PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KÜRESEL ISINMA ve birkaç öneri!

ahmetgitar
08-11-2007, 21:32
Sera gazı kullanılmaması sonucunda ülkeler ekonomisinin yüzde10 u dolayında zarara uğrayacaktı bundan dolayı Türkiye de dahil azınlıktaki birkaç ülke Kyoto protokolünü imzalamadı,dolayısıya hiçbir ülke sera gazında azaltmaya şu an için gitmiş değil.
Ancak görülüyor ki yüzde10 GSMH azalmaması için daha çok zararla baş etmek zorunda kalacağız dünyalılar olarak.
Bir kaç örnek vereyim,İngiltere de geçen haftalarda çok büyük sel oldu ve sonuç milyarlarca dolar zarar,kuraklık sebebiyle Türkiye nin tarım zararı şu an için 5milyar YTL, yani az bir hesaplar alt üst olmasın diye çok daha büyük zararlar göreceğiz hepberaber.
Benim kısa vadede bir kaç adım önerim var,
*Dizel motorlu araçlar otomobillerde tamamen kaldırılsın.
*Düşük enerjili floresan ampüller dışında ampül kullanılmasın.
*Özel kullanımlar için tasarlanmış arazi araçları dışında 1800(ki bu bile çok fazla) cm3 motor büyüklüğünün üzerinde otomobil üretilmesin,yüksek motorlu araçlar da (arazi aracı vb.) sadece özel izinle şehir içine girebilsin.
*Acil bir şekilde eğitim kurumlarında Küresel Isınma ile ilgili ciddi dersler konulsun ve hayatı daha ekonomik yaşamak üzerine ders anlatımları yapılsın.
*Toplu taşıma araçları temiz, ekonomik ve güvenli hale getirilsin ve özendirilsin.
*Rüzgar ve geri dönüşümlü enerji kullanımı arttırılsın,araştırmalar yapılsın.
*Plastik bardak şişe vb gereçlerin üretimi durdurulsun,depozitolu şişeler ve karton bardak üretimi yaygınlaşsın ve kullanımı özendirilsin.
Sevgili dostlarım, bunlar ilk aklıma gelen fikirler,bu önerilerimden birçoğunu kimseden beklemeden hemen bireysel olarak yapabiliriz.

Mutlu,temiz ve yaşanacak bir dünyanın hep var olması dileğimle.

ahmetgitar
08-11-2007, 21:39
Arkadaşlar,
lütfen siz de aklınıza gelen önerileri yazın, çünkü bu konu çok önemli,tüm dünya kültürleri,sanatı,dünya tarihi ve insanlığın önündeki en önemli konu budur,özellikle sanat insanlarının yani sizlerin konuya bakışı ve farklı önerileri benim için ayrı bir merak konusu.

Sevgilerimle.

MOSAD
08-11-2007, 23:37
Çok güzel bir konuya değinmişsin Ahmet. Hepimiz bu konuda duyarlı olmak zorundayız. Çocuklarımızı, bizden sonraki nesilleri kötü bir dünya bekliyor ve bunun için herkes elinde geleni yapmalı.

Benim aklıma gelen ve bu işte uzman kişilerinde söylediği bir kaç madde yazıyorum;
- Elektronik eşyaları bekleme konumunda bırakmayalım (tv, pc..vs)
- Dişlerimizi fırçalarken, bulaşıklarımızı yıkarken, traş olurken..vs suyu sürekli açık bırakmamalıyız.
- Hortumla sürekli bahçe sulama, dakikalarca araba yıkamak gibi şeyleri yapmamalıyız.
- Toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız ve kısa mesafelere tembellik edip araçlarımızla değil yürüyerek gitmeliyiz.
- Şişe ve cam ürünleri kullanmalıyız.

Şu anda aklıma bunlar geldi. Kesinlikle hepimizin duyarlı olması gereken bir konu.

mary
08-17-2007, 07:35
Arkadaşlar bende küresel ısınmanın sonuçlarından bahsetmek istiyorum biraz.

Sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar, kuraklıkve bunların sebep olacağı hastalıklar yüzünden milyonlarca insan ölecek.
Dünyadaki pek çok canlı türü yok olacak.
Bitki örtüsü azalacak.
Dünyanın büyük bölümü çöl olacak.
Küresel ısınmanın getireceği sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklık özellikle yoksulları çaresiz bırakacak.
Deniz seviyesi yükselecek, birçok ülkenin deniz seviyesindeki bölümleri sular altında kalacak.
Fırtınalar, Pasifik bölgelerinde görülen doğa olayları, Muson yağmurları sayısı giderek artacak.Eğer bunların olmasını istemiyorsak dikkat edelim bireysel olarak yapabileceklerimizi yapalım.Arkadaşlar yukarda bahsetmiş ama bende birkaç şey eklemek istiyorum.

Evlerdeki 2. televizyonları teke indirmeliyiz. Klimaların filtrelerini 3 ayda bir değiştirmeliyiz. Kirlenen filtreler hava akışını yavaşlatacağından cihaz daha fazla enerji harcayacaktır.
İşyerinize veya evinize alacağınız yeni ekipmanların mutlaka enerji tasarrufu fazla olanlarını tercih edin.
Su kullanımındaki savurganlık, hem enerji tüketimini, hem de su tüketimini artırmaktadır. Örneğin, diş temizliğinde ve traş olurken musluklar mutlaka kapatılmalıdır.
Tuvaletlerin sifonları, sızıntılara karşı gözden geçirilmelidir.
Aracınızı hortumla değil de kova su ile yıkayın.
Evinizde ve işyerinizde, kullanmadığınız zamanlarda, TV, radyo, bilgisayar gibi elektronik cihazların fişlerini çekin.
Yaz aylarında evinizin güneş alan penceresine beyaz perde takın ve gün boyu kapalı tutun.
Ağaç dikin. Her ağaç atmosferden önemli ölçüde sera gazı (CO2) emer.
Yakın mesafelere yürüyün. Uzun mesafeler için metro ve tramvayı tercih edin.

karis
10-28-2007, 23:56
Kuresel isinmanin "arkasında" diger teknolojilerin gelismesini engelleyen petrol sirketleri bulunmaktadır kanimca... Bugun tek bir cozum gercek cozumdur; o da bu sirketlerin dunya bilimsel gelisimi ve politikaları uzerindeki baskilarinin kalkarak nukleer enerjiye gecilmesidir. Nukleer enerjinin "kirli" olduguyla ilgili iddialar Birlesik Devletler ve Kanada'daki (Greenpeace) bazi gucler tarafindan ortaya atilan bir martavaldir bence. Cunku bugun petrol yakimi, nukleer enerjinin binlerce kati kirlilik olusturmaktadir. Cin'de onlarca nukleer santral vardir; ama dunyanin sonunu petrol ve sonucu olan kuresel isinma getirmektedir; nukleer enerji degil... Ve fizikle ilgilenen herkes nukleer santrallerde, Cernobil gibi facialarin olmasini engelleyecek yeni teknolojilerin coktan gelistigini bilir (bkz. cakiltas modullu nukleer yakıtlar)... ABD universitelerinde soguk fuzyon ve anti-madde yakıtlarla ilgili sayisiz deney yapılmaktadır (bkz. internet, ABD'deki saygın universitelerin siteleri, belgeseller)

ABD Irak'ta kaybetti deniyor... Hayir Irak meclisinden gecirdigi yasalarla petrol gelirlerinin yuzde bilmem kacini cebine indiriyor... Geri kalan hersey, savas, patlamalar, saldirilar, intihar saldirilari hepsi fasa fiso, ayrinti... Bunlar da ABD, Rusya belki de İsvec gibi ulkelerin sanirim silah satmasina yariyor...

Nukleer enerji neden yayginlastirilmiyor? Bir nedeni, nukleer bomba yaparlar korkusu; diger nedeni de ulkelerin bagimliligi ortadan kalkacak...

Ben kuresel isinmanin tek sorumlusu olan petrol sirketleri para kazanmaya devam ederken, o kazandiklari paralarla Burj el Arab'larda tatil yaparken, tek bir onlem bile almayacagim... Tek bir onlem bile... Dunya'nin 100 milyar insani besleyecek kaynaga sahip oldugu tahmin edilirken, 6 milyarın klimasını daha az calistirmasina gonlum razi gelmeyecek...

Not: Kyoto protokolü'nü biraz inceleyen herkes, bunun bir, cevre kirliliginden para kazanma anlasmasi oldugunu gorecektir... Lutfen biraz ayrintili olarak bakin bu anlasmanin ne olduguna... Bu is o kadar aci vericidir ki, bu Kyoto anlasmasini gittigim bir seminerde anlatan ekonomist gururla Kyoto'nun otesinde olacaklari bir ekonomist, bir uzman gururuyla soyle dile getirmisti:

Evet şimdi de size havanin nasil satilacagi ile ilgili yeni gelistirilen denklemleri anlatacagim... Once su soruyla baslayalim: Hava kimindir?........

Zaten basindan beri zor dayandigim semineri burada terk ettim... Ama devamini tahmin etmek zor degil... Birseyler yapmazsak ileride olacakları da....

Saygilar & Sevgiler...