Orijinalini görmek için tıklayınız : gitar yapimi
merhabalar. gitar yapiminda bilgisi olan arkadaslar varmidir aceba? alet edevat alip yapmaya calismak istiyorum. yardimlarinizi bekliyorum..
Yaw öle bi çekiç 2 çivi ile gitar yapılmaya kalkışılır mı? Bu işin bildiğim kadarıyla matematiği..vs herşeyi var ve öyle pat die öğrenilcek bişi diil.
CemGunenc
01-11-2008, 16:16
Ben bu gitar yapım işine biraz girmek istedim yazmak istedim daha doğrusu önemli luthierlerle görüşmeler yaptım sizin gibi bu işi öğrenmek isteyenlerden çok fazla mail aldım. Ama benim gördüğüm ve hissettiğim kimse kimsenin yaptığı işi beğenmiyor. Aynı zamanda niteliksiz bir eğitimle bu işin yapılmasınada karşılar. Keşke tüm luthierler aralarında anlaşsalar bir gitar yapımcıları derneği kursalar, gitar yapımı sempozyumu düzenleseler. Bu iş için bu kurum tarafından verilen lisans belgesi olsa herkes luthier olamasa. Bu organizasyonun eğitim merkezleri olsa öğretseler gitar yapımını.
Luthier İbrahim Kırlı sitemizin üyesidir kendisi ile görüşün o varken bizlere laf düşmez gitar yapımı üzerine konuşmaya.
ahmetgitar
01-12-2008, 21:22
İki düz tahta bir uzun tahtayı alırız bir de kenar için başka bir tahta,(eğer double top olacaksa bir tahta daha fazladan)
bir uhu,
çekiç,
cila,
6 tane değişik kalınlıklarda tel,
bir de gitar resmi.
Sonra resme bakar,tahtalardan yaparız,yalnız tahtaları iyi seçmek lazım; elma kasası yerine domates kasası olunca daha iyi tınlıyor gitar. :P
Şaka bir yana gerçekten usta çırak ilişkisiyle ve akademik destek şartıyla biraz olsun öğrenilebileceğini düşünüyorum bu işin. Elbette yetenek,azim ve sabır da gerekiyor.
Sevgilerimle.
Gitar yapmayı düşünen arkadaşlara:
günümüzde herhangi bir ademoğlu karar verirse, azmederse, yeterince araştırısa, sabrı varsa, biraz da eli takım tutuyorsa bırakın gitarı, helikopter bile yapabilir..
İnternet bu iş için yeterli bir kaynaktır.
Ama ben genç civanperçemlerinin böyle çileli bir işe girerken 2 kere düşünmelerini tavsiye ederim.
fUAt_kirisci
01-13-2008, 23:05
Bazen bende çok merak ediyorum bir ucuz gitara bakıyorum birde pahalı aynı gibi hatta öyle bir boya yapıyorlarki ucuzlara daha iyi bile görünüolar:) ama birde iş seslere gelince herşey ortada bir gün bir yapım atölyesi gezmek bakmak isterim ama yapımla uğraşmaya kalkışamam heralde sanırım:)
İbrahim Bey selamlar. ağzınıza sağlık dalga geçmeden azarlamadan bir cevap verdiğiniz için. tabiiki 2 çekiç 2 tahta veya gitar resmi falan.. imkansız yapılamaz tabii ki. benim sadece demek istediğim şey mesela gitarın yan tahtaları onları nasıl eğiltebiliyorlar? Bir video izledim adam tahtaları eğip de bir şey püskürtüyor ve tahta aynen öyle kalıyor o kullandığı ne ? gitarın side kısmından bahsediyorum ses tablası ve gövdeyi birleştiren kısım. çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için İbrahim Bey.
Şimdi sayın ceycem. Burda dalga geçmek falan değil amacımız tabiki. İşi espriye vurduk ama ilk mesajınızı okursanız gitar yapmak istiyorum diyorsunuz, son mesajınızda ise nasıl yapıldığına dair bilgi almak istediğinizi belirtmişsiniz. Durum böyle olunca bizler Sizle dalga geçer konumuna düşüyoruz.
CemGunenc
01-14-2008, 23:47
Ceycem azarlandığını, dalga geçildiğini düşünme forumdaki her üyenin bir uslubu vardır. Zamanla hepimizi tanıyacaksın Ahmet'in uslubu böyledir özünde çok iyi biridir Ankaraya gidersen tanışmanı çok isterim.
Sana şöyle yardımcı olabilirim Şubat ayının ortalarına doğru okullar açılacak. Bana mesaj at seni bizim okulun çalgı yapım hocası Yücel Açın bey ile tanıştırayım kendisine merak ettiğin tüm soruları sorarsın ayrıca çalgı yapım bölümünde bu işin eğitimini almak istersen gerekli şeyleri öğreniz senin için iyi çalışmalar.
ahmetgitar
01-15-2008, 17:39
Şaka bir yana gerçekten usta çırak ilişkisiyle ve akademik destek şartıyla biraz olsun öğrenilebileceğini düşünüyorum bu işin. Elbette yetenek,azim ve sabır da gerekiyor.
Yukarıda bunu da yazmışım,yanlış anlaşılmış sanırım. Azarlama olabilir mi hiç..?
Ayrıca benim bir tane muhteşem bir Türk yapımı gitarım var,bir tane daha da sipariş verdim,herkese de öneriyorum.
Ceycem de birgün güzel gitarlar yaparsa bizden mutlusu olmaz.Hem kendi çalacağımız güzel gitarlarımız artar hem de insanlara bir çok Türk yapımcı seçeneği sunabiliriz.
Durum budur.
Sevgiler...
:D okudum ve yüzüm ne kadar güldü anlatamam. çok teşekkür ederim kardeşlerim fakat fena alınmıştım :) sınav haftası biraz da stresli geçiyor. parçalar yorar valla insanı ;) yalnız ben kıbrısta yaşıyorum. şubat değil de haziranda gelme ihtimalim yüksek. ahhh bir gitar yapanın yanında olsam da izlesem yada eğitimini alsam. fakat böyle bişey var. amacım gitar yapıp da satmak değildir. kendimi tatmin etmek. arkadaşlarr yaww düşünün ki mükemmel olağanüstü kalitede bir gitar yaptınız ve çalıyorsunuz. bundan daha güzel bişey olabilirmi? tabii ki diğer alanlarda da ayni.. sadece müzik için demiyorum... şu an bile ne kadar çok seviniyorum. bişey daha duydum . adam kibritten gitar yapmış :eek:
ahmetgitar
01-15-2008, 20:19
Kibritten gitar mı yapmış?
Kibritin ağacı neymiş önemli olan o,yoksa kibritten de yapılır çakmaktan da.
:)
Alpersavaskul
02-12-2008, 21:26
http://lnt-guitar.com/wp-content/uploads/2008/02/2-books.JPG
http://www.4shared.com/account/file/36972506/6c2b9221/Lutherie_-_J_Willians_-_A_Guitar_Makers_Manual_-_Guitarcraft_-_1990.html?sId=gUidcA0QoiBM9zkV
http://www.4shared.com/account/file/36972722/5af4e0d4/Lutherie_-_Irving_Sloan_-_Classic_Guitar_Construction.html?sId=gUidcA0QoiBM 9zkV (http://www.4shared.com/account/file/36972722/5af4e0d4/Lutherie_-_Irving_Sloan_-_Classic_Guitar_Construction.html?sId=gUidcA0QoiBM 9zkV)
catalpa ağacı hakkında bilgisi olan varsa biraz anlatabilir mi.. gitarda kullanılması(yan ve arka bölümler) iyimidir sese etkisi nasıldır
Değerli ve pahalı gitarların özelliklerini araştırken yeni uygulanan bir yöntemi farkettim. Ön kapak iki kat ladin veya sedirden yapılarak arasına nomex adlı özel bir malzemenin yerleştiriliyor. sandöviç denen bu yöntemi ud yapımında ülkemizde Farunk Türünz de uyguluyor. Gitar yapımcılarından bu yöntemi gitarlara uygulayan varsa biraz konuyu açabilir mi..İbrahim KIRLI ustamız zannedersem bizi bilgilendirecektir.. :) saygılar
ahmetgitar
03-17-2008, 14:09
Evet, Double top denilen bir sistem. Türkiye'nin ilk double top gitarına şuan başlandı zaten(sanıyorum ilk) İbrahim Kırlı tarafından.
Elbette ben ilk olması amacıyla bu ismi Türkçeleştirme önerisinde bulundum kendisine,
benim önerim şuan için "ikizsırt" elbette ki en açıklayıcı ama Türkçe olması ilkesiyle bir terim bulunabilir.
Sevgilerimle...
Evet, Double top denilen bir sistem. Türkiye'nin ilk double top gitarına şuan başlandı zaten(sanıyorum ilk) İbrahim Kırlı tarafından.
Elbette ben ilk olması amacıyla bu ismi Türkçeleştirme önerisinde bulundum kendisine,
benim önerim şuan için "ikizsırt" elbette ki en açıklayıcı ama Türkçe olması ilkesiyle bir terim bulunabilir.
Sevgilerimle...
bence ikizsırt pek uygun düşmez.. öncelikle sırt olmadığından ön kapak olduğundan.. ikiz arasında üçüncü bir malzeme olduğundan vs..çocuk doğmadan bir isim bulalım.. elin gavuru sandöviç demiş biz ne diyebiliriz ..ekmek arası kaşar mı acaba :) şaka bir yana önerilerimizi yazalım
Ayrıca nomex denilen bu malzemenin nereden temin edilebileceğinide bilenler buraya yazarsa luthierlerimiz bu tekniği deneme fırsatı bulabilecekler..
ahmetgitar
03-17-2008, 18:14
Bu herzaman ön tablada olan bir şey değil.
Ben dil bilimci de değilim,önemli olan burada "bir şey yapılıyorsa, ona mümkünse kendi dilimizden bir terim bulmak" da olmalı,elbette anlamsız ve türetmek için türetilmiş değil de, olguyu anlatabilen bir terim olmalı.
Bu bir bakıştır,öyle olunca da ister sandwich de ister döner kebap kasa de. Ama MÜMKÜNSE kendi dilimizden anlamlı bir terim türetebilmek.
Aylardır düşünüyorum "Ne olabilir?" diye, henüz tetminkar bir terim bulamadım. Ancak bu gitar yapılana ve etiketi içine yapıştırılıncaya kadar bir terim bulabileceğimi ve İbrahim Kırlı imzasının altında "double top" yerine o Türkçe terimi koydurabileceğimi düşünüyorum. "Döner Kebap Gitar" da iyi fikir aslında.
Sevgiler...
Alhambra gitarların bazı modellerinde yan ve arkada "L*****ted Indian Rosewood" veya "Solid Indian Rosewood" kullanıldığını okudum bu ikisi arasındaki fark nedir ve hangisi daha iyidir sese etkisi nasıl değişir?
"Bileşik kapak" sanırım double top, composite, yada diğer adıyla sandwich kelimelerinin yerine alabilir..
ahmetgitar
03-31-2008, 11:09
Hımm çok güzel,
bunu düşünmeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Sevgilerimle.
Kendi gitarını yapmak isteyenler için bircok proje vs var işi bilen bir marangoz arkadasınız ve yeterli paranız varsa asagıdaki linkleri inceleyin derim :)
http://cgi.ebay.com/Special-Unfinished-Acoustic-Guitar-Kit-Project-S4132_W0QQitemZ310117098635QQcmdZViewItemQQptZGuit ar_Accessories?hash=item310117098635&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A0|293%3A1|294%3A50#ebayphotohosting
http://cgi.ebay.com/Showcase-BOLIVIAN-ROSEWOOD-Luthier-Fingerboard-Blank-B4_W0QQitemZ140296228169QQcmdZViewItemQQptZGuitar_ Accessories?hash=item140296228169&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50#ebayphotohosting
http://cgi.ebay.com/Luthier-Black-Walnut-Bookmatched-guitar-top-W146_W0QQitemZ370147892325QQcmdZViewItemQQptZGuita r_Accessories?hash=item370147892325&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A0|293%3A1|294%3A50#ebayphotohosting
http://cgi.ebay.com/PADUAK-GUITAR-BUILDER-BACK-SIDE-SETS-TONEWOOD-LUTHIER_W0QQitemZ180321386676QQcmdZViewItemQQptZGu itar_Accessories?hash=item180321386676&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50#ebayphotohosting
http://cgi.ebay.com/Saga-LC-10-LC10-Electric-Guitar-Luthiers-Kit-SALE_W0QQitemZ350156794893QQcmdZViewItemQQptZGuita r_Accessories?hash=item350156794893&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50#ebayphotohosting
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.