ellerine sağlık diyorum kendisine de.
Alper

ahmetgitar
02-21-2007, 21:38
Ünal İçöz ün,İbrahim Kirli nin birkaç gitarını ben de çaldım,bir de Suat var soyadını hatırlamıyorum Ankara da onun da bir gitarını çaldım,enteresanlar bir tane ladin yaptıracağım ama kime karar da veremedim.Hepsi değerli yapımcılar,gurur duydum onlarla.

Luthier
02-22-2007, 12:14
Merhabalar,
Öncelikle buluşmaya katılarak gitarlarımı deneyerek yapıcı eleştiriler yapan ve de teveccühlerini esirgemeyen tüm arkadaşlara yüzbin selam. Ben uzaktayım, gelemem, ODTÜ'lü çocukların da festivallerini şenlendirerek destek olun..
Bir gitar yapımcısı olarak belki de bu forum konusunda fikir beyan etmem doğru olmaz, ama dilin de kemiği yoktur sonuçta:
Türk yapımı gitarlardan uzak durun ki:
1- Paranız yabancılara gitsin,
2- Tüccarlar sırtınızdan aldığınız gitarların gerçek değerinin 2-3 katı para kazansın,
3- Küçük atölyelerde fason olarak sıradan malzemelerle yapılan "büyük marka" gitarları "el yapımı gitar" diyerek avunun,
4- Ülke değiştirdikten sonra değişik iklimler nedeniyle oflayıp puflayan, bazen de çatlayıp patlayan, intonasyonu zıplayan "marka" gitarlarınızı onartmak için "Türk yapımcı" arayın,
5- "Bizden adam olmaz" kompleksinin değirmenine damacanalarla su taşıyın,
6- Zaten "salt" gitar yaparak geçinemeyen, bu nedenle de kendisini hiçbir zaman bu işe tam olarak "adayamayan" biz yapımcılar da 2 arada 1 derede savrulup duralım.
Gitarınız bol olsun

Luthier
02-22-2007, 21:20
Arkadaşlar Sn.İbrahin Kirli'nin değerli hocam Ilgaz Benekay'a yapmış olduğu bir gitarı çalma fırsatım olmuştu gerçekten nefis bir tınısı var.
Buradan ellerine sağlık diyorum kendisine de.
Alper
Sevgili Alpersavaskul,
Teveccühlerin ve kadirşinaslılığın için teşekkür ederim..Ilgaz Hoca'yı menmun etmek çok zor, ama başardıysam ne mutlu bana...

mary
03-16-2007, 21:37
bende utku özkanoğlu hocamdan biliyorum ibrahim kırlı'nın gitarını çok güzel gerçektende;)

erdem08
04-01-2007, 20:42
bende utku özkanoğlu hocamdan biliyorum ibrahim kırlı'nın gitarını çok güzel gerçektende;)
Evet tek tek bütün gitarlara baktım. Bende 27 yaşında ispanya el yapimı bir gitar var. 1980 yılında oldukça yüklü paraya almıştım. Türk ustalarının gitarlarını görünce bu işi bizim ustalarımızında çok iyi yaptığına karar verdim.
Şu an bana asıl işi yaylı sazlar olan ve ilk gitarlarından birini bana yapan Samsunlu Luthier arkadaşım Ahmet AKIN yapımı bir gitar var sesi ve yapımı oldukça hoş bir gitar. Fuarda tanıştığım birkaç Luthier, Samsunlu Arif usta, Kapodokyadan Sinan, İbrahim KIRLI, Ankaradan Ünal İÇÖZ hepsi Türk Gitar yapımı tarihine geçecek ustalar. Yeterki destek olalım.. Değerlerini bilelim.
Geçimleri sadece gitar yapımı olsun bu ustalarımızın...

--Bu arada aklıma gelmişken ustalarımızdan bu forumu takip edenlere bir sorum olacak. Fuarda bir luthier arkadaşımız gitarını tanıtırken maalesef Borçka Ladini kullandım dedi. Bir Artvinli olarak çok alındım önce onu diyeyim. Sorum şu neden Amerikadaki bazı luthierlerce aranan bu ladin (Livane Müzik-İstanbul bir dönem ihraç etmişti ve çok beğenilmişti ama talebi karşılayamamışlardı) bizde aşağılanıyor beğenilmiyor.Teknik olarak bu konuyu anlatabilir misiniz.
Teşekkürler ...

Erdem ÖZDEMİR-ANKARA
www.gitar.sevgisi.com

ahmetgitar
04-01-2007, 22:16
Bence bu olay'gitar yapımcılarını desteklemenin'ötesinde zaten 'aklın yolu'olarak düşünülmelidir? Sıradan bir gitar sırf desteklensin diye alınmamalı,ancak bizim ustaların gitarları zaten desteğin ötesinde kapışılmalıdır,Türk gitaristin Türk yapımcının gitarını çalması gururdur,mutluluktur,özgüvendir.Son yıllarda beni'Türkiye Gitar Buluşmasında'ki gitar fuarında gördüğüm ustaların gitarlarından daha çok hiç bir şey gururlandırmamıştı.Bir de ustaların birbirlerine karşı gösterdikleri dostluk ve sevgi hareketleri vardı ki herkese özellikle de birbirlerini çekemeyen müzisyen camiasına da bir ders olabilecek davranışlardı.
Hepsi saygıyı hak ediyor fazlasıyla,umarım hep böyle devam ederler.Güzel işler yapılsın biz de desteğimizi,alımımızı ve reklamlarını esirgemeyelim.
Saygılarımla.

Luthier
04-03-2007, 15:37
Sevgili Erdem ÖZDEMİR Hocam,
Öncelikle İstanbul'dan selamlar.. Borçka ladininden gitar olmaz diye bir kural yok tabii ki, Engelman ve Sitka ladinden oluyorsa, Borçka'dan da güle oynaya olur..
Yapımcı olarak hiç Borçka ladini kullanmadım, ancak ağacı gözlemleyebildiğim kadarıyla; yapımcılar biraz sert olmasından dolayı bu ladinimizi kullanmaya korkuyor olsalar gerektir..
Biraz da Borçka ladinini dokusunda Avrupa ladini kadar reçine yok gibi geliyor bana.. Bu da ağacın yıllar içinde enstrümanın gelişimine yaptığı katkıyı azaltır bu durumda.
Benim elime "masterclass" kalite bir Borçka geçerse eğer, ben de denerim..
Kullanımın az olması bence bu ağacın Türk müziği enstrümanları yapımında kullanıldığı gibi gitar yapımında kullanılmasının da bir gelenek oluşturamamasındandır muhtemelen.. Zaten gitar yapım tarihinin eti ne budu ne Türkiye'de..
Selamlar

erdem08
04-06-2007, 13:22
Yaptığınız açıklamalara çok teşekkür ediyorum sevgili İbrahim KIRLI ustam..
Ama yinede sizinde dediğiniz gibi denemekte yarar var. Gitarda da kendi ağacımızın özelliklerinin tam anlaşılarak doğru ladin seçimi ile ve doğru kullanımla başarılı olunacağını düşünmekteyim.

Bu arada reklam gibi olmasın Gitar ve diğer enstrüman yapımcılarımız İstanbulda bulunan eski öğrencilerimden İbrahim ÖZBAYRAK ile
iletişim kurabilirlerse aradıkları kalitede borçka ladini temin edebilirler.
Saygılarımla...
Telefon numarası 0212 5568692 Livane Müzik- istanbul

erdem08
04-22-2007, 21:04
Ladin yada sedirden yapılan Gitar kapağı özel akort cihazlarıyla nasıl akortlanıyor .
Cevabınıza şimdiden teşekkürler

JasonBecker
04-23-2007, 06:57
ekrem özkarpattan neden söz edilmiyor, tanıyan yok mu yoksa ? ben önümüzdeki aylarda bi gitar yaptırmayı düşünüyorum ona.

Luthier
04-25-2007, 07:33
Sayın Erdem Özdemir,
Gitarda ses tablası akordunu çok farklı şekilde yapan yapımcılar var.. Geleneksel yapımcılar sadece parmak sırtı ile vurarak yaparlar, modern yapımcılar bu konuda fizik, elektronik ve akustiğin teknik ve laboratuar olanaklarını kullanıyorlar.
Bu konuda farklı görüşler de olmakla birlikte, bana göre en sağlam ve garantili yolun "Chladni Patterns" olarak anılan ve tablanın amprik olarak belirlenen belli frekanslara vereceği mono-duo-trple-quadrople ve multiple rezonans tepkilerine dayalı metodudur.
Ben kişisel olarak strobetuner kullanıyorum ve metodum tablayı nihai olarak sağır tonları en aza indirecek bir frekansa çekmektir. Ayrıca "aktif sırt" tekniğini kullandığım için sırt tablasını da akortluyorum.
Ayrıca büyük ud yapım üstadı Faruk Türünz Bey'den ( www.oudmaster.com ) de bu konuda çok faydalı bilgiler aldığımı burada belirterek kendisini anmalıyım.

Luthier
04-25-2007, 07:40
Sayın Erdem Özdemir,
Gitarda ses tablası akordunu çok farklı şekilde yapan yapımcılar var.. Geleneksel yapımcılar sadece parmak sırtı ile vurarak yaparlar, modern yapımcılar bu konuda fizik, elektronik ve akustiğin teknik ve laboratuar olanaklarını kullanıyorlar.
Bu konuda farklı görüşler de olmakla birlikte, bana göre en sağlam ve garantili yolun "Chladni Patterns" olarak anılan ve tablanın amprik olarak belirlenen belli frekanslara vereceği mono-duo-trple-quadrople ve multiple rezonans tepkilerine dayalı metodudur.
Ben kişisel olarak strobetuner kullanıyorum ve metodum tablayı nihai olarak sağır tonları en aza indirecek bir frekansa çekmektir. Ayrıca "aktif sırt" tekniğini kullandığım için sırt tablasını da akortluyorum.
Ayrıca büyük ud yapım üstadı Faruk Türünz Bey'den ( www.oudmaster.com ) de bu konuda çok faydalı bilgiler aldığımı burada belirterek kendisini anmalıyım.

sailor
12-05-2008, 15:00
Selamlar...

Bir kaç gün önce Arif Türker Gündoğdu tarafından yapılmış olan bir gitara sahip oldum.Ses şiddeti,klavye rahatlığı ve tonuna bayıldım.Avrupadaki bir çok isim yapmış gitarla boy ölçüşebilecek durumda olması hatta bir çoğundan daha iyi olması beni çok mutlu etti.Kendisine sizin huzurunuzda teşekkür ederim.

Saygılar...

ahmetgitar
12-05-2008, 19:26
Selamlar...

Bir kaç gün önce Arif Türker Gündoğdu tarafından yapılmış olan bir gitara sahip oldum.Ses şiddeti,klavye rahatlığı ve tonuna bayıldım.Avrupadaki bir çok isim yapmış gitarla boy ölçüşebilecek durumda olması hatta bir çoğundan daha iyi olması beni çok mutlu etti.Kendisine sizin huzurunuzda teşekkür ederim.

Saygılar...

Hayırlı olsun Sailor, ben de çok beğenirim Arif Türker Gündoğdu gitarlarını. Bu ustaların ülkemizden çıkıyor olması ekolleşmemize büyük etki olacak zaman içerisinde. Eksikleri yok fazlaları var.

Alpersavaskul
12-05-2008, 19:46
Ömer AKAR yapımı gitarlar da son derece iyi ses rengi ve volümüne sahiptir arkadaşlar..
Selamlar

mavinehir
12-05-2008, 20:58
peki arkadaşlar bu gitarların fiyatları nedir acaba.ben bir gitar arayışı içindeyim.yerli gitar benim kafamdaki fiyatla örtüşürse neden olmasın.

Alpersavaskul
12-11-2008, 17:36
bütçen ne kadar ? nasıl bir gitar edinmeyi düşünüyorsun ?

mavinehir
12-13-2008, 16:15
valla manuel rodrigezin model-b sini almaya niyetim vardı.fiyat biraz çıkmış durumda yani 1400 ytl filan olması lazım.bu civarda olacak zaten.

Alpersavaskul
12-20-2008, 22:47
http://brazilianguitar.net/index.php?showtopic=312

fotos violao da fotoğrafları görebilirsiniz.
Altta da bazı luthier'lere ait linkler var.
isterseniz irtibata geçip sipariş verebilirsiniz.
Özellikle thomas humprey'i öneririm..bütçeniz izin veriyorsa...

ahmetgitar
12-21-2008, 00:23
Humphrey 2008'in başında vefat etti.

Zaten MaviNehir arkadaşımız 1400YTL gibi bir bütçeden bahsetmiş,
bağlantıdaki gitarlar birçok profesyonel gitaristin bile zor ulaşacağı gitarlar. Mesela bağlantıdaki gitarlardan biri de benim uzun zamandan beri hayalim olan Friederich. Şimdiye kadar bulduğum en ucuzu 30.000 dolardı. Bakalım-biriktiriyorum.

Sevgili MaviNehir'e acele etmemesini, Türk gitar yapımcılarıyla rahatça bağlantı kurup aklındaki tüm soruları sormasını isterim. Bu ustaların bir çoğunu tanıyorum ve fazlasıyla sabırla yardımcı olabileceklerine inanıyorum.

Heyecanlı ve gövdede acılı ufak bir sızı veren bir süreçtir gitar alma süreci. İlk gitarım 50 dolara alınmış(annem tarafından) ve 3. el bir gitardı. Şimdi ise... herneyse.

Bu heyecanlı süreçte MaviNehir ve diğer herkese sabır ve kolaylık diliyorum...

mavinehir
12-21-2008, 05:57
http://brazilianguitar.net/index.php?showtopic=312

fotos violao da fotoğrafları görebilirsiniz.
Altta da bazı luthier'lere ait linkler var.
isterseniz irtibata geçip sipariş verebilirsiniz.
Özellikle thomas humprey'i öneririm..bütçeniz izin veriyorsa...

alper teşekkürler önerin için.des aldığım hocamla da görüşüp yardımcı olmasını isteyeceğim.

mavinehir
12-21-2008, 06:09
Humphrey 2008'in başında vefat etti.

Zaten MaviNehir arkadaşımız 1400YTL gibi bir bütçeden bahsetmiş,
bağlantıdaki gitarlar birçok profesyonel gitaristin bile zor ulaşacağı gitarlar. Mesela bağlantıdaki gitarlardan biri de benim uzun zamandan beri hayalim olan Friederich. Şimdiye kadar bulduğum en ucuzu 30.000 dolardı. Bakalım-biriktiriyorum.

Sevgili MaviNehir'e acele etmemesini, Türk gitar yapımcılarıyla rahatça bağlantı kurup aklındaki tüm soruları sormasını isterim. Bu ustaların bir çoğunu tanıyorum ve fazlasıyla sabırla yardımcı olabileceklerine inanıyorum.

Heyecanlı ve gövdede acılı ufak bir sızı veren bir süreçtir gitar alma süreci. İlk gitarım 50 dolara alınmış(annem tarafından) ve 3. el bir gitardı. Şimdi ise... herneyse.

Bu heyecanlı süreçte MaviNehir ve diğer herkese sabır ve kolaylık diliyorum...

ahmetgitar gerçektende gitar almak zor bir iş.dükkana giriyorsun bir bakıyorsun sıralanmış bir sürü sanat eseri.ve senin elindeyken oluşacak içsel enerjiyle yapacağın müzik nasıldır hepimiz biliyoruz.bekleyeceğim biraz daha ve almasamda şu anda ona kavuşma özlemi bile beni çok mutlu ediyor.

iyi dileklerin için teşekkür ediyorum.

eleman
12-21-2008, 12:31
Çok haklısın Mavinehir. Gerçekten çok sancılı bir süreç bu gitar alma süreci, ben de aylardır bakınıyorum ancak elimde hiçbirşey yok, özellikle Ankara'da olunca daha da bir zor oluyor.