PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fiziksel zorluklar

patheticmelody
01-12-2008, 22:36
Arkadaşlar,
Benim bir problemim var, zaman zaman çok engelliyor beni. Parmaklarımın altı çok dolgun, sanki birer düşmeye hazır su damlaları var gibi altlarında. Fotoğrafını ekliyorum aşağıda daha iyi anlatabilmek için:
http://www.imgloadtr.com/pics/f3488276f0b3298721779a3600e4a6e9.jpg

Şimdi bu durum özellikle alt perdelerde (malum tel ile sap arasındaki mesafa biraz daha yüksek) 2. ve 3. parmaklarla sözgelimi Si ya da Sol telinde bir perdeye bastığımda bir alttaki tele boş olarak vuracaksam, bu çıkıntı gidip o tele dokunuyor, ne kadar dik basarsam basayım olmuyor, çıldırtası bişi yani. Böyle bişi başına gelen var mı? Nedir bunun çaresi? (Kilo versem orası da zayıflar mı ;D ) Sizlerin de benzer, fiziksel yapıdan kaynaklanan sorunlarınız var mı?

ahmetgitar
01-12-2008, 22:48
Segovia'nın parmakları sizinkilerden üç kat daha kalındı herhalde,lahana sarması gibiydi.
Kiloyla ilgili olduğunu sanmam;teknikle ilgili bir problemdir diye düşünüyorum.
Diğer sorunuza geline vücudun zayıflaması yada şişmanlamasına oranla eller daha uzun sürede vücut kilosuyla orantılar kendini,yani zayıflasanız bile parmaklarınız uzun bir süre iriliğini korur.

Sevgilerimle...

MOSAD
01-12-2008, 22:55
Zayıflamak kesinlikle çözüm değil. Çünkü zayıflarsınız ama nereden kilo vereceğiniz yağ yakacağınız belli olmaz. Ama ilginç gerçekten.

mavinehir
01-13-2008, 19:21
şöyle bişey yapılabilirmi acaba,dolgun olan yeri fazla sıkmayacak şekilde kağıt bant yardımıyla veya para bandı yardımıyla bantlansa faydası olurmu?

CemGunenc
01-13-2008, 20:46
Sanırım sorun sol el parmak uçlarınızın perdelere basış açısı ile ilgili biraz daha ucuyla dik basmaya çalışın sorun hallolur. Segovia örneği çok güzel bir örnek ben ondan daha dolma parmaklı gitarist görmedim.

fUAt_kirisci
01-13-2008, 23:19
bütün arkadaşların değindiği noktalara katılıyorum bencede sagovia iyi bir örnek yani dik basmaya çalış zamanla daha iyi olur umarım..

sologitar
01-14-2008, 10:55
Ne kadar dik basılsada çözüm olmaz diye düşünüyorum çünkü yumuşak bir çıkıntı anladığım kadarıyla dik basıldığında bile aşağı doğru sarkacaktır o yüzden çok ince dokulu sargı bantları var onlardan kullanabilirsiniz. Gerçi bu geçici bir çözüm olacaktır daha kesin bir sonuç için eğer göze alabilirseniz ufak bir operasyon sorunu çözer gibi geliyor bana. Gitara aşık insanların ne kadar farklı sorunları olabiliyor değil mi? Sıradan herhangi birine söyleseniz bu derdi gülerdi belki de... çözüme kavuşturabilmeniz dileğimle.

Luthier
01-14-2008, 14:07
Merhabalar Patetikmelodi,
PArmaklarınız gayet normal fotoğraftan göründüğü kadarıyla.. Bence problem sol el başparmağınızın sapın neresinde durduğuyla ilgili.. Şöyle ki:
Eğer çalıcı klasik gitarı akustik ya da elektrik gitaristlerin yaptığı gibi avuç içiyle bir bütün olarak kavrayarak çalma eğilimindeyse, sap kalınlığının fazla olması nedeniyle sizin yaşadığınız problem ortaya çıkar..
Bu nedenle yapılacak şey (tabii ki bence) : öncelikle klasik gitarı tutuş açısını biraz dikleştirmek, sol el başparmağını sapın arkasında orta çizgiyi yukarı geçmeyecek şekilde "kavramak" yerine sadece destek ve kılavuz işlevi görecek biçimde eğitmek.. Bunu yaptığınızda tellere parmak uçlarına yakın bir noktayla 90 dereceye yakın bir açıyla basarsınız, ki bu doğru basıştır.. Başparmak sap arkasında yukarı kaydıkça 4 parmak basış açısı yatar, bu da kuvvet problemlerine (fizikteki yatay-dikey kuvvet bileşenleri konusu) yol açar. Sadece kuvvet problemlerine değil, aynı zamanda parmağın kontrolden çıkarak istenmeyen tellere teması problemlerine de yol açar..
Bir süre çaldığınız parçaları yavaşlatın, sol el tekniğiniz üzerine yoğunlaşın.. Yoğunlaştığınızda göreceksiniz ki, birkaç haftada probleminizi düzelteceksiniz.. Sadece sol elinize odaklanın ve parçaları pozisyon pozisyon sol el analizi yaparak elinizi en az yoran ve problem çıkaran tutuş şeklinizi kendiniz bulacaksınız.
Sevgiler

patheticmelody
01-14-2008, 22:00
Öncelikle gelen tüm yanıtlar için teşekkürler, operasyon fikri de aklımdan geçmedi değil ama o konuda pek de ciddi değilim açıkcası.
Sn. Luthier'in önerisi de mantıklı, aslında biraz (özellikle barelerde) kuvvet problemim de var, başparmağı dediğiniz biçimde kullanmaya çalşacağım. Bakalım nasıl olacak.
Sevgiler.

Merhabalar Patetikmelodi,
PArmaklarınız gayet normal fotoğraftan göründüğü kadarıyla.. Bence problem sol el başparmağınızın sapın neresinde durduğuyla ilgili.. Şöyle ki:
Eğer çalıcı klasik gitarı akustik ya da elektrik gitaristlerin yaptığı gibi avuç içiyle bir bütün olarak kavrayarak çalma eğilimindeyse, sap kalınlığının fazla olması nedeniyle sizin yaşadığınız problem ortaya çıkar..
Bu nedenle yapılacak şey (tabii ki bence) : öncelikle klasik gitarı tutuş açısını biraz dikleştirmek, sol el başparmağını sapın arkasında orta çizgiyi yukarı geçmeyecek şekilde "kavramak" yerine sadece destek ve kılavuz işlevi görecek biçimde eğitmek.. Bunu yaptığınızda tellere parmak uçlarına yakın bir noktayla 90 dereceye yakın bir açıyla basarsınız, ki bu doğru basıştır.. Başparmak sap arkasında yukarı kaydıkça 4 parmak basış açısı yatar, bu da kuvvet problemlerine (fizikteki yatay-dikey kuvvet bileşenleri konusu) yol açar. Sadece kuvvet problemlerine değil, aynı zamanda parmağın kontrolden çıkarak istenmeyen tellere teması problemlerine de yol açar..
Bir süre çaldığınız parçaları yavaşlatın, sol el tekniğiniz üzerine yoğunlaşın.. Yoğunlaştığınızda göreceksiniz ki, birkaç haftada probleminizi düzelteceksiniz.. Sadece sol elinize odaklanın ve parçaları pozisyon pozisyon sol el analizi yaparak elinizi en az yoran ve problem çıkaran tutuş şeklinizi kendiniz bulacaksınız.
Sevgiler

CemGunenc
01-15-2008, 00:52
Vaktiniz olursa bu cumartesi yada pazar Fındıkzadeye çalıştığım yere gelin bakalım. elimden geldiğince yardımcı olurum.
slmlar : )em

fernando
01-18-2008, 17:41
Benim ellimde çok küçük hocam,sanırım bende bazı zorlukları bu yüzden yaşıyorum..:)
Ayrıca,serçe parmağımı dik basamıyorum sürekli yanı ile basıyorum, yada doğru basıyorum yanlış olduğunu düşünüyorum, lakin bu beni kasıyor.Bu konuda da bilgisi olan yazarsa sevinirim.:)

Hocamız olmayınca böyle apışıp kalıyoruz..8)

guitarcagatay
01-19-2008, 13:25
Ellerin küçüklüğü problemi maalesef bende de var. Pek çok eserde bu problem yüzünden değişik çözüm yolları aramam gerekiyor. Ancak büyük ölçüde çözüme ulaşıyorum. Bunun yanında tellere dokunma olgusu bende de var. Biraz tombul parmaklarım vardır benim de.

Tombul parmaklar yöntemi;

Sevgili Kırlı İbrahim'in dediği gibi sol elin baş parmağını aşağıya indirmek kesinlikle harika bir yöntem. Bunun yanında fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla parmaklarınızda bir problem yok gibi. Hatta benim o çıkıntılarım daha bile fazla=))) Bilindiği gibi gitarda parmakların uyguladıkları güçler parmakların ellere bağlandığı bölgelerden kaynaklanır. Yani güç, parmakların ilk boğumlarından alınır. Bunu yapmak için baş parmağın yukarıda durması her açıdan zorluk yaşatacaktır. Baş parmağın ne kadar aşağıya indirilmesi sorunu ise ellerin fizyolojik yapısıyla alakalıdır. Olabildiğince bilimsel düşünülmesi gerekir. Sorunu çözmek için benim uyguladığım yöntem şu. Sol elimin avcunu dışarıya doğru veriyorum. Bu durumda parmaklar tellere daha dışarıdan uzanıyor. Böylece diklik kavramı kusursuza yakın bir hal alıyor ki bu da parmakların başka tellere değmesine engel oluyor. Cem'e bir gösterin kendinizi. Eminim çok fazla yardımı dokunacaktır.

Küçük ellere gelince;

Aynı problemden ben de çekiyorum. Sadece birinci pozisyonda bile kromatik bir egzersiz yapmak için sol elimin çok hafifçe de olsa hareket etmesi gerekiyor. Ben de çok çalışarak parmaklarımın esnekliğini arttırdım. Özellikle 1 ve 4. parmaklarımın dış açılar doğrultusunda açılma kapasitelerini olabildiğince yükselttim. Bunun yanında elimin küçük hareketlerle nasıl büyük el etkisi yaratabileceğini düşünüp kendi el yapıma göre bir çözüm belirledim. Çok küçük kaymalarla bu sorun rahatça çözülebiliyor. Tabii bazı eserler var ki onlarda bu tarz yöntemler tamamen etkisiz kalıyor. Bu tarz durumlarda da 1 ve 4. parmaklarımın esneme kabiliyetini öne çıkarıp normalden daha fazla çalışıyorum mecburen. Ayrıca duate değişimi olarak da tanımlayabileceğimiz "ele göre parmaklama" yöntemi de yardımcı oluyor. Gergely Sarkozy'nin sırf bu sorun yüzünden akort değiştirdiğini bile duydum ancak ne derece doğrudur bilemem. Son olarak da lif aldırma operasyonları var. Çok çok gerekli olmadıkça ne derece mantıklı kalır bilemem ancak mecburi durumlarda parmaklar arasındaki lifleri aldıran gitarcılar varmış.

fernando
01-20-2008, 13:20
teşekkürler çağatay:)

patheticmelody
01-20-2008, 17:14
Çağatay, ayrıntılı yanıtın için teşekkürler. Tombul parmak yöntemindeki başparmağın aşağı indirilmesi gerçekten bazı pozisyonlarda kurtarıcı oldu benim için de. Acaba sen de bunu gerektikçe mi yapıyorsun yoksa alışkanlık edindinde sürekli bu şekilde mi çalıyorsun?

guitarcagatay
01-24-2008, 15:21
Selamlar!!!

Açıkçası sol elimin baş parmağını tam olarak ne şekilde kullandığımı bilmiyorum. Demek istediğim o ki farkında olmadan hareket eden bir sol el baş parmağım var. Bunun yanında şimdi bilgisayarın başındayken hayali gitarımın sapı olan kolumda şöyle uzun bir gam denemesi yaptım ve baş parmağımın pozisyona ve basılan tellere göre hareket ettiğini gördüm. Yani sürekli aynı pozisyonda kalmıyorum. Hatta daha da açarsak; tiz tellere geldikçe baş parmağım sapta yukarıya doğru bir hareket sergiliyor, baslara gittikçe de baş parmağım sapın kenarına doğru çekiyor kendini. Ancak doğru hareket budur demem pek doğru olmaz. Çünkü olması gerekenden çok daha küçük ellerim var. Bu yüzden böyle bir yöntem geliştirmiş olabilirim farketmeden.

Hepsinin yanında dirsek hareketlerinden ne haber? Özel bir sistem kullanıyor musunuz dirseğinizle ilgili?

bacher
01-24-2008, 17:54
govdeye cok yakın duran dirsegim kondüsyonumu cok geriletiyodu, yani en kolay pozisyonlarda bile basmakta zorlanıp cok kısa zamanda yoruluyordum, sonra kolumun ekseniniyle sapın ekseninin dik kesistigi zamanlarda pozisyonlarda en az yoruldugumu gozlemledim; ama bir sorun daha vardı bu sefer de kolumda agrılar oluyodu, yılmadım surekli dik calmaya calıstım simdi ise kolum agrımıyo ve dirsegimi dik tutabiliyorum, yani bir sporcunun mac kondusyonunu arttırması gibi ben de dirsek kondüsyonumu arttırdım ;D sonra biraz isin bilimsel tarafını dusundum: eger parmaklarımı dik basmassam olusacak yatay tepki kuvveti kaslarıma bosuna bir yük bindirmeliydi, o zaman dik basmalıydım, dik basmak icin de kolumun tutusu dedigim gibi 90 derece bir acıyla sapa gelmeliydi, onu da yaptım, ama gelin gorun ki hala 4 dakkadan sonra asırı bir zorlanma hissediyorum ya ben hic uzun parca calamıycakmıyım
:(

bacher
01-24-2008, 18:04
hicbir parmagım agrımıyoken basparmagım beni gıcık ediyo, oyle ki 3-4 dakkadan sonra kullanamaz hale geliyorum acaba nerde yanlıs yapıyorum?
üstten tutus şemam asagıdaki gibi
1 2 3 4
bp
bp:basparmak

piyomer
01-24-2008, 23:10
arkadaşlar Juanjo Dominguez' in parmaklarıda salatalık gibi :D bencede çözümü olan bir problem bu; baş parmağın hatta sol kolun pozisyonu ve açısıyla ilgili olabilir.. Saygılar...

guitarcagatay
01-25-2008, 12:27
Sevgili Bacher;

1 2 3 4
bp

Benim tutuşum bu şekilde. Daha dayanıklı oluyor bence. Ancak hepsinin yanında o şekilde bile 3-4 dakikayı geçememek çok büyük bir sorun. En büyük gitarcıların çok harika bir sırrı var. Onların kondüsyonu bizimkilerden bile az olabilir. Çünkü onlar gitar çalarken güç kullanmanın gereksizliğinin farkında olan insanlar. Çalarken kasılmak kesinlikle çok büyük bir problem. Hele ki bu durum 3-4 dakika gibi kısa bir süreyle sınırlanınca bu çok daha tehlikeli bir hal alıyor. Pek haddime değil belki ama daha az güç kullanarak nasıl çalabilirsin, onun yöntemlerini araştırmanı tavsiye etmem gerektiği kanısındayım. Bunun yanında duateler de bu konuda inanılmaz önem taşıyor. Bach'ın birinci lavta süitinin Gigue bölümünü hayatımda ilk defa geçen gün tekrarlarıyla beraber daha az yorularak çaldım. Hatta tekrarlarıyla beraber çalabildiğim ikinci seferdi. Ve artık her seferinde eseri tekrarlarıyla beraber çalabiliyorum. Çünkü daha az kuvvet uyguluyorum ve duateleri en az stres içerecek şekilde düzenledim.

Umarım bu yöntem işine yarar...

bacher
01-25-2008, 14:38
tesekkurler, cagatay
ben de gigue'e calısma gafletinde bulundum ve dogal olarak tekrarlarıyla calamıyorum, tekrarlarıyla caldıgımda ise 2. bolum hicbiseye benzemiyo, senin onerdiklerini uygulamaya calısacagım, daha az kuvvet ve stresi az duateler bugünden itibaren baslıyorum cok sagol

patheticmelody
01-25-2008, 15:21
Sevgili Bacher ve Cagatay,
Yazışmalarınız beni biraz aşmış durumda, şaşkınlıkla izliyorum. Dirsek konusunu hiç mi hiç düşünmemiştim. Ben eğerki parçada bare yok ya da çok az ise 15 dakika filan çalabilirim herhalde, ama bir parça var ki 3-4 dakikalık bişi fakat yarısından fazlası bareli, 3 dakika sonra kopacak gibi ağrıyor kolum. (Ve sol avucum) .
Aslında şöyle rahat rahat vakit bulsam türlü şeyler deneme fırsatı bulacağım ve en iyisini tespit edeceğim ama günde 1 saat ile haftadan haftaya hocamın verdiği ödevi ancak yetiştirebiliyorum :-(

ssab
02-08-2008, 02:12
ben yeni bir üyeyim,bu siteyi yeni fark ettim hep yabancı isimlerle uğraşırken çözüm burnumuzun dibindeymiş.şahsında herkese başarılar.senin sorunun için izin verirsen ben de bir tavsiyede bulunmak istiyorum.sol el baş parmağı gereğinden fazla bir basınçla hele birde sürekli sapı sıkarsa klavyedeki parmaklarınız asla istenilen rahatlık ve yumuşaklğı yakalayamaz.ayrıca klavyedeki parmakların tellere basıncıda gereği kadar olmalı ses çıkartabilecek kadar basınç yeterlidir.başparmak için diyebileceğimde bir ölçü gibi birşey söylenemez ama aşağı yukarı klavyede basan parmakların basıncı kadar bir basınç yeter,bence çoktur bile. umarım yazdıklarım işinize yarar.iyi çalışmalar.

patheticmelody
02-08-2008, 10:03
Teşekkürler ssab,
Evet bir problemim de bu klavyeyi başparmağımla eziyorum sanki, bundan sonra buna da dikkat edeceğim, tavsiye için tekrar teşekkürler.