Orijinalini görmek için tıklayınız : Gitarda Neden özellikle ''re'' teli kopar?
Arkadaşlar benim bunu şimdiye kadar araştırmamış olmam hata belki ama bu sitede bileniniz var mı?
Neden gitarda özellikle ''re'' teli kopar?
Gitarıma telleri takarken sararak takarım telleri kesmem ki koptuğu zaman teli açıp payından tekrar takabileyim diye..
En son tellerimi 1 ay önce değiştirmiştim sanırım fakat sadece ''re'' teli 3. kez kopuyor ve artık telde payda kalmadı:)
Neden 6 telden özellikle 4.sü?
Valla bende bu konuda herhangi bir araştırma yapmadım ama mantığımı kullanarak cevap verecek olursam, metal teller paslandıkça sadece ses rezonansı azalmaz aynı zamanda dayanıklılığı da azalır, misina tellerde böyle bi sorun yoktur. Neden re teli sorusuna gelince, mettal teller arasında en ince olanı re teli olduğu içindir büyük ihtimalle.:D
beneklihoroz
10-30-2007, 17:48
Gitarımın teli sadece gitarda problem olduğu sürece koptu şimdiye kadar. Teli bağladığım yerde hafif pürüzler vardı, onlarıda 1000 ve 2000 lik zımprayla zımparalayınca sorunum halloldu. Telleri çok kötüyse kopar birde. Dadario j 45 kullanıyorum tavsiye ederim.
Allemande
10-30-2007, 18:13
telin nereden koptuğuna bir bakıver lütfen.Eşik ve köprüde gövdeye değen yerlerdeki ufacık pürüzler bile kopartmaya yeter ..
savarez 520R diyorum
Dadario ya da Hannabach... Gitarda pürüz yokken koparsa ben de kafami kopartirim :)
birim uzunluk basına düşen kuvvet artarsa telin kopma olasılıgı da artar. tellerin ambalajlarında bir yerde bu bilgilerin yazıyor olması lazım. ben inceledim kalınlık arttıkca kuvvet azalıyor ayrıca re teline 7 kglik ortalama bir kuvvet bindigini de biliyorum. biri seni 1 ay boyunca bu kuvvetle cekse sen de koparsın degistirilmek istersin. o zavallı tellerin toplam 30 kg tasıdıgını dusununce niye bu enstrumanın bu kadar nankör oldugunu anlayabiliyorum.
Arkadaşlar ben zaten yıllardır DADDARİO EJ45 kullanıyorum...
Akord yaparken fazla geriyo olmayasın 1 ayda 3. kez kopuyo demişsin:D
Allemande
11-01-2007, 23:18
su zımparası ile eşiklerin üzerinden geçile :)
ahmetgitar
11-02-2007, 02:46
Zımparalık işe pek benzemiyor.
Metal zaten zımpara görevi görür tel sarımında, eşikten kopmalar ancak 1 teli kopartabilir bu da yeni gitarlarda olur.
Yine de Alper Savaşkul un dediği gibi bir zımpara yapın ama dediğim gibi Zımparalık durum yok bence.
Aynı tel kopuyorsa 3.kez o zaman tel de sorun olabilir.
Sanıyorum aynı tel çünkü "pay bırakıp kopunca yeniden sarıyorum" demişsin.
Her marka telde hatalar olabilir.
Karis 2 tel söyleyip bunlarda hata olmaz demiş ama ben her ne kadar Svarez j540 kullanıcısı olsam da
toplam 3 kez 1. tellerinde koma olan paketler edindim.
Eskiden kullandığım Daddario telde bir kez normal takma sırasında standart gerginliğe henüz gelmedentel koparak çok kötü elimi yaralamıştı.
Yurt dışından yeni bir gitar almıştım ki Hannabach tel takar takmaz aşırı koma yapmıştı-ki ben bunu gitardan sanmış ve 1 gün boyunca büyük şok yaşamıştım.
Bu anlattıklarımdan özetle derim ki;
o telde bir fabrika hatası var.
Pay kalmış olsa da gidip başka bir tel bulun takın,bir daha da sorun yaşamayın.
Sevgi ve saygılarımla...
Ahmet bey;
Sunu da göz önüne alalım... Re telleri en ince metal kaplamaya sahip olanlar... No-name, markasız olanlarında, bu tel esaslı eserlerde zorlandiginda, dandik bir sekilde sarilmis olan metal tabaka gitarın perdeleri uzerinde hemen yırtılıyor... Ucuz mal alacak kadar zengin degilim lafini takip edip, maliyet-etkinligi analizi yaparak herkese 15-20 dolar verip aylarca gidecek tel almalarını tavsiye ederim...
Baris Akalin
Bir ek daha yapmam gerekiyor... Bundan 10 sene once acemiyken, telleri takar takmaz yavas bir hızla ama "durmadan" telleri gererdim... Bu da buyuk bir hata... Teller ısınıyor ve kopuyor... Surekli aralar vererek germek gerekiyor... Bu durumda en kaliteli tel de olsa kopuyor... Dipnot
sevgili ayfer,
gitarına nazar değmiş.
bi nazar boncuğu tak gitarına.
Eşik pürüzleri naylon tellerde kopmaya neden olan yaralamalar yapar, 4-5-6'da bu pek olmaz..
Telde çekme kuvvetlerini karşılayan metal sarım değil, içerdeki ipek özdür.. Re telinin talihsizliği Çekme kuvveti / İpek öz kesiti oranının 4 ve 5. tellerden daha yüksek olmasıdır.
Ayrıca dış yüzeydeki sarım daha ince olduğu için köprü-eşik-perde hırpalamalarına karşı koymada daha bir zorlanır..
Bir de çalma esnasında RE teli diğer 2 bas telden daha çok kez kullanılır.. DÜşünün yarım barelerde 5 ve 6 kaytarırken 4 çalışır..
Kısacası 4. tel daha sık kopar..
Ancak ayda birkaç kez kopması köprü eşiğine bir göz atılmasını gerektirir.
Saygılar...
CemGunenc
01-15-2008, 00:54
Yanlız şöyle ilginç birşey var. Ben gitara ilk başladığımda ilk sene içerisinde belki 4 kere re telini kopardım. Daha sonra herhangi bir teli hiç kopartmadım. Acaba o zamanlar ne yanlış yapıyorduk da tel kopuyordu.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.