PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gitarda Ses şiddeti Kontrolü

bacher
10-19-2007, 19:01
Merhaba arkadaşlar, müzikteki en önemli noktalardan biri de hepimizin bildiği gibi sesin şiddeti üzerindeki kontrolümüzdür. Mesela bir sesin şiddetinin başka bir sesin şiddetine oranını algılayabilmek ve de bunu gitarda sağ elimizle uygulayabilmek mümkün müdür. Bu yetiyi geliştirebileceğimiz kitap, program, teknik var mıdır? Eğer yoksa önerebileceğiniz başka yollar mevcut mudur?

karis
10-19-2007, 19:35
Buna bir ornek soyle verilebilir... Ornegin Lagrima calarken ince mi telinde calinan notaların daha yuksek volumlu olması için a parmagiyla apayando uygulamak... Flamenko icrasında ozellikle bu konu karsimiza cikar... P parmagi apayando vururken arpej yapan diger parmaklar tirandodur... Bazen cifte apayando bile olabilmektedir... Bunlar klasik gitara uyarlanarak gerektigi durumlarda uygulanabilir diye dusunmekteyim... Klasik gitarda en onemli iki konu sudur (tellerden cikan sesin volumu ve tellerin tınlama süreleri) ozellikle ikinci soyledigim icin, 15 yıldır gitar caliyorum, sistematik bir yaklasim gormedim... Her gitaristin kendi numarası var :) Benim de var... Volume ve tel susturma konularında sistematik yaklasimdan haberdar olan varsa ve soyleyebilirse cok sevinirim...

bacher
10-19-2007, 20:01
cevap için teşekkürler aslında benim tam olarak söz ettiğim bu değildi. Mesela bir akor basıyoruz ve bu akardo alt üç teli çekmemiz gerekio ama aslında esas melodi si telinde bizim de bu notayı diğerlerinden daha cok on plana cıkarmamız lazım, o yüzden m'yi daha sert vurmamız ya da digerlerini daha yavas vurmamız gerekio. sorun su ki bu bir sürü parcada karsımızda(ozellikle barok) bu yetenegimizi gelistirebilmemiz icin herhangi bir kaynak var mı onu merak ediyorum, yoksa yapabilirsek zaten p'yi kullanırız ama iste her zaman mümkün olmuyo, tesekkürler

nezihi gulec
12-04-2007, 13:19
Bu konu da ne yazikki metod bulunmamaktadir. Eser uzerinde calistikca zaman icinde hic farrketmeden kazandiginizi goreceksiniz.
Bol bol dinleyerek ve sesleri tekrar tekrar dusunerek ,iyi yorumculari bilincli olarak izleyerek ( ozellikle calisilan eserlerde) zaman icinde kazanilan ozellik haline geliyor.
Tabi ki iyi bir ogretmeniniz varsa sanslisiniz.Aynen turk muzigindeki araliklarin
farkliliginin yarattigi ses ozelliklerinin usta cirak iliskisinde oldugu gibi.
Selamlar

ahmetgitar
12-04-2007, 17:15
Mesela Villa-Lobos un Etüd 1 ini alın,
sırasıyla aşırı abartarak bir parmağaı aşırı güçlü,hemen arkasındakini aşırı güçsüz çalın, bir çok güçlü bir çok güçsüz; birkaç kez tekrar ettikten sonra tam tersiyle yeniden yapın.
Her bir parmak için nüans değiştirmelerini çok kolay yapmaya başladığınızı göreceksiniz.

Sevgilerimle...

sologitar
12-04-2007, 23:33
Leo Brouwer - 20 Estudios No.1 bu etüdü çalışmam epey işime yaradı diyebilirim. Bu konuda bende sıklıkla kafa yoruyorum çok önemli bir teknik ayrıntı olduğunu düşünüyorum iyi gitarist olmanın özelliklerinden bir tanesi.

guitarcagatay
12-06-2007, 17:04
Brouwer'in ilk etüdü de güzeldir. Ama parmaklardaki kuvvet değişimleri arpejlerde ve aynı anda giden birden fazla partinin çalımında en güzel olur.

Arpej yaparken Ahmet'in de dediği gibi her ayrı parmağı oynatmak en güzelidir. Lobos'un ilk edütü bunun için çok güzel bir çalışma. Ama sadece bir arpej kalıbına bağlı kalmamak her durum için bunu iyileştirmeye daha da yardımcı olur.

Birden fazla partiden kastım da barok müzik gibi şeyler. Aynı anda farklı melodilerin gittiği eserleri nüansları abartarak çalarsan çok harika olur. Bunun kolay bir alıştırması için Bach'ın BWV996 birinci lavta süitinden Allemande isimli bölümü çalışırsan ilk olarak epey faydası dokunacaktır. Ondan sonra da Prelude'ye bakarsın. Sonra da tüm süiti bitirirsin, babalar gibi olur =)))

Kolay gelsin diyeyim =)))